Renault Zoe: Всичко ток

За първи път се видяхме в Лондон. Тя стоеше тихо на улицата, а аз търчах към "Шекспировата глава", един от готините пъбове в Сохо с идеята да изпия милион бири с приятели. Ще оставим настрана въпросът що за човек си, за да наречеш кръчмата си "Шекспировата глава" и ще се фокусираме върху нея. А тя, случайно се появи в периферното ми зрение, за да прикове вниманието ми мигновено. Не са много колите, които могат да го направят, но Renault Zoe успя. Защото тогава я нямаше тук, а я имаше там. Защото изглеждаше добре и даваше вид на първия смислен електромобил в Европа. И защото беше интересна.

За първи път се видяхме в Лондон. Тя стоеше тихо на улицата, а аз търчах към “Шекспировата глава”, един от готините пъбове в Сохо с идеята да изпия милион бири с приятели. Ще оставим настрана въпросът що за човек си, за да наречеш кръчмата си “Шекспировата глава” и ще се фокусираме върху нея. А тя случайно се появи в периферното ми зрение и мигновено привлече вниманието ми. Не са много колите, които могат да го направят, но Renault Zoe успя.

Защото тогава я нямаше тук, а я имаше там. Защото изглеждаше добре и даваше вид на първия смислен електромобил в Европа. И защото беше интересна.

Три години по-късно, Renault Zoe се появи в България. Със закъснение и с гаранционна поддръжка. Батерията вече не е на лизинг, а е част от цената на колата. И имахме шанс да прекараме няколко дни с нея. Те бяха толкова чистосърдечни, че дадохме собствено име на Zoe. От тези, с които наричаш любимите си предмети. Но важният въпрос не е дали тази кола е симпатична, а доколко става за българското всекидневие.

Отвън

За разлика от тройката Mitsubishi iMIEV // Peugeot Ion // Citroen C-Zero, Zoe не прилича на асансьорна кабинка върху 4 колела. Електрическият автомобил на Renault е с размерите на градско супер мини от класа на Clio, Fiesta и Polo и е точно толкова функционално. Ако не и повече… За разлика от повечето електромобили, които се изграждат върху каросериите на вече съществуващи коли с ДВГ, тази кола е проектирана с идеята да бъде електрическа. Дизайнът е флуиден и в същото време е маркиран с френски шик. Разбираме го като моторизираната версия на момичешкия smart casual в големия град. Тонираните в синьо стъкла, както и светлините отпред и отзад са приятен елемент, който припомня, че тази кола не изхвърля нито грам мръсотия в атмосферата.

Отвътре

Интериорът на Zoe е още по-интересен. Той те посреща с искрящо бели панели от твърда пластмаса, приятно контрастиращи със светло сиви плоскости от също толкова твърда пластмаса. След като чуеш потресаващия звук от затварянето на вратата, си даваш сметка, че се намираш във вътрешността на кофичка от кисело мляко. Предните седалки са меки и удобни, като позицията им е малко по-висока, отколкото в стандартен градски автомобил. Дизайнерите са хвърлили няколко електрически мотива тук и там (седалки и таблото пред пътника на предната седалка), но всичко това е доминирано от облечения в бяло 7 инчов дисплей на R-Link мултимедийната система. Която освен всичко друго, контролира и двата парфюма, чийто аромат може да стане част от циркулацията на въздух в купето. С няколко думи – Zoe отвътре наистина е пластмасова кофичка, но пък уханна, уютна и добре изглеждаща. Да не повярваш!

На пътя

Започваме с факта, че тази кола е тежка. Въпреки компактните си размери, тя тежи близо тон и половина. Това до голяма степен се дължи на литиево-йонните батерии, вградени под седалките. Освен това, Zoe е оборудвана със специалните гуми на Michelin, предназначени за елктромобили. Те са с много по-ниско съпротивление при търкаляне, като това се дължи на твърдите им бордове. А това води до по-нисък комфорт при преминаване през неравности. Т.е. дупките и паветата по градските улици са осезаеми със Zoe, но не са проблем. Не е проблем и големия наклон на каросерията в завой.

Зад волана на Zoe установяваш, че при скорости до 70 км/час колата е наистина пъргава. Ако продължиш да натискаш „газта“, машинката започва да се мъчи. Максималната скорост е 135 км/час, но не сме я гонили. По-интересни ни бяха спирачната и зарядната системи.

Първата, защото спирачките регенерират енергия и балансът между зареждане на автомобила и естественото спиране е ключово важен. Mitsubishi iMIEV например, забожда нос в асфалта в момента, в който пуснеш газта, защото кинетичната енергия на инерцията се използва за зареждане на батериите. А натиск върху спирачката резултира в рязко намаляване на скоростта. Не е особено удобно и предвидимо, но пък можеш да свикнеш.

При Zoe този въпрос е решен много по-елегантно. Дори и при стръмен наклон, трябва да галиш педала на газта, в противен случай губиш скорост. Но дори и така, колата може да регенерира енергия. Този процес спира при, да кажем, пешеходна скорост и така можеш лесно и естествено да спреш на мястото, на което искаш. Звучи глупаво, но с електромобилите това е реален проблем.

Разходите

Студеното време изисква отопление и обдухване на стъклата, а това хаби енергия. Батерията събира общо 22 kWh, достатъчни за 170 км. при топло време и 115 км. в студения сезон. Това е реален пробег, а едно зареждане на батерията струва 2,64 лв. (сметни ги 3 лв., тъй като процесът не тече с нулеви загуби) по нощна тарифа от 12 ст. за kWh. Няма съвременна кола, която може относително комфортно и достъпно да те разходи от единия до другия край на София на цената на 3 билетчета за градски транспорт.

От друга страна Zoe се предлага на цена от 58 хил. лв. за по-ниското ниво на оборудване Life. Към тях трябва да добавим разхода за зарядната станциа, както и за системата за зареждане през стандартен кабел с 220V. В същото време, едно бензиново Clio на цена от 30 хил. лв. ще погълне 14 хил. лв. за 100 хил. км. пробег. Със Zoe този разход пада до 2500 лв. Т.е. разликата в цените на двете коли ще бъде покрита след минимум 200 хил. км., а по-вероятно 300 хил. Малко са градските коли, които издържат подобна експлоатация, а за литиево йонните батерии все още няма информация.

Задвижването

Zoe разчита на комбинацията от трифазен синхронен електромотор с мощност от 88 к.с., който задвижва предните колела. Скоростната кутия е с една предавка. Съвместната им работа осигурява ускорение от 0 до 100 км/час за 13,5 секунди. Батерията е с вместимост от 22 kWh и се зарежда за между 1 и 8 часа в зависимост от зарядната станция, чиито цени (странно защо) българският интернет пази в дълбока тайна. Отскоро Renault предлагат като допълнителна екстра (на цена от 1200 лв.) стандартен кабел за зареждане в 220 волтов контакт. С него постигнахме 10% заряд на батерията за малко повече от час. Ако ти се наложи да пътуваш е добре да хвърлиш едно око на уебсайта vsichkotok.bg. Той дава полезна информация за работещите зарядни станции за електромобили в цялата страна.

Джаджите

Истината е, че цялата кола е една голяма джаджа. От R-Link системата, през дигиталното контролно табло, до йонизиращата въздуха и парфюмираща климатична система, която може да те информира за чистотата на атмосферата отвън. Към това добавяме USB изход и странно за градски автомобил – круиз контрол. Безключовият достъп и автоматичните чистачки са част от по-високото ниво на оборудване Zen, за разлика от камерата за паркиране на заден ход, която струва 390 допълнителни лв.

Плюсовете

Това е първият адекватен на града (но само на него) електромобил в България. Колата е симпатична, удобна и … е нормална. Когато я караш и застанеш зад димящия TDI дизел на някой Golf те обзема необичайна радост. Освен това се продава с 5 години или 100 хил. км. гаранция за електродвигателя, трансмисията и батерията.

Минусите

Пробегът е нисък, за разлика от цената – 58 хил. лв. за по-ниското ниво на оборудване. Към тази сума трябва да се добави и зарядна станция, както и мобилно зарядно за 220V контакт.

Става или не

Zoe може да бъде чудесна втора кола в едно модерно градско семейство с електрифициран гараж. Тогава тя е „всичко ток“.

Photocredit © Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Opel Insignia 2.0 CDTI: Все още е в играта
В БГ Автоблог винаги сме смятали, че ако има удобен момент за...
Read More