Драмата на новия Топ Гиър

Започваме с това, че изобщо не трябваше да се стига в ситуация, в която има „нов Топ Гиър“. Защото „стария Топ Гиър“ с водещи Джеръми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамънд беше обожаван от милиони зрители, включително такива, за които автомобилите са чужда материя. Нервите и интелектът на продуцентите от ВВС се оказаха по-слаби от очакваното и позорно изритаха Кларксън след поредната му изцепка, като конкретния повод е юмрук/шамар (как да знаеш, когато не си бил там) в лицето на асистент заради студена храна. Естествено, неговите приятели Мей и Хамънд го последваха почти мигновено.

Започваме с това, че изобщо не трябваше да се стига в ситуация, в която има „нов Топ Гиър“. Защото „стария Топ Гиър“ с водещи Джеръми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамънд беше обожаван от милиони зрители, включително такива, за които автомобилите са чужда материя.

Нервите и интелектът на продуцентите от ВВС се оказаха по-слаби от очакваното и позорно изритаха Кларксън след поредната му изцепка, като конкретния повод е юмрук/шамар (как да знаеш, когато не си бил там) в лицето на асистент заради студена храна. Естествено, неговите приятели Мей и Хамънд го последваха почти мигновено.

Това, което продуцентите не разбраха, че изцепките на Кларксън са една от ключовите причини за огромната аудитория на Топ Гиър. Всички обожават пиперливите лафове, а те – нека не се лъжем – не могат да бъдат политически коректни. Насилието не може да се толерира, но една тлъста глоба би могла да свърши чудесна работа, нали?!?

А бюджетите на Топ Гиър бяха и все още са огромни. Милион или няколко по-малко за Кларксън щяха да свършат чудесна работа, особено ако бяха дарени на фондация, ангажирана (например) с насилието на работното място…

top-gear-hosts2

Толкова за старото предаване. Новото се появи с нови водещи, леко освежена писта и братско шоу, наречено Екстра Гиър. Първият епизод бе показан миналата седмица и предизвика буря от противоречиви коментари. Всъщност, в тях няма нищо противоречиво – повечето са, че -новото шоу е по-слабо от старото. И това е очаквано.

Първо, защото старите водещи бяха стари приятели с техен си хумор, който беше близък и разбираем за тяхната аудитория. Новите водещи – радиозвездата Крис Евънс е известен колекционер на мултимилионни класически Ферарита (всичките в червено) и актьорът Мат ЛеБланк от „Приятели“ – не са приятели и това се вижда от самолет.

Присъствието на Крис Еванс също е спорно, доколкото неговата свръхактивност пред камерата е изпълнена от персонаж, който събира в себе си черти от екранното присъствие на Елън ДеДженерис и Драго Чая. Мат ЛеБланк е леко вдървен, но дори и това не е съществен проблем.

Голямата драма се крие в свръхрежисираното шоу, изпълнено с огромен бюджет и с ключов дефицит на автомобилно компетентен разум. Извинете, но кой прави дърпане с въже между два офроудъра в пясък? Естествено, че те ще затънат веднага и ще легнат по корем на плажа. Видяхме го в надпреварата между Jeep Willis от Втората световна война и първия Land Rover.

Или пък динамично монтираната игра на котка и мишка между Dodge Viper ACR и Chevrolet Corvette ZR1, подходяща повече за сегмент от филма „Транспортер“, отколкото за тв откъс с … игра на котка и мишка между два автомобила и техните шофьори.

Истината е, че новият Топ Гиър е драматично по-слаб от стария, но пък много по-силен от първото издание на това шоу с участието на Джеръми Кларксън и Тиф Нидъл, излъчено през 1989 година.

Справка youtube, благодарение на ъплоудър с култовото име Soviet Death Metal.

Трябва да се отбележи и това, че „братското шоу“ Екстра Гиър с Крис Харис и Рори Рейдс е много по-човешко и сякаш по-близко до автомобилната аудитория.

Ще се получи ли Гранд тур, както се казва новия тв проект на триото от стария Топ Гиър, който те подготвят за тв услугата на Amazon? Най-вероятно, защото те разполагат с добър бюджет и сработен екип, способен да произвежда атрактивни идеи, представени по също толкова атрактивен начин.

Ще се получи ли стария Топ Гиър? Най-вероятно не. Шоуто ще завърши този сезон, може би ще направи още един или два, но винаги ще бъде приемано за заместител.

Каквото всъщност представлява.

Tags from the story
,
More from Бранимир Николов
6 добри БГ Авто събития, заради които 2015-а си струваше
И тази година си отива като откъснат лист от календара, но ние...
Read More