BMW 330e: Тройка с щепсел

Изглежда, че днес колелото се завърта и автомобилната индустрия се връща към това, което е отхвърлила – електрическата енергия. Хибридите отдавна не са новост, а българският пазар бавно се отваря за изцяло електрически коли и хибриди, които могат да бъдат зареждани в електрическата мрежа. Днес имаме среща с точно такъв автомобил и то какъв – BMW 330e. Мисли за него като за хибридния конкурент на 330d, който смятаме за страхотен. Дали същото може да се каже за 330е? Чети и ще разбереш!

Слънчев пролетен ден, близо до Париж. Белгиецът Камий Йенаци става първият човек, който постига скорост от 100 км/час с автомобил. Колата му се казва La Jamais Contente, в превод от френски Никога доволна и е задвижвана от … електричество. Годината е 1899 и тепърва зараждащата се автомобилна индустрия се чуди коя от трите технологии за задвижване ще бъде най-успешна. Тогава парата, бензинът и електричеството са били еднакво перспективни.

Изглежда, че днес –  117 години по-късно, колелото се завърта пак и автомобилната индустрия се връща към това, което е отхвърлила – електрическата енергия. Хибридите отдавна не са новост, а българският пазар бавно се отваря за изцяло електрически коли и хибриди, които могат да бъдат зареждани в електрическата мрежа. Днес имаме среща с точно такъв автомобил и то какъв – BMW 330e. Мисли за него като за хибридния конкурент на 330d, който смятаме за страхотен. Дали същото може да се каже за 330е? Чети и ще разбереш!

Отвън

3-ката на BMW вече е на възраст, но е все така неустоима. Не знаем как го прави, но седанът F32 е естетическа наслада. Добавете М-пакет за по-динамично излъчване и получавате нещо истински добро. Визуалната разлика на 330е с неговите бензинови и дизелови събратя се вижда единствено в левия преден калник, който приютява капачката за електрическото захранване. Естествено, емблемите също са жокер, но с тях всеки може 🙂

Отвътре

Тевтонски дизайн, функционалност на високо ниво, отлично качество на изработката и премиум материали са сред отличителните черти на всеки автомобил от 3 серия. 330е не прави изключение и може да бъде натоварен с доволно количество екстри, чрез които фактурата за новия автомобил да хвръкне в небесата, но това е друга история. Заради батерията, багажникът е по-малък с над 100 литра и вече побира 370. Те са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите на градското шофиране, както и за един бизнес автомобил. Но за семейство, няма да бъдат достатъчни.

Задвижването

Тук е истински интересното при 330е. Той разчита на 2-литровия, 4-цилиндров бензинов двигател с турбо на BMW, който предлага 181 к.с. Същия ще откриеш под предния капак на 320i. Към него е добавен електромоторът (след известни модификации, разбира се) от i3, който в случая предлага 71 к.с. и комбинираната мощност става сладките 252 к.с. Никак не са малко, откъдето и да ги погледнеш.  И са почти толкова, колкото при 330i, а ускорението е сходно – около 6 сек. от 0 – 100 км/час.

Капацитетът на батерията е 7,6 kWh. От една страна е малко (изцяло електрическия Renault Zoe разчита на 2 пъти по-голяма батерия), но пък от друга страна се зарежда (относително) бързо. В идеални условия и при зарядна станция, можете да заредите колата за 2 часа. В стандартен 220 волтов контакт всичко това се случва доста по-бавно.

Електромоторът и батерията добавят около 200 килограма над теглото на стандартната 3-серия и това не е никак малко. На кантара 330e изпъква с цифра от над 1700 кг., което за компактен премиум седан е много. Но какво означава всичко това в реални условия?

На пътя

BMW 330e е тежък автомобил и това се усеща. Но първото, което ще ви направи впечатление са спирачките. Те предлагат нетипично усещане, което изисква свикване при всекидневна употреба. Не е невъзможно, но със сигурност е различно.

След това ще усетите безмерната лекота, с която този автомобил ускорява. Ако натиснете газта до долу, може да се изстреляте от 0 – 100 км/час за малко над 6 сек., което е територия на горещите хечове. Но пък това е (малко) по-бавно от резултатите на 330i и 330d.

В изцяло електрически режим, 330е може да измине не повече от 40 километра. Напълно достатъчни за градско пътуване от и до работа. Дори и да се наложи да повъртите повече, бензиновият мотор е винаги готов за действие. На ток можете да се движите със скорост до 80 км/час.

Извън града играта е съвършено различна. Батерията вече е изчерпана или това ще й се случи скоро. Разчитате само на 2-литровия турбо бензин, който ще постигне разход от малко над 8 литра на 100 км. магистрален пробег. Това не е много, но не може да се сравни с 2 на сто, които ще постигнеш в градски условия и с пълна батерия. Уви, това не може да е за повече от 30 – 40 километра, в зависимост от температурите навън.

Плюсовете

330е се отличава с мощен електромотор, страхотна симбиоза между бензин и електричество, особено ефективна в градски условия. И освен това разполага с всичко най-добро от 3-та серия.

Минусите

Резервоарът е 40 литров или с 21 по-малко от стандартната 3-ка, бензиновият двигател е една идея по-шумен.

Става ли?

Не сега, не и тук. Струва почти колкото 330d и 330i и за разлика от други държави, не ползвате никакви данъчни облекчения. Така единствено остава личното удоволетворение, че произвеждаш по-малко мръсотия. Срещу 82 250 лв. с ДДС (стартова цена без екстри) получавате готина 3-ка, която е силна единствено в късите градски пътувания. Струва ли си?

Снимки: Николай Русанов

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Bugatti Veyron Supersport: Рекордьорът
„Физически, няма нищо повече от това да натискаш газта. Но каквото и...
Read More