Nissan Navara NP300: За работа, за вилата и за пътя между тях

Да създадеш пикап, който не просто върши работа, но и да предлага известен комфорт не е лесна задача. От една страна, той трябва да събере и пренесе товар с тегло от 1 тон и това изисква окачване на лекотоварен автомобил. От друга страна, бихме искали да предлага смислен комфорт, както и прилично пътно поведение. Към това добавяме и разумно представяне извън пътя. Така нещата стават относително сложни.

Да създадеш пикап, който не просто върши работа, но и да предлага известен комфорт не е лесна задача. От една страна, той трябва да събере и пренесе товар с тегло от 1 тон и това изисква окачване на лекотоварен автомобил. От друга страна, бихме искали да предлага смислен комфорт, както и прилично пътно поведение. Към това добавяме и разумно представяне извън пътя. Така нещата стават относително сложни.

Nissan са работили доста по тези проблеми и представят тяхното решение с новата Navara, известна още като NP300. Карахме го в сняг, кал, на пътя и извън него. И имаме какво да разкажем.

Отвън
Новият Нисан Навара не е убийствено красив, но пък е много по-секси от много от себеподобните му. Можеш да го окичиш с красиви алуминиеви джанти, да го боядисаш в оранжев или кафяв металик (ние бихме избрали тъмно синята гама), да го поискаш с единична или двойна кабина. Можеш да добавиш и няколко аксесоара като покривало за товарната част или пък да поискаш остъклен хардтоп за нея (с впечатляващата цена от над 7 хил. лв. с ДДС). Но при всички случаи получаваш добър дизайн, който е естествена еволюция на предното поколение.

Отвътре
Ако очакваш дървен фурнир и алуминиеви елементи, ще бъдеш разочарован. Но пък новата Navara има всичко необходимо както за работните, така и за почивните дни. Даже малко повече.

Използваните за каросерията материали са с качество, което ще устои на безпощадна всекидневна употреба. Дори най-ниското ниво на оборудване (Classic с цена от 58 300 лв. с ДДС) предлага Bluetooth комуникация и управление на аудиото от волана. Доста удобно за машина, чиято основна задача е да бъде „работен кон“.

Най-интересно е на задните седалки. В пикапите с двойна кабина, облегалките на втория ред обикновено са свръхизправени, за да се постигне баланс между каросерията и товарния отсек. При новата Navara този проблем е решен с малко по-голяма пътническа каросерия и пътуващите отзад се радват на естествена позиция на тялото. Към това добавяме и факта, че Nissan Navara NP300 е първата машина от този клас, която предлага вентилация за пътниците отзад. Нищо кой знае какво, но пък е още една щипка комфорт.

Практичността
В този случай, думата практичност не означава безброй удобни и неудобни ниши в интериора. Новата Navara печели точки с подготовката за 7-пинов теглич, товароносимост над 1 тон, релсите за фиксиране на товари в легена, трите 12V изхода в каросерията, както и двойното предаване. Японците предлагат общо 125 аксесоара за този автомобил и част от тях са истински полезни. Като пластмасовите или алуминиевите протектори за товарната част, плъзгаща се кутия за легена, както и споменатия вече хардтоп, чиято цена е ни повече, ни по-малко от 10% от стойността на целия автомобил и то във високото ниво на оборудване.

Задвижването
Новият Nissan Navara се разписва и с изцяло нов дизелов двигател. Той е с кубатура от 2,3 литра и е наличен във варианти с един или два турбо компресора. По-малкият е със 160 к.с., а по-големият се отчита с 30 повече. 4-цилиндровият мотор се отчита с максимална скорост от 180 км/час, стига да имаш нужното време. От японската марка се хвалят, че новия двигател е с до 24% по-ефективен в сравнение с мотора, който заменя. В реални условия това означава, че можете да очаквате среден разход на гориво от малко над 7 литра дизел за 100 км пробег в комбиниран режим (градски и извънградски цикъл). И това е много добре.

Скоростната кутия може да бъде 6-степенна механична или 7-степенен автоматик. И двата варианта са адекватни и удобни.
В България, новата Navara се предлага само с 4х4 задвижване, което предлага три различни режима. От японската марка се хвалят, че превключването между 2WD и 4H е възможно при скорости до 100 км/час, ние обаче знаем, че няма диференциал, който да се радва на подобно отношение. Истината е, че Nissan са ноторно добри в системите за 4х4 задвижване и там няма изненади. Дори в стоково изпълнение, новата Navara е способна на офроуд изпълнения и не си ги спестихме. Истината е, че колата може да атакува учудващо стръмни наклони и заради малкия преден надвес, това не става на цената на нова предна броня. Освен това колата е оборудвана със система за подпомагане на спускането по стръмен наклон, която ти дава автоматичен контрол върху ситуации, които биха могли да бъдат и доста хлъзгави.

На пътя и извън него
Малко предистория – до момента сме имали контакт с един (единствен) чисто нов пикап и той се опита да ни убие. В онзи момент, единственото по-опасно возило би било каруца с перкинс на предните колела. Причините бяха много, но една от тях (и може би най-важната) е, че класическото задно окачване на 1-тонните пикапи е с листови ресьори. Само за протокола, същата технология използва ГАЗ 53.

Nissan_Navara_2016_699

Тя е пригодена за товар, не за комфорт, пътно поведение или нещо трето. Просто товар – тон, два или 20 – няма значение. При всички нива на оборудване, с изключение на базовото, новата Navara получава мултилинк задно окачване. Което означава само едно – комфорт и поведение на пътя на високо ниво. А сега идва и най-доброто – можете да ги очаквате, дори да сложите 1-тон товар в легена зад каросерията.

Изкарайте го встрани от утъпканите пътеки и Navara няма да разочарова. Кал, едър чакъл, храсти, стръмни склонове, тази кола не е от притеснителните. Едва ли ще протестира, ако закачиш плуг на 7-пиновия теглич. Стига да можеш … Можеш ли?

Плюсовете
Добър разход на гориво, учудващо висок комфорт, модерна техника и прилична цена.

Минусите
Цената от 7 хил. лв. за хард топ е истински забавна.

Става или не
Да, особено ако си офроуд хипстър, който не държи да подскача като пинг понг или да се клати като кукла неваляшка. Тогава тази кола ще е много добра за теб. Ако ти трябва за работа, ще е още по-подходяща. Защото новата Навара е комфортна.

0
More from Бранимир Николов
Страхотна реклама от Honda
Новата Honda Insight, която скоро ще се появи на американския пазар и...
Read More