Рейндж Ровър Евок: За българската Виктория Бекъм

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“, мисля си в свъсения ноемврийски ден, докато крача към срещата ми с прясно подмладения Range Rover Evoque. Бебето в моделната гама на британския благородник, който не се бои от кал и пресечени терени, е подложено на козметичен фейслифт. Предстои ми среща с резултата.

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“, мисля си в свъсения ноемврийски ден, докато крача към срещата ми с прясно подмладения Range Rover Evoque. Бебето в моделната гама на британския благородник, който не се бои от кал и пресечени терени, е подложено на козметичен фейслифт. Предстои ми среща с резултата.

Отвън

Evoque винаги е бил симпатяга и това продължава да е така и след едва забележимите промени в предната броня, които включват LED дневни светлини и по-големи въздухозаборници, които всъщност не са 100% функционални. Фаровете и стоповете са в същите тела, но в тях са имплантирани LED светлини. Всичко останало е същото. Както винаги, нивото на оборудване може да бъде разпознато по предрадиаторната решетка.

Отвътре

И тук промените не са съществени. Evoque е фокусиран към дамската аудитория и всичко е все така прекалено близо за всеки с ръст над 180 см. Липсата на дръжки над вратите те лишава от базова практичност, но както ние, така и Range Rover Evoque не можем да бъдем перфектни. Мултимедията с 8 инчов сензорен екран е нова и предлага по-добра графика от преди, но за сметка на това разчита на кошмарно бавен процесор. Незнайно защо, при активиране на камерата за заден ход, лентата с надписите в горния край на екрана се размазва.

Задвижването

Новостите при обновения Range Rover Evoque са под предния капак. Говорим за изцяло новия 4-цилиндров Ingenium diesel на Jaguar / Land Rover, който тук е в две мощности – 150 и 180 к.с. Той разчита на работен обем от 2 литра, срещу които предлага максимален въртящ момент от 380 или 430 Nm. Новото поколение двигатели на марката е по-компактно, по-икономично и по-екологично в сравнение с отиващия си 2,2 литров дизелов агрегат. Освен това, то предлага изключително добър въртящ момент за тази кубатура.

Феновете на бензиновите двигатели могат да изберат Si4 мотор с 240 к.с., който е доста по-бърз, но и доста по-лаком. По тази причина, бензиновата версия е с близо 20% по-голям резервоар.

Бъдещите клиенти на Evoque могат да избират между две трансмисии – механична с 6 скорости и 9-степенен автоматик. Срещу съществено по-високата си цена (4484 лв.), той се отплаща с по-добри динамични характеристики, както и с умението да симулира понижаващи предавки при движение извън пътя. 9-степенната скоростна кутия, разработена от ZF работи успешно държи двигателя в ниски обороти дори и при високи скорости, има смислени и плавни реакции.

Като всеки повече градски, отколкото всъдеходен автомобил и този може да бъде притежаван и с 2 задвижващи колела. 4х4 системата е доказано добра при Range Rover, като в Evoque тя може да смени настройките си според терена, върху който колата се намира. Опциите са асфалт, кал, сняг и пясък.

IMG_7390

На пътя

Окачването балансира прилично между комфорт и пътно поведение, но не е отличник. Предницата се усеща тежка, а воланът е тотално откъснат от пътя. От друга страна, Evoque използва повода да се натъпче с безброй системи за активна и пасивна безопасност, в ключително крайно досадната корекция на волана, ако пресечете пътната маркировка без мигач. Истината обаче е, че има ситуации, при които тази система може да спасява човешки животи. Просто не трябва да бъде активна през цялото време.

Повечето автомобили от средния и високия клас са оборудвани и със системи, които предупреждават при евентуален удар с автомобила отпред и активират спирачките, така че да минимизират щетите, доколкото е възможно. Evoque не прави изключение и предлага подобна възможност. За щастие не се стигна до подобна ситуация по време на разходката ни до Белоградчик във влажния ноемврийски ден.

Плюсове

Все така красив, все така градски и все така стилен. Освен това е учудващо способен извън пътя.

Минуси

По-скъп дори от BMW и с индиферентно пътно поведение.

Става или не

Ако искаш да бъдеш българската Виктория Бекъм – супер е. Ако не искаш, ще те разберем.

0
More from Бранимир Николов
Рено Меган е кола на годината в България за 2017
Гласуването на журналистите, членуващи в Прес автоклуб България избра Рено Меган за...
Read More