Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic: Другото име на комфорта

Ще се отнесем с разбиране, ако си любопитен за новия Мерцедес GLC заради класния му външен вид, елегантния интериор и желаната от всички трилъча звезда на предния капак. Той предлага всичко това, но и добавя учудваща практичност, перфектно качество на изработката и доста приятни усещания зад волана.

Ще се отнесем с разбиране, ако си любопитен за новия Мерцедес GLC заради класния му външен вид, елегантния интериор и желаната от всички трилъча звезда на предния капак. Той предлага всичко това, но и добавя учудваща практичност, перфектно качество на изработката и доста приятни усещания зад волана.

Отвън

Дизайнът на GLC е интересен и успешно пренася графичния език на марката върху каросерията на SUV от среден размер. Предшественикът му GLK беше като изсечен с длето, докато GLC е конструиран от плавни линии и обли форми. Тази кола използва платформата на С-класата, но е с по-голямо междуосие и по-широка следа.

Освен платформата, GLC използва и неприятния дизайнерски прийом на модерните Мерцедеси с декоративни ауспуси, затапени от пластмасови протектори. Те са категорично „не“.

Отвътре

Влизайки вътре, някои агенти на недвижими имоти биха казали, че този Mercedes-Benz е „обзаведен с вкус“. И ще бъде прав. Таблото е артистично моделирана повърхност, изпълнена с перфектни сглобки и качествени материали. „Таблетът“ на навигацията и информационната система вероятно не са по вкуса на всеки, но всъщност представляват много приятно присъствие. И са по-добър вариант от вградения в таблото екран. А за перфектно лакирания естествен дървен фурнир и дума няма да обелим, само ще му се радваме – както на антикварна масичка за кафе.

GLC е учудващо просторен отвътре, като шампионската точка е за пътниците отзад. Колене, забодени в гърба на предните седалки? Забравете! Глава, която подпира тавана? Как ли пък не! И всичко това е гарнирано с множество малки детайли, които дискретно напомнят, че сте в Mercedes.

Задвижването

Ако търсите „спортен всъдеход“ (терминът е поразително близък до дървеното желязо), можете да насочите поглед към BMW X3 и Porsche Macan. Ако комфортът и ненапрягащото пътуване са ви по-важни – GLC е ненадминат. 2,1 литровият дизел от С-класата е наличен и тук в два варианта – със 168 к.с. за GLC 220d, който тествахме ние и 201 к.с. за GLC 250d.

Двигателят е далеч от определението „копринен“, но пък предлага всичко, което ще поискаш от модерен дизел. В комбинация с новата 9-степенна автоматично скоростна кутия, получаваш неусетно превключване на предавките и едно сякаш безкрайно ускорение в оптимални обороти. Двойното предаване се осъществява от 4Matic системата на Mercedes, като в този случай тя разпределя тягата между предния и задния мост в съотношение 45:55.

Mercedes Benz_GL_2015-9

На пътя

Като всеки Бенц и GLC е комфортен, удобен и ненатрапчив. Скоростната кутия действа неусетно и е ключов виновник за ниския разход на гориво, както и постоянната работа на двигателя в правилния оборотен диапазон. Разбира се, като всеки автоматик – има нужда от известно време, за да изчисли, че точно в момента искате да ускорите максимално бързо, но пък системата Dynamic Select предлага различни режими на работа, които могат да отговорят на подобна, пък и на други потребности – Eco, Sport, Sport +, Cofort и Individual. С последната опция, от Mercedes окуражават клиентите си сами да конфигурират колата си.

GLC 220d 4Matic е отличен магистрален круизър и в същото време върши добра работа в града, заради приемливите си размери. Разходът на гориво се колебае над 7 литра дизел на 100 км. смесен цикъл, което за подобна машина е повече от добре.

Плюсовете

Не можем да повярваме, че го казваме, но от Mercedes ни убедиха, че  цената на тази кола в момента е много добра. За малко над 90 хил. лв. с ДДС получавате повече от добре оборудвана кола с двойно предаване и 9-степенен автоматик. За същите екстри, конкурентите искат доста повече. Това са скандално много пари, но в този случай ще бъдат добре похарчени.

Освен това е просторна, удобна, комфортна и носи трилъчата емблема на предния капак.

Минусите

Start/Stop системата в комплект с автоматичната скоростна кутия генерира натрапчиви подскоци при потегляне и това може да бъде дразнещо.

Става ли?

Отлична е за състоятелни дами с напрегнат градски и извънградски график. Малко са всъдеходите от този размер, които в такава степен и по този начин съчетават в себе си естестика, комфорт, пътно поведение, икономичност, практичност и надеждност. Все пак е Mercedes-Benz.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Аниме Fiesta
Сигурно сте чували, пък и виждали колекцията на BMW с техните арт...
Read More