Tesla Model 3: Много шум за нищо или следващото голямо нещо?

Рано е да се каже. Истината е, че Елън Мъск и неговата компания за електрически автомобили Tesla генерираха огромен потребителски интерес за бъдещия Модел 3, чиято стартова цена е 35 хил. долара. Основателят на компанията обяви, че два дни след представянето на колата има 253 хил. поръчки за нея с предплата от $1000. Не вадете калкулаторите, това са четвърт милиард долара.

Рано е да се каже.

Истината е, че Елън Мъск и неговата компания за електрически автомобили Tesla генерираха огромен потребителски интерес за бъдещия Модел 3, чиято стартова цена е 35 хил. долара. Основателят на компанията обяви, че два дни след представянето на колата има 253 хил. поръчки за нея с предплата от $1000. Не вадете калкулаторите, това са четвърт милиард долара.

tesla-model-3

Дори легендарните Citroen DS и Ford Mustang, известни с изключителния интерес, който генерират с пазарните си премиери не могат да доближат до обявените от Елън Мъск предварителни поръчки за Модел 3.

Извън това, че представянето на новата Tesla ни припомни за презентациите на Стив Джобс, трябва да отбележим, че компактната кола не предлага нищо изключително. Станала известна като „достъпната“ Tesla и със стартова цена от $35 хил., тя ще трябва да се бори с конкуренцията на Chevrolet, които вече обявиха конкурентен продукт със сходна цена и с близък пробег – Bolt обещава да се движи над 200 мили с едно зареждане, също както и Tesla 3.

Ситуацията ще бъде много шум за нищо с изключение на два елемента. За разлика от всички други автомобилни производители, които топват пръст в голямата вода на електрическото задвижване, Елън Мъск и неговата компания са единствените, които мислят, работят и развиват съответната инфраструктура.

Защото ключът към електрическата мобилност се крие в зарядните станции и батериите. Tesla вече е напред с техния Supercharger – станция, която зарежда батериите на електромобила до 80% от техния капацитет за 30 минути. А огромната фабрика за батерии, известна като The Gigafactory вече се строи. Все пак някой трябва да произвежда и доставя много и (относително) големи батерии на добра цена.

Ако всичко върви по план и милионите на Елън Мъск стигнат за амбициозното му начинание, той има всички шансове да запише името си в историята като автор на следващото голямо нещо в автомобилния бизнес. А ние да станем свидетели на голям пробив.

More from Бранимир Николов
Факти за Nissan GT-R: Защо Чък Норис кара тази кола?
Старото масло от GT-R не се изхвърля. То се ползва за енергийни...
Read More