Новият Опел Астра: По-добра кола на същата цена

През 1991 г. се разпадна Съветския съюз, американците си спретнаха спаринг със Саддам Хюсеин в Кувейт, а никому известната фирма Starbucks отвари първото си кафене в Калифорния. 91-ва ни даде и черния албум на Металика, който промени представите ни за модерна рок музика. Тогава се появи и първият Opel Astra.

През 1991 г. се разпадна Съветския съюз, американците си спретнаха спаринг със Саддам Хюсеин в Кувейт, а никому известната фирма Starbucks отвари първото си кафене в Калифорния. 91-ва ни даде и черния албум на Металика, който промени представите ни за модерна рок музика. Тогава се появи и първият Opel Astra.

През 91-ва, Opel реши да пенсионира името Kadett, с което до тогава наричаше предложенията си в компактния клас. Това беше начинът на Opel да каже на света, че има изцяло нов автомобил. Днес името е същото, но въпреки визуалните прилики с миналото поколение, новата Astra К е различен автомобил.

Отвън

Новите модели на Opel често пъти са с изцяло нов дизайн, който няма нищо общо с визията на предходното поколение. При Astra K това не е така. Тук формотворците осъвременяват линиите и добавят няколко пресечки за динамичен контраст. Резултатът е качествена естетика, която интригува.

Отвътре

Интериорът на новата Astra затвърждава реномето на Opel като създател на красиви автомобили. Всеки може да открие множество малки детайли, които радват окото, като персоналният ни избор пада върху дръжките, с които се отварят вратите. Качеството на използваните материали е добро, а изработката е видимо прецизна. Приятната изненада е увеличеното пространство, особено за пътниците отзад, които там се радват на повече място отколкото при Peugeot 308 и Ford Focus. Този резултат се постига при по-малко в сравнение с предишното поколение на модела междуосие. Всъщност, новата Astra е по-малка отвън, но по-голяма отвътре в сравнение с отиващото си поколение. И това се усеща.

На пътя

Предишното поколение на Astra общуваше с пътя меко и незабележимо. Адаптивното шаси можеше да промени настройките на амортисьорите и колата да се кара в различни динамични режими, но като цяло Astra беше по-скоро мек и комфортен автомобил.

Това вече не е така. Новата Astra е осезаемо по-твърда, още повече ако е оборудвана с дизелов двигател. Това е неочакван завой, от който Opel излизат с много добра скорост и така се доближават до Ford и Mazda, чиито предложения в компактния клас са признати за хечовете с най-добро пътно поведение. Естествено, това е за сметка на комфорта, тъй като при 7-а генерация на Opel Astra, възможността за адаптивно шаси отсъства.

Задвижването

Към момента Astra е налична с 1 дизелов двигател в две версии и 2 бензинови в общо 3 изпълнения. Всички те са с мощност между 105 и 150 к.с. Най-интересният сред тях е „шептящият дизел“ на Opel, който предлага 136 к.с. от 1600 см3 работен обем и с до 20% повече мощност и въртящ момент в сравнение с конкурентни агрегати, но при същия разход на гориво. Освен това работата му е незабележима, също като реформата на българското правосъдие, но за разлика от нея – шептящият дизел предлага резултат.

Новият автомобил е по-лек с 200 кг. в сравнение с отиващото си поколение, което неминуемо се отразява и на разхода на гориво. Той лесно може да бъде свален под 6 литра дизел на 100 км. пробег., а Start/Stop системата ще се грижи за ефективността в града.

Тук трябва да отбележим, че Opel продължават да радват със страхотна механична скоростна кутия. Превключването на нейните предавки е чисто удоволствие. Сякаш режеш масло с нагорещен нож.

_DSC1143

Джаджите

Вече споменахме, че новата Astra се лишава от адаптивното си шаси, което беше безспорно добра, но и скъпа опция. Политиката на Opel е да изпъкват пред другите марки с осигуряването на висок клас екстри в по-малки автомобили. Все пак, можеш да си поръчаш Corsa с отопляем волан, което доскоро беше запазена територия за премиум всъдеходи.

Немците впечатляват с масажни седалки, чиято електрическа лумбална опора те натиска по цялото протежение на гърба. Не е толкова готино колкото звучи, така че можете да пропуснете тази кутийка от списъка с екстрите. Но не правете това с интелигентните фарове, които струват цяло състояние (1880 лв.). За сметка на това, те могат да бъдат безценен помощник при дълъг път през нощта.

Intellilink системата добавя малко над 1000 лв. във фактурата за новата Astra, но пък се отблагодарява с Car Play интерфейс. Това означава, че можете да свържете личния си iPhone с навигацията, така че през нея да ползвате всичките му приложения. Освен това, автомобилът може да бъде оборудван и с wi-fi модем, захранван чрез data SIM. Притежателите на смартфони с Android не трябва да тъгуват. От Opel споделят, че през 2016 г. ще имат предложение и за тях.

Плюсовете

7-то поколение на Opel Astra е красив автомобил с ниско тегло, ниски експлоатационни разходи, атрактивни възможности за допълнително оборудване и с приемливи цени.

Минусите

Твърдото окачване няма общо с комфортното усещане, синтетична комуникация между волана и пътя.

Става или не

Става както за служебен, така и за личен автомобил. Няма да се обезценява толкова бавно, колкото дизелов Golf, но пък всеки ден ще носи естетическа наслада и качествен немски инженеринг. И е сред силните претенденти за български Автомобил на годината за 2016 г.

0
More from Бранимир Николов
Само за две петилетки: Автомобилите, които изгубихме. И автомобилите, които спечелихме
2010 година си отива, а с нея и цяло десетилетие. Двете петилетки...
Read More