Новата Шкода Супърб: Супер ли е?

Българският автомобил на годината за 2016 г. е голям, просторен, добре сглобен и фрашкан с модерните технологии на концерна VW. За разлика от предишното поколение, новият Suberb изглежда наистина добре. Имахме шанса да разходим тази кола, за да потърсим отговор на един семпъл въпрос – супер ли е новият Superb?

Българският автомобил на годината за 2016 г. е голям, просторен, добре сглобен и фрашкан с модерните технологии на концерна VW. За разлика от предишното поколение, новият Suberb изглежда наистина добре. Имахме шанса да разходим тази кола, за да потърсим отговор на един семпъл въпрос – супер ли е новият Superb?

Отвън

Това е кола, която безспорно изглежда много по-добре в сравнение със своя предшественик, който в нашите очи имаше проблемни пропорции и страдаше от проблемни дизайнерски решения в името на големия вътрешен обем. Въпреки това, старият Superb беше любима служебна кола на мениджърите от средно ниво, най-вече заради практичността и удобството, които предлагаше. Към всичко това, новият модел добавя и отличен Skoda дизайн, благодарение на който Superb вече не изглежда като преял с кисело зеле хипопотам.

Задните стопове са с LED светлини, същото важи и за дневните светлини при по-високо ниво на оборудване. Те са оформени така, че да пречупват светлината, сякаш са изработени от чешки кристал. Но не са.

Задължително екипирайте Superb с достатъчно големи джанти (минимум 17 цола, препоръчителни 18), за да отговорят на епичните й размери (4,65 м дължина). В сравнение със стария Superb, новата кола е по-дълга и по-широка, но за сметка на това е със 75 кг. по-лека, благодарение на модулната MQB платформа, която споделя с VW Golf, VW Passat, Skoda Octavia и т.н.

Отвътре

Пригответе мегафоните. Ще ви трябват, ако се настаните на задната седалка и искате да размените няколко думи с шофьора и пътника отпред. Истината е, че вътрешното пространство е така организирано, че получавате усещане, че Superb предлага поне декар интериор. Истината е, че много високи и едри мъже могат да се наместят удобно на задните седалки и то без намек за ограничение в пространството. Към това добавете материали с качество, каквото ще откриете в конкурентния VW Passat и по тевтонски чисти, и семпли линии. Изберете двуцветния салон в бежово и сиво, за да получите естетски издържано място, което ще обитавате с удоволствие.

Предишният Superb печелеше точки с отварящата се на две степени 5-та врата за лифтбек каросериите (седан със силно скосено задно стъкло). Този механизъм липсва при новия модел, вероятно защото е скъп и тежък. Той е заменен от стандартна 5 врата, която се вдига заедно със стъклото. Тя открива багажник с обем от 620 литра. Освободете задните седалки и получавате 1760 литра багажно пространство, в които можете да съберете половината склад на IKEA.

Шкода радва с безброй „simply clever“ решения, включително светодиодно фенерче, вградено в багажника. Задните седалки свалят с изтеглянето на лост, разположен близо до вратата на багажника, което прави процедурата истински лесна и удобна. Задължителната за Skoda стъргалка за лед, вградена в капачката на резервоара също е тук. Superb радва и с вградени в предните врати чадъри, екстра позната от Rolls Royce.

Задвижването

Новият Superb идва с бензинови и дизелови двигатели с мощност между 120 и 280 к.с. Най-желаният сред тях със сигурност ще бъде двулитровият TDI с мощност от 190 к.с. Комбинирайте с DSG трансмисията с двоен съединител на VW и с 4х4 задвижване, за да получите ускорение от 0 – 100 км/час за малко над 7 сек., като реалният разход на гориво ще бъде около 6 литра дизел, дори и при по-агресивно шофиране. С литър по-малко ще бъде консумацията при дизелът със 150 к.с., който в комплект с механичната скоростна кутия е истински добро предложние.

Истината е, че не сме фенове на DSG трансмисията, особено на фона на информацията, която идва по неин адрес от сервизните центрове. 6-степенната механична скоростна кутия не отговаря в такава степен на премиум заявките на Superb но пък е семпъл, надежден и ефективен механизъм, който върши работата си чудесно.

Интересен е 1400 кубиковият бензинов турбо мотор със 150 к.с., който въпреки малолитражния си работен обем е напълно достатъчен да задвижва колата с повече от прилично темпо. Разходът на гориво тук също се колебае около 6-те литра на 100 км пробег, като каталожните данни обещават още по-ниска консумация.

IMG_7685

Технологиите

Системата за адаптивно окачване (Dynamic Chassis Control) е истински добра, защото предлагания комфортен режим е истински комфортен, а спортният – достатъчно директен. Не ни разбирайте погрешно – стандартното окачване е отлично балансирано, но работата на DCC системата е впечатляваща.

Странна пътна ситуация ни позволи да усетим мигновената работа на адаптивният круиз контрол. Следвайки друг автомобил по планински път, колата отпред спря внезапно в отбивка на пътя, разположена в средата на десен завой. Компютърът изчисли, че има вероятност от удар, последва предупредителен сигнал и активиране на спирачките. Истината е, че тази ситуация не изискваше подобна намеса, но също така е вярно, че тя си свърши работата много добре.

На пътя

Новият Superb е много добър круизър, роден за дълги преходи. Големите му размери го правят не особено подходящ за претъпкания град, в който борбата за място за паркиране е вечна като борбата за справедливост – с променлив успех и обречена в същността си. Окачването е отлично настроено за изпъстрените с дупки български пътища, като в същото време осигурява оптимална стабилност при динамично шофиране. Голямото вътрешно пространство е истинска радост, а работата на двигателя – почти неусетна. Естествено, това важи в по-малка степен за дизеловите агрегати и не може да става дума за сравнение с лидера в дисциплината Mercedes. Но и цената е друга.

Плюсовете

Много по-добър дизайн, учудващо голямо вътрешно пространство, надеждна техника и солидно качество на изработка, общо 29 „simply clever“ пиниза като вградените във вратите чадъри и балансираното съотношение между цена и качество.

Минусите

Срещу 65 хил. лв. получавате добре оборудван автомобил с мощен дизел и 4х4 система. 65 хил. лв. никак не са малко, а емблемата все пак е на Skoda.

Става или не?

Титлата „Автомобил на годината“ наистина е заслужена, макар да не сме сигурни, че точно Superb е най-добрата нова кола за тази година в България. От друга страна, това е много добър модел, който решава съществения проблем на предшественика си – естетиката. Става за представителна лимузина, за семейно комби и за служебен автомобил.

0
More from Бранимир Николов
Аз ремонтирам шампионския Ф1 болид на Red Bull
Появата на Хайнес наръчник за експлоатация и ремонт на шампионския болид Red...
Read More