Renault Talisman: Новата кола на френския посланик

Ако отворите Автомобилната червена книга, в графата „силно застрашени“ и под буквата „г“ ще намерите статия за Големите френски коли. В нея се казва, че от годините преди Втората световна война, до самия край на ХХ век, французите са конструирали, произвеждали и продавали представителни и луксозни автомобили, известни още като Големи френски коли. Специфичното за тях било, че са били или покъртително красиви или гениално изчислени или некадърно сглобени. Или и трите едновременно. И това последното, е довело до тяхното (почти) пълно изчезване.

Ако отворите Автомобилната червена книга, в графата „силно застрашени“ и под буквата „г“ ще намерите статия за Големите френски коли. В нея се казва, че от годините преди Втората световна война, до самия край на ХХ век, французите са конструирали, произвеждали и продавали представителни и луксозни автомобили, известни още като Големи френски коли. Специфичното за тях било, че са били или покъртително красиви или гениално изчислени или некадърно сглобени. Или и трите едновременно. И това последното, е довело до тяхното (почти) пълно изчезване.

Истината е, че изключителността на Големите френски коли се дължеше на факта, че бяха прекалено смели. Както и на това, че нерядко изпреварваха времето си. Случваше се изработката да бъде ужасна, но въпреки това – тези коли имаха неподражаем чар. А сега (почти) ги няма. Peugeot 508? Това е Passat, проектиран във Франция.

Такива бяха мислите, които провокира новият Renault Talisman. Това е колата, която ще замени популярната някога Laguna. И се зачудихме дали това е истинска Голяма френска кола? Или е нов опит да се имитира Passat? Отговорът – в този тест драйв.

Отвън

Renault Talisman е безспорно красива машина. Не е изключителна, но е естетически издържана, разпознаваема и в същото време хармонично подредена. Освен това е голяма. Дължината на Talisman е 4,82 м. или с над 10 см. повече от Laguna, която заменя.

По-важен от размерите обаче е дизайнът. Екипът на Лорънс ван дер Акер бележи точки с готини елементи като дневните LED светлини, които се вливат във фаровете, както и със формата на светодиодните стопове отзад. Последните изглеждат убийствено на тъмно.

Отвътре

Talisman е просторен, но е далеч от постиженията на лидера в класа си Skoda Superb. Парадоксално е, но отзад имаш повече място за краката, отколкото за главата. Толкова струва стремителната линия на покрива и по-добрата аеродинамика. Отпред този проблем не съществува и там е достатъчно просторно, но дори и да искаш – няма как да се изгубиш.

Централната конзола е доминирана от огромен, повтаряме – огромен дисплей. Той е толкова голям, че е разположен вертикално, а не хоризонтално. Също като при Tesla Model S. Чрез този подобен на таблет 8,7 инчов екран се управляват почти всички електронни системи. От радиото до масажните и климатизирани седалки. И също като с таблетите, изисква време за свикване, но след това работата и забавлението с тях стават интуитивни.

Доброто впечатление от всичко това обаче е попиляно за миг от пластмасовата имитация на благородно дърво в топ изпълненията на Renault Talisman. Не казваме, че е кофти имитация, казваме, че е просто имитация. Нещо като изкуствените цветя – не е задължително да са кичозни, но са неспособни да те докоснат. Базовата естетика изисква да ги няма.

Джаджите

Споменахме, че електронните системи се управлят чрез гигантски таблет. Отбелязахме и масажните седалки, но не казахме, че въпреки 3-те различни програми, предлаганата услуга е е по-скоро досадна, отколкото отпускаща. Може би е въпрос на свикване. Допълваме, че стандартните кръгли приборни уреди зад волана са заменени от екран, който показва необходимата информация. Към него може да се добави и малко стъкло на нивото на очите, върху което се проектират най-важните данни.

Аудиото системата от Bose е с 13 говорителя и вади много добър звук. Освен това, в тавана на колата са вградени три микрофона, но не за да ги слуша Цецо, а за да следят за нивото на шум. Когато децибелите от движението се увеличат, аудио системата излъчва резонансен звук като негово противодействие. Чиста физика. И работи.

Talisman очарова с мултисенс система за настройка на колата по общо 8 параметъра с 4 предварително подготвени режима – Комфорт, Спорт, Неутрал и Еко. Има и 5-и режим, наречен Perso. Той е личната ти възможност да комбинираш всеки един от 8-те параметъра (двигател, газ, трансмисия, окачване и т.н.) по свой вкус. И така ще можеш да елиминираш масажните седалки от комфортния режим, за да може той в пълна степен да отговаря на името си.

Към електронните магии е добавен и адаптивен круиз контрол, който следва колата отпред. Неговият радар предупреждава и активира спирачките при опасност на пътя. Talisman може да се екипира и с активен паркинг асистент, който съществено улеснява процедурата в градски условия.

Задвижването

Когато новият Renault Talisman влезе в продажба в началото на следващата година, той ще бъде задвижван от 2 бензинови и 3 дизелови двигателя. Бензиновите мотори са 1600 кубикови, със същия блок като при Renault Clio RS. Мощността им е 150 или 200 к.с. Дизелите са 1,5 dCi със 110 к.с. и 1,6 dCi със 130 или 160 к.с., като последният разчита на 2 каскадно работещи турбини и предлага добра еластичност във всички оборотни диапазони. Не можете да го наречете спортяга, но пък е напълно достатъчен, за да даде темпо на тежката 1600 кг. каросерия.

Освен на класическата 6-степенна механична трансмисия, Talisman разчита и на изцяло нова EDC скоростна кутия с два съединителя. Тя е 7 степенна и е дело на Getrag. Има с една предавка повече от 6-степенната EDC кутия и е по-добра от нея като скорост на превключване. Но дори и това не би ни накарало да мечтаем за нея.

Това, за което ще мечтаем обаче е системата 4 control, както в Renault наричат опцията за 4 завиващи колела. Тя работи чрез шенкелите на задните колела, които се задвижват от щанги, свързани от своя страна с редуктор. Задните гуми се отклоняват с до 3,5 градуса в завой. При скорост от под 60 км/час, посоката е по завоя – за повече маневреност. Ако излезете извън града, задните колела ще завиват срещу завоя – за повече стабилност. Практически, това прави Talisman залепен за пътя.

На пътя

Renault Talisman е тежък автомобил и това се усеща. Теглото не го прави муден, но определено си казва думата. Адаптивното окачване е добро, но не и най-доброто в този ценови клас. За сметка на това 4 control системата е непобедима и е сред задължителните екстри за този автомобил. Тя почти елиминира недозавиването, което е задължително за автомобилите с предно предаване и увеличава с много стабилността и управляемостта в завой. И носи искрени аплодисменти за инженерите на Renault.

Обещаният в каталога разход на гориво е истински нисък, от сорта на 4,4 литра дизел на 100 км комбинира пробег за 1,6 dCi 160 с EDC трансмисия. Истината е с около литър и половина – два отгоре.

Плюсовете

Renault Talisman изглежда добре, има безброй електронни помощници, комфортът е на ниво, а качеството на сглобката и материалите (извън пластмасовите дървении) впечатляват. С риск да се повторим – 4 control системата е изключителна.

Минусите

Със стартова цена от 41 хил. лв. за най-ниското ниво на оборудване в комбинация с най-малкия дизел, можем да предположим, че тази кола няма да отговаря на определението „евтина“. Talisman страда от липсата на истински голям двигател, но предполагаме, че това ще бъде поправено по-късно.

Става или не?

Достатъчно добър е за новата лимузина на Негово Превъзходителство, посланикът на Франция. Но не и за неговия президент. Talisman ще бъде добър и удобен служебен автомобил, но заради обезценяването вероятно ще го виждаме рядко в тази му роля. Истината е, че Renault Talisman носи много от белезите на Голямата френска кола от Автомобилната червена книга. Но не е точно това.

0
More from Бранимир Николов
Новото BMW Серия 7 вече е тук
Тиха музика от акустични цигулка, чело и роял. Приглушена светлина и тихи...
Read More