Кажи „здрасти“ на новата Е-класа

Новата Е-класа вече е в България. Новият голям седан на Mercedes-Benz дебютира пред родна публика с дизелово сърце и бели одежди. Но това не е най-важното, нито най-интересното. На горните две условия отговарят стартовата му цена от малко над 86 хил. лв. с ДДС за базовия 4-цилиндров Е200 с 184 к.с. Е220d добавя още около 3 хил. лв. към тази сума, като мощността му е 194 к.с., а големият дизел E350d ще търси нови собственици срещу стартова цена от малко над 105 хил. лв. с ДДС.

Новата Е-класа вече е в България. Новият голям седан на Mercedes-Benz дебютира пред родна публика с дизелово сърце и бели одежди. Но това не е най-важното, нито най-интересното.

На горните две условия отговарят стартовата му цена от малко над 86 хил. лв. с ДДС за базовия 4-цилиндров Е200 с 184 к.с. Е220d добавя още около 3 хил. лв. към тази сума, като мощността му е 194 к.с., а големият дизел E350d ще търси нови собственици срещу стартова цена от малко над 105 хил. лв. с ДДС.

Колата се отличава от всичко друго досега с майсторски изпипан интериор, над който доминира огромния инструментален панел с два TFT дисплея, покрити от общо Gorilla Glass стъкло – такова, каквото имаме върху смартфоните и таблетите. Още по-интересен е фактът, че за първи път тези екрани ще показват информация на български език. Така новата Е-класа се превръща в първия Mercedes-Benz с български интерфейс.

Автомобилът впечатлява с безброй системи за активна и пасивна безопасност, които са все по-близо до автономното шофиране. Но са и достатъчно далеч от него, тъй като асистентът за смяна на лентата например (работи при мигач с продължителност от над 2 секунди и при по-бавно движещ се автомобил отпред), се престроява само, ако воланът се държи с ръце.

Освен това, новата Е-класа е оборудвана с Touch Control бутони, които за разлика от физическите прекъсвачи реагират не само на натиск, но и при плъзгане на ръката. Ще ги откриете върху волана, там където са контролите за мултимедията.

За съжаление, Mercedes-Benz потъват в много неприятната тенденция по инсталиране на декоративни ауспухови тръби, които завършват с … капачка. Също като при Citroen DS5 или пък като „пощенската кутия“ върху предния капак на MINI Cooper JCW.

Дизайнът на новата Е-класа е поразително близък до този на С и S-класите, което буди тихи опасения, че Mercedes тръгват по пътя на Audi, известни с това, че създават един дизайн, който сгъват или разтягат в зависимост от големината на автомобила. Дано не е така!

More from Бранимир Николов
Jaguar E-Type: Джеймс Бонд вече завижда
Оригиналният Jaguar E-Type е истинска икона. Лек, относително евтин, прелъстяващо красив, доволно...
Read More