Mitsubishi Outlander PHEV: Хибрид в контакта

Преди точно 20 години, Mitsubishi бяха готината японска марка, която предлагаше цивилната рали кола Lancer Evo, минаващото навсякъде Pajero, тунинг проекта Eclipse, 4х4 микробуса L300 и убийствено бързото 3000 GT, което можеше да бъде притежавано с двойно предаване, 4 задвижващи колела, активна аеродинамика и две турбини. Това беше в началото на 90-те. Днес нито един от тези 5 автомобила не съществува, а гамата на марката е повече от бледа. За капак - трите диаманта са главен участник в свръхнелеп скандал с измама за разхода на гориво при продаваните в Япония 660 кубикови малолитражки.

Преди точно 20 години, Mitsubishi бяха готината японска марка, която предлагаше цивилната рали кола Lancer Evo, минаващото навсякъде Pajero, тунинг проекта Eclipse, 4х4 микробуса L300 и убийствено бързото 3000 GT, което можеше да бъде притежавано с двойно предаване, 4 задвижващи колела, активна аеродинамика и две турбини.

Това беше в началото на 90-те. Днес нито един от тези 5 автомобила не съществува, а гамата на марката е повече от бледа. За капак – трите диаманта са главен участник в свръхнелеп скандал с измама за разхода на гориво при продаваните в Япония 660 кубикови малолитражки.

Но ситуацията не е чак толкова зле. Mitsubishi все още са силни на локалните си пазари в Азия и инвестират здраво в електрическите автомобили. Част от тези усилия е и Outlander PHEV – първият хибриден SUV, който можеш да мушнеш в контакта. Не целия, само щепсела към него.

Днес разказваме и показваме единствената (към момента) такава кола в България.

Отвън

Можеш да различниш стандартното Mitsubishi Outlander и неговата PHEV модификация само по едноименната емблема. Това означава, че каросерията, която заради големите подвеси и надвеси прилича на китайска джонка, е тук без никакви промени. Фейслифтът на модела се намесва с характерна предрадиаторна решетка и обновени светлини. С две думи – нищо изключително. Но пък 18-цоловите джанти в два цвята са готини.

Отвътре

Outlander PHEV е натоварена с всички звънчета и камбанки, които Mitsubishi може да предложи. И това си личи отвътре. Естествената кожа, безключовото запалване и магнезиевите лостчета зад волана (по-късно ще стане дума за тях) са само част от наличните глезотии. Е, мултимедийната система има леко архаичен интерфейс, но пък аудиото е на добро ниво. Все пак в багажника живее бас каса от Rockford Fosgate.

Задвижването

Тук идва интересното. Mitsubishi Outlander PHEV разчита на 2 литров бензин с мощност от 121 к.с. Те щяха да са недостатъчни, но на помощ идват 2 електромотора – по един за всеки мост, с по 82 к.с. всеки. Това обаче не означава, че имате SUV с мощност от 285 к.с. Истината е, че операционната система на колата никога не ползва и трите мотора на пълна мощност едновременно. Тя избира най-оптималния режим от гледна точка на енергийна ефективност.

А тя е важна, защото батериите са с капацитет от 12 kW/h и това не е кошмарно много. Те са оформени в 300 волтов пакет с въздушно охлаждане, настанен под седалките и достатъчен за около 50 километра пробег на ток. Още при проектирането на колата е било ясно, че тя ще получи хибридна версия и конструкторите са отделили специално място за литиево-йонните батерии. Те свалят центъра на тежестта, но пък целия електрически пакет добавя 200 килограма към тежащия тон и половина автомобил.

Mitsubishi Outlander PHEV е с двойно предаване и може да се кара в два режима. В Normal, тягата се разпределя между предния и задния мост в съотношение 60/40. При 4WD Lock мощността се разпределя по равно между предния и задния мост. И да, PHEV няма кардан, но пък има Super All Wheel Control системата, позната от Lancer EVO.

На пътя

Ако караш колата предимно на кратки разстояния, Outlander PHEV е страхотна кола. Безшумна, икономична и удобна. Батериите обещават чист електрически пробег от 50-на километра, но всъщност са една идея по-малко, особено в студено време. Контролният модул не допуска пълното изчерпване на батериите и често пъти посяга към 45 литровия резервоар, който захранва бензиновия мотор.

Скоростната кутия всъщност отсъства, тъй като мощността минава през електромоторите – истински добро инженерно решение. За да не се чувстваме лишени от трансмисия, Outlander PHEV предлага скоростен лост с формата на джойстик, с който се избират режимите P, R, N, D. Зад волана има лостове, но не се бъркайте – те не превключват предавки. Чрез тези изработени от магнезий детайли управлявате силата, с която генераторът зарежда батериите при спускане по наклон.

На практика, това означава, че с чукване на лостчетата можете да намалите скоростта почти без да използвате спирачката. Ако задобреете в тази гимнастика, ще можете да извлечете максимума от кинетичната енергия на колата.

Но Outlander PHEV никога няма да описва завоите бързо и изящно като Lancer EVO, защото в сравнение с него е дебел като слон.

Въпреки многото конски сили, Outlander PHEV не ускорява впечатляващо бързо (11 сек. от 0 до 100 км/час), нито може да се похвали с покъртително висока максимална скорост  (170 км/час). Но идеята на тази кола не е да бъде бърза, а да бъде ефективна. И тя го постига по един много ненатрапчив начин, като в същото време запазва функционалността на семеен SUV автомобил.

Какво означава това в реалния живот? Изминавате 3-те километра до работа със среден разход на бензин от под 3 л./100 км. В града и със студен двигател, това може да направите само с мотопед. По документи, зареждането в стандартен 220 V контакт отнема 6 ½ часа. За това време успяхме да постигнем заряд от около 80%. Същите документи твърдят, че бързото зареждане до 80% в зарядната станция може да се случи за 30 минути.

Плюсовете

Тази кола предлага най-доброто от двата свята – на бензиновите и електрическите автомобили. Дори повече, ако броим SUV каросерията и двойното предаване. Освен това съдържа всичко, което Mitsubishi може да предложи днес и е в пъти по-готин от всеки Prius.

Минусите

С цена от близо 100 хил. лв. това е един много скъп Outlander, който принципно не изглежда като сто хиляди на 4 колела.

Става ли?

Има държави, за които е супер. Там не просто има данъчни облекчения за такива коли, но и директен кешов бонус при тяхната покупка. В България, Outlander PHEV е смела покупка, която ще заслужава адмирации. Защото ще имаш много готина кола, а другите няма да подозират.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI BiTurbo: Големият кораб минава
Неееее, това няма да е е текст за новата форма на фаровете,...
Read More