Volvo S60 Cross Country: Триобемен костюм за кросоувър изпълнения

В търсене на нови тенденции, автомобилната индустрия не се притеснява да руши табута като съчетава несъчетаемото. Досега видяхме повече или по-малко успешни опити да се натъпче 4-врата каросерия в купе каросерия, да се комбинира купе и кабриолет, и дори SUV и кабрио. Volvo се включва в тази игра като ни представя рожбата от греховната любов на класическия шведски седан и пластмасовите раздувки в комплект с високото окачване на крос оувър модификациите. Запознайте се с Volvo S60 Cross Country. Мислете за нея като за обичайното повдигнато комби с 4х4 задвижване и пластмасови раздувки, само че е с триобемна каросерия.

В търсене на нови тенденции, автомобилната индустрия не се притеснява да руши табута като съчетава несъчетаемото. Досега видяхме повече или по-малко успешни опити да се натъпче 4-врата каросерия в купе каросерия, да се комбинира купе и кабриолет, и дори SUV и кабрио.

Volvo се включва в тази игра като ни представя рожбата от греховната любов на класическия шведски седан и пластмасовите раздувки в комплект с високото окачване на крос оувър модификациите. Запознайте се с Volvo S60 Cross Country. Мислете за нея като за обичайното повдигнато комби с 4х4 задвижване и пластмасови раздувки, само че е с триобемна каросерия.

Отвън

Изненадващо, но S60 Cross Country изглежда много добре. Първо, тя е необичайна гледка. Второ, изглежда солидна, без да е излишно голяма. Трето, шведите продължават да са сила в дизайна. Истината е, че S60 Cross Country разнася специфичния си триобемен костюм и огромните си джанти (18 или 19 цола) с радваща окото осанка.

Отвътре

Интериорът на S60 Cross Country не се различава в сравнение с този на стандартното S60. И тъй като последното е на почтена възраст, това се усеща най-вече през инструментите на контролното табло. Пълноразмерната цифрова клавиатура, заобиколена от още десетина функционални бутона е точно толкова деведесетарска, колкото и дънките с висока талия на Джон Траволта.

Същото важи и за относително малкия и разположен в нещо като хралупа мултимедиен екран. Стои някак неловко във времена, в които мултимедийните системи в автомобилите са с размерите на средно голям таблет. Но S60 е в края на своя жизнен цикъл, така че всичко това не е изненада.

За сметка на това, от Volvo предлагат перфектна изработка, кожен салон от естествена кожа, достатъчен вътрешен обем и истински удобни седалки. Приятно е да бъдеш вътре.

Технологиите

Тази кола не предлага разтърсващи технологии, но пък съдържа всички онези магии за сигурност, които инженерите в Гьотеборг създават постоянно. Освен 6-те звезди в краш-тестовете на Euro NCAP, Volvo S60 Cross Country идва със серийна City Safety система, която спира автомобила при опасност от удар. Радарът, вграден в предрадиаторната решетка регистрира не само автомобили, но и пешеходци и велосипедисти. BLIS системата, сигнализираща за автомобил в зоните без видимост е в списъка с екстрите, но е безпощадно ефективна и определено си струва. На този фон, 8-те въздушни възглавници са някак естествени.

Задвижването

S60 Cross Country разчита на изпитана техника. Задвижването е поверено на 5-цилиндров D4 дизелов мотор с мощност от 190 к.с., а двойното предаване (когато го има) е класическото AWD на Volvo, което изпраща мощност към задния мост само при нужда. Не става за дивашки офроуд или дори за лов, но пък стигането до всеки къмпинг или зимен курорт ще бъде безпроблемно.

Ако изберете дизелово S60 Cross Country с двойно предаване (имате опция за бензин с предно) и държите на автоматична скоростна кутия, ще получите новия 8-степенен автоматик на Volvo. И това е супер. За разлика от разхода на гориво, който в градски условия може да наближи ключовата граница от 10 литра нафта на 100 км. Извън града, картината се променя драстично но не по-малко от 7 литра дизел на 100 км.

На пътя

Сядайки зад волана на Volvo S60 Cross Country, си даваш сметка, че стоиш доста по-високо отколкото във всеки седан, в който си се качвал към момента. Усещането не е като при истински всъдеход или по-голямо SUV, но разликата е осезаема. В движение изненадва контрастът между тихия салон при поддържане на постоянна скорост и натрапчивия звук при развъртане на 5-цилиндровия дизел. Дотолкова, че в първия момент ти е трудно да повярваш, че това е един и същ автомобил.

Заради плавната и бърза работа на 8-степенния автоматик, имаш усещането, че ускорението е един свръх линеен процес, който е съпроводен с високочестотно тракане. След което поддържаш скорост на много ниски обороти и в купето настъпва тишина като в концертна зала. И така до следващото натискане на педала на газта.

S60 Cross Country се държи предвидимо в завоите, но ще се отчете с недозавиване при по-агресивното им атакуване. Спирачките са ефективни, за разлика от електрически асистирания волан, който може да се окачестви с определението „не особено информативен“. Окачването е с доста по-дълъг ход в сравнение със стандартния S60 седан и е доста по-комфортно.

Извън пътя

Силата на S60 Cross Country не е в офроуда. Ако е оборудван с AWD система, играта става малко по-различна. Системата за контролирано спускане по наклон пък те кара да вярваш, че тази кола би могла да се справи с известни предизвикателства. Към това добавяме и 20 сантиметровия просвет, който в комбинация с късите надвеси на броните е силна заявка за повече проходимост.

Качихме S60 S60 Cross Country в планината и той не ни подведе. Колата е достатъчно висока, за да преодолява препятствията пред любимото ти място за пикник. Е, AWD системата не предлага различни режими и цялото управление на разпределението на мощността към колелата е поверено на компютър, но пък той постоянно следи за разликата в оборотите на колелата и изпраща мощност към тези, които имат най-голямо сцепление.

Плюсовете

Volvo S60 Cross Country е различен автомобил. Ще се купува малко, което го превръща в рядък автомобил, а редките автомобили, често пъти след години имат учудващо високи цени. Дизелът може да бъде притежаван с нов и много добър 8-степенен автоматик, а 20 сантиметровия просвет е повече от достатъчен. 5-годишната гаранция е при неограничен пробег и влиза в цената от 74 хил. лв. за тестваната модификация.

Минусите

Шумен при ускорение и остарели инструменти на централната конзола.

Става или не

Volvo S60 Cross Country е един от умните начини да имаш 4х4 за служебен автомобил. Става и за личен, но тогава едва ли би избрал точно него.

© Photocredit: Вихрен Томов

0
More from Бранимир Николов
Avalanche: Сливенска перла в бяло
За разлика от съседните Румъния, Сърбия и Гърция, ние не можем да...
Read More