6 добри БГ Авто събития, заради които 2015-а си струваше

И тази година си отива като откъснат лист от календара, но ние ще я запомним с доста неща. Събрахме най-доброто в този топ 6, а ако някой има какво да добави – коментарите са отворени.

И тази година си отива като откъснат лист от календара, но ние ще я запомним с доста неща. Събрахме най-доброто в този топ 6, а ако някой има какво да добави – коментарите са отворени.

Тазгодишният автосалон

maserati-mc12-sofia-motor-show-2015-2

Трябваше да стане 2015 г., за да имаме приличен автосалон. Тазгодишното издание беше повече салон и по-малко пазар. Това разсея устойчивия горублянски аромат от иначе бляскавото автомобилно събитие. Стикерите с % отстъпка и жалките изложбени площи бяха повече изключение, отколкото правило. Nissan докараха истински прототип, а Jaguar показаха F-Pace преди световната му премиера. Щандът на Mazda беше епичен, а Maserati изложиха първото МС12, зад чиито седалки бумти 12-цилиндровото сърце на Ferrari Enzo.

БГ има собствен едномарков шампионат

hyundai-racing-trophy

Hyundai Racing Trophy е първият български едномарков шампионат, чийто дебютен сезон приключи през тази година. Няма да обясняваме защо това е хубаво, само ще припомним, че това е реална школа за младите пилоти. Бегачките са i20 Coupe R1 със само 100 к.с., но пък са еднакви за всички пилоти. Идеята тук е да изпъкват талантите, а не бюджетите. Григор Григоров, с когото преди година – две имахме едно паметно GT-R кръгче стана шампион за 2015 г., а той и съотборниците му изминаха общо 1200 състезателни километра.

Увеличава се БГ производството на авточасти

rsn-sihn

Това е един от големите сектори в нашата икономика с 2,5% от БВП на страната и добрата новина е, че през 2015 г. той продължава да расте. RSN Sihn купи земя, на която ще построи завод до гр. Съединение, където ще се произвеждат свързващи елементи за серво системи. Турската Arkomat отвори ново производство в Карлово, а Sensata Electronics започна строежа на нов завод в Пловдив. През тази година бяха обявени плановете за строителство и на трети завод на Yazaki в България, които вече произвеждат кабелни системи за автомобили в Сливен и Ямбол. За съжаление, работници точно на тази компания станаха първите с ефективна стачка в сектора.

Павел Лефтеров

Дръжте под око 17-годишният ученик от Варна Павел Лефтеров. 2015 г. беше добра за него, след като стана най-младият пилот в GT4 сериите, както и първият дебютант, изкачил се до вицешампионската позиция и първият пилот с двойна победа в един кръг от състезанията Euro Series. Лефтеров смачка всички на състезанието на белгийската писта Spa, където при мокра настилка прегази всички в своя клас, включително и професионалистите. Припомняме, че този младеж все още няма шофьорска книжка и пилотира Lotus Evora само по време на състезанията, а в останалото време се подготвя на тренажор и пише домашни.

Вилнер в Китай

2015-09-vilner-china-showroom-1

Дизайнерското ателие за поръчкови автомобилни проекти отвори студио в Китай. Подобна експанзия е истински радваща, тъй като с качеството на изработка и с нестандартните решения, интериорите на Vilner правят страната ни разпознаваема в света на автомобилната естетика. Студиото в Китай беше отворено със задължителната бляскава церемония и с представянето на няколко проекта.

Българска кола в Petrolicious

alfra-romeo-sprint-veloce-2

Ако не сте попадали на този сайт, задължително му отделете малко време. Цялото му съдържание попада под знаменателя на Drive Tastefully / Карай с вкус и то е наистина такова. Там няма да намерите безконечен поток от автоновини, нито пимпърски хонди или дрифт баварки, а само истории за джентълменски машини. Класически автомобили, реставрирани с вкус, любов, а в някои от случаите – и с много пари. Petrolicious.com споделя с аудиторията си и колите на своите читатели. Димитър Тенов и неговата Alfasud Sprint станаха първото българско присъствие в тази уеб базирана библия по автомобилен стил. И го направиха по достоен начин.

 

More from Бранимир Николов
Учудващо добър: Dacia Duster / Женева `09
  Каквото и да говорят скептиците – едно е сигурно: Dacia е...
Read More