Jaguar F-Pace: Нещо повече от всъдеход

В постоянната експозиция на Ню Йоркския музей на модерното изкуство MoMA има точно 6 автомобила. Един от тях е легендарният Jaguar E-Type. Когато го видял за първи път, Енцо Ферари отронил на италиански, че това е „най-красивата кола на света“. Не можем да кажем абсолютно същото за новия F-Pace, но е видно, че много се старае да носи с достойнство и финес плавните линии на легендарното спортно купе.

В постоянната експозиция на Ню Йоркския музей на модерното изкуство MoMA има точно 6 автомобила. Един от тях е легендарният Jaguar E-Type. Когато го видял за първи път, Енцо Ферари отронил на италиански, че това е „най-красивата кола на света“. Не можем да кажем абсолютно същото за новия F-Pace, но е видно, че много се старае да носи с достойнство и финес плавните линии на легендарното спортно купе.

Но не може, тъй като все пак е възтлъст SUV със спортни амбиции. Междувременно стана ясно, че Jaguar спира да произвежда забележителните си спортни комбита и се преориентира към това, което виждате – ефектни спортни джипове. Това са желанията на хората в наши дни.

Отвън

Въпреки това, Йън Калъм – главен дизайнер на марката е успял да имплантира много от стремителната естетика на Jaguar в нетипична машина, каквато е F-Pace. Внимателното вглеждане разкрива много от линиите на възхитителното купе F-Type, което радва ентусиастите от 2013-та година насам. В крайна сметка, резултатът е приятен за окото.

Колата е по-голяма от Land Rover Evoque, но пък е по-малка от BMW X3 и Audi Q5. От Jaguar смятат компактния Porsche Macan за директен конкурент на своя F-Pace, който от своя страна лови окото с огромни джанти, най-големите от които са 22 цолови.

Отвътре

Като при всички модерни Jaguar модели, F-Pace обвива пасажерите като в кокпит. Интериорът е приятен и достатъчно просторен, за да може двама високи мъже да седнат един зад друг. От друга страна, трябва да се отбележи, че бутоните за вдигане и сваляне на стъклата не са вградени в дръжките на вратите, където инстинктивно ги търсиш, а най-отгоре на корите на вратите, точно до прозорците. Странно но факт. Истински смущаваща обаче е разточителната употреба на това, което днес в автомобилната индустрия се нарича „пиано лак“. Чете се като лъскава пластмаса, която привлича пръстови отпечатъци.

За сметка на това, Jaguar F-Pace има грандиозен багажник, побиращ 7 куфара в различен размер (изпробвано). Обемът му е 650 литра и може да бъде увеличен със свалянето на задните седалки. Наклонът на облегалките им се управлява електрически чрез почти незабележими бутони, вградени в тяхната основа. Но най-симпатичното от всичко е, че Jaguar F-Pace, както и всички нови модели на марката имат български интерфейс – т.е. цялата информация и менюта са с нашата азбука. Мило!

Задвижването

Имахме възможност да се докоснем единствено до дизеловите модификации на F-Pace, тъй като българския пазар не е влюбен в бензиновите всъдеходи. Jaguar предлага два нафтови агрегата с 2 и 3 литра работен обем. Малкият дизел предлага 180 к.с. и може да бъде комбиниран както с 4х4 задвижване, така и само със задно. Звучат малко за истински джаг, но пък са достатъчно мотивирани, за да предложат необходимата динамика.

Големият дизел е с 300 к.с. и представлява твърде конкретна V6 фурия от нютонметри. С него можеш да изкопаеш асфалта и няма да разбереш, че челното стъкло на автомобила отзад е безпощадно напукано от камъчетата изпод гумите ти. Какво да се прави, съдба…

Скоростната кутия е 8-степенен автоматик от ZF, който е признат за стандарт в класа си. И в F-Pace е мека и в същото време категорична – какъвто би бил дует между Оливия Броудфийлд и Бебел Жилберто.

На пътя и извън него

Пълноприводната система на Jaguar F-Pace разчита на постоянен поток от информация, предавана от множество датчици, за да знае кога кое от колелата ще изгуби сцепление и ще има нужда от тяга. В останалото време, машината разчита на задното предаване.

Освен това, първият всъдеход на Jaguar печели точки с взаимстваната от Land Rover система, която може да бъде определена като оф роуд темпомат. С няколко натискания на бутоните, вашият F-Pace може да се спуска или изкачва с 22-цоловите си джанти, обути в забележете Pirelli P-Zero, по офроуд терени с определена от вас скорост.

Истината е, че тази кола не е създадена за това, но офроудът няма да я стресне. Силата на F-Pace е в магистралните пътувания, които ще се случват с неусетен комфорт и забележителна тишина. Натиснете газта и при 180 км/час ще знаете, че се движите бързо, не и преди това. Разходът на гориво лесно може да бъде държан около 8 литра дизел на 100 км смесен цикъл, а ако изберете по-малките (и тесни) гуми е възможно и да го свалите до 7 и нещо.

Плюсовете

Изглежда страхотно и върви по същия начин. Дизеловите мотори са нови и модерни агрегати, трансмисията е като захарен памук, а багажникът е колосален. 80% от каросерията му е алуминиева, което в момента няма да срещнете в нито един всъдеход.

Минусите

Копчетата за стъклата са на неуместна позиция, 22-цоловите джанти са ефектни, но прекалени, а пиано лакът на централната конзола е обиден.

Става или не?

Да. Перфектен е за амбициозни млади дами и напористи господа с активен начин на живот, които искат да притежават истински Jag, но купето и лимузината не са им по вкуса.

0
More from Бранимир Николов
Новата Дачия Дъстър: Същата кола, но много по-добра
Дачия е зайчето от ръкава, което магьосникът в автомобилния мениджмът Карлос Гон...
Read More