BMW 730d xDrive: Зимна приказка

„Зимна приказка“ е една от последните пиеси, които Шекспир пише преди смъртта си. В нея има от всичко, с което класикът на английта литература сплита своите шедьоври. В „Зимна приказка“ ще намерите власт, любов, сила, прошка, характер, зло, но и щастие. И всичко това се случва на бял и снежен фон. Също като нашата 7-ца - лимузината на BMW, която ще накара другите да ви се подчинят, да се влюбят във вас, ще подчертае вашата сила и характер, ще бъде прощаваща, но и зла, особено когато ускорява. А на финала със сигурност ще сте щастливи. Как се случва всичко това? Веднага обясняваме.

„Зимна приказка“ е една от последните пиеси, които Шекспир пише преди смъртта си. В нея има от всичко, с което класикът на английта литература сплита своите шедьоври. В „Зимна приказка“ ще намерите власт, любов, сила, прошка, характер, зло, но и  щастие. И всичко това се случва на бял и снежен фон.

Също като нашата 7-ца – лимузината на BMW, която ще накара другите да ви се подчинят, да се влюбят във вас, ще подчертае вашата сила и характер, ще бъде прощаваща, но и зла, особено когато ускорява. А на финала със сигурност ще сте щастливи. Как се случва всичко това? Веднага обясняваме.

Отвън

Дизайнът на новата 7 серия на BMW е консервативен. Външността е лишена от дръзки линии и шокиращи форми, ерата на Крис Бенгъл е безвъзвратно отминала. За сметка на това BMW 7 излъчва елегантност, подправена със стремителен силует. Също като предишното поколение.

Детайлите са все така впечатляващи, също като алуминиевата лайстна, подчертаваща формата на задното странично стъкло. Тя е изработена от солидно парче алуминий, което освен стилно е и доста по-скъпо за производство в сравнение с няколко малки елемента.

Точно така, при 7-та няма намаляване на разходите.

Отвътре

Интериорът е такъв, какъвто трябва да бъде при истинска немска лимузина. Перфектна изработка, отлични материали, добър дизайн. Суперлативите могат да бъдат десетки, ако не и стотици, и всички те ще бъдат основателни. Но те са помрамени от пространството на задната седалка.

Истината е, че ако искате да ползвате лимузината на BMW като лимузина, мястото в креслото отзад няма да бъде достатъчно. Разбира се, можете да свалите седалката до шофьора, така че да си оформите пространство като в първа класа на презокеански полет. Или пък да си поръчате версията с дълга база.

Парадоксално, но „базовата“ седмица предлага отзад по-малко място, отколкото Шкода Сюпърб. Първото е колата на шефа, второто е колата на неговия служител. Не би трябвало да е така.

Ако не сте толкова претенциозни към обема на вътрешното пространство и затворите задната врата на 7 серия от вътрешната страна, ще имате възможност да се насладите на всичко, което модерният лукс може да предложи. От седалки на ромбове при ексклузивния кожен салон Nappa (опция за 2968 лв. – струват си) до 7 инчов Android таблет, вграден в конзолата между двете задни седалки (опция за 976 лв. – доста по-малко от струващите над 6 хил. лв. мултимедийни екрани за пътниците отзад). Таблетът е производство на корейците от Samsung и е интегриран с iDrive системата. Т.е. чрез него можете да си пуснете топло, студено, масаж, музика или пък да си проверите мейла, да си разгледате снимките или да браузвате в мрежата чрез Wi-Fi мрежата на автомобила, захранвана от 3G SIM карта чрез вграден в колата модем.

Сред по-забавните детайли в комфорта, който BMW 7 серия може да предложи са 4-те категории парфюм, във всяка от които има по 2 различни аромата. Точно така, новата седмица с Ambient Air пакет поддържа до 8 различни парфюма. И дава още една дефиниция на разточителния разкош. Ако случайно ви се прииска да превърнете стилния интериор в нещо по-така, винаги можете да си поиграете с амбиентното осветление и ще получите атмосфера, която поразително напомня на нощен клуб.

От всички потресаващо разглезващи екстри за комфорт има една, която е изключителна. И това е удоволствието да управлявате с жестове част от функциите на колата (378 лв. за BMW Gesture Control). 3D датчик и умен софтуер сканират движенията на ръката и управляват музиката, телефонните обаждания, преглеждането на контролни съобщения и още няколко други фунции, които можете да конфигурирате сами. След гласовите команди, това е втория интерфейс между кола и човек, който не разчита на натискането на физически бутони. И за разлика от гласовите команди е доста по-удобен и най-вече – ефективен.

Напускаме интериора на BMW 7, размечтани от отопляемите, вентилираните, охлаждащи се и масажиращи седалки, разположени сред изобилие от кожа и дървен фурнир, за да научим повече за …

Технологиите

Макар да изглежда подобна на отиващата си 7-ца, новата серия 7 (моделен индекс G11) е конструирана от бял лист хартия и каросерията й няма много общо с предходния модел. В нея са вкарани карбонови елементи и то като част от структурата на купето. От същия карбон са направени кокпитите на BMW i3 и i8, и в случая на новата 7-ца, само това води до 40 кг. по-ниско тегло. В комбинация с всички останали мерки за технологично отслабване, тази кола се явява като най-леката в своята категория. С маса от 1755 кг., новата 730 d тежи със 125 кг. по-малко от Audi A8 3.0 TDI, с 200 по-малко Mercedes S 350 CDI. И с 80 по-малко от Jaguar XJ 3.0D.

Извън олекотената конструкция, BMW 7 серия изпъква и с лазерни фарове, чиито дълги светлини имат обсег до 600 метра и които не заслепяват шофьорите в насрещното. Та това е над половин километър видимост! Освен това, новата 7-ца може да бъде комбинирана и с интелигентен ключ, който със сензорния си екран прилича повече на МР3 плейър, отколкото на ключ, и който показва информация за статуса на колата. Но това не е всичко! С този ключ, можете да я подгрее или запалите предварително. Както и да я накарате да паркира сама.

В това издание на 7 серия, добре познатата 8-степенна скоростна кутия на ZF се предлага с адаптивен режим, извън добре известните Sport, Comfort и Eco Pro. Неговата идея е да се адаптира от една страна към пътните условия и настилката, и стила на водача от друга. Практически целият процес е неусетен, но пък за сметка на това – ефективен.

Задвижването

Главния герой в нашата „Зимна приказка“ е оборудван с 3 литров, 6-цилиндров TwinPower дизелов двигател. Той предлага 265 к.с., със 7 повече от предшественика си при същото плавно разгръщане на мощността. Интересното е, че най-скромният мотор за новата 7-ца е напълно достатъчен да зарадва водача със спортни изпълнения. Към това добавяме и скандално ниският разход на гориво за лимузина с дължина от близо 5 метра, който спокойно може да бъде държан в рамките на малко над 7 литра дизел на 100 км.

Към него може да бъде добавено и xDrive задвижване на 4-те колела, което се оказа истински полезно при изобилието от сняг, който се превърна в декор на нашата „Зимна приказка“. При разпределение на масите от 50/50 между предния и задния мост, двойното предаване се превръща в гаранция за успех и при най-негостоприемното време. Не е стилно да приемаме която и да било машина от 7 серия на BMW като снегорин, но оборудвана с xDrive системата, тя се справя и със снежна покривка от 20-на сантиметра.

На пътя

Зад волана на новата 7-ца имаш усещането, че шофираш огромен автомобил. Наистина, 5,24 м. дължина не са малко, но и колата не е чак толкова голяма. Дори и в град с компромисно паркиране като София, успяваш да се шмугнеш в малките улички с необходимата за това прецизност.

3-литровият дизел не е онази дизелов парен чук, който помним от 330 d, но пък тук е натоварен с осезаемо по-голямо тегло. И въпреки това, той успява да вкара спортни тръпки и да организира впечатляващ старт от място (ускорение от 0 – 100 за 5,8 сек., а от 0 до 200 км/час за 25 сек.) Извинете, но подобни времена са на територията на спортните автомобили.

Ако шофирате новата 7-ца на истински хлъзгава настилка (или пък я натиснете повече) ще усетите осезаемо недозавиване, ако сте на режим Comfort. Но ако изберете Sport ще се насладите на пълна промяна, за щастие – без участието на Гала. Колата изписва завоите с енергията и прецизността на териер, който преследва фризби. Фокусирано и непоколебимо.

Истината е, че xDrive системата превръща снежната покривка от проблем в обстоятелство. Без дълбоки грайфери или вериги. И като всяко BMW, тази кола става все по-забавна със всеки сантиметър натрупал сняг. Ако искате да взимате завоите с вратите – разбира се, но имайте предвид, че задната броня е на около 4 метра зад вас.

Плюсовете

По всички критерии и показатели, новата 7-ца е много добър автомобил. Фрашкана с изключителни технологии и разглезващ лукс, BMW 7 е отлична лимузина. Дори и с малкия дизел.

Минусите

За съжаление, стандартната каросерия на лимузината на BMW не предлага необходимото пространство за краката на пътниците отзад. Нужни са комбинации между електрически управляемите предни и задни кресла (може би е нередно да ги наричаме седалки), за да могат и по-едрогабаритни изпълнителни директори да пътуват удобно на шефското място.

Става или не

Срещу (грубо) 200 хил. лв. можете да имате (почти) всичко, което автомобилната индустрия може да предложи и то в комплект с емблемата на BMW. Определено става.

Photocredit © Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Уличен боец: Ford F-150 Harley Davidson и Mini Mayfair
Добре дошли на поредната ни среща с уличните бойци. Това са автомобилите,...
Read More