Как наследникът на Nissan Almera се превърна в мултимилиарден бизнес случай

Когато Nissan започва работа по наследник на остаряващата Almera, японската компания сформира екип от 25 души. Те имат задача да проектират изцяло нов автомобил, който да бъде нещо средно между малък ван и компактен хеч. Нещо като Seat Altea и VW Golf Plus. Обаче не се получава. И всичко направено отива в кошчето за боклук...

Когато Nissan започва работа по наследник на остаряващата Almera, японската компания сформира екип от 25 души. Те имат задача да проектират изцяло нов автомобил, който да бъде нещо средно между малък ван и компактен хеч. Нещо като Seat Altea и VW Golf Plus.

Обаче не се получава. И всичко направено отива в кошчето за боклук. Тогава японецът Хирохиде Тагава предлага Almera да бъде заменена от нещо като мини-Mourano. Кола, която ще елиминира бариерите пред притежанието на SUV, които пък в началото на новото хилядолетие стават все по-популярни. От друга страна, много хора ги намират за шумни, тежки, неикономични, скъпи, големи и с негостоприемен интериор, но пък харесват двойното предаване, големия багажник и по-високата позиция на седене.

Така се ражда Nissan Qashqai. Той е проектиран и създаден във Великобритания като кросоувър модел, предназначен само за Европа. И това е едва втория път, в който Nissan се доверява на центъра в Кранфийлд да разработи нова кола от бял лист хартия. Резултатът е компактен, достъпен и добре изглеждащ всъдеход, който може да бъде поръчан с предно или с двойно предаване.

Така краят на Nissan Almera се превръща в началото на кросоувър гамата на Nissan. Умната комбинация от техниката на автомобил в опаковката на SUV се превръща в дойна крава за японската компания, след като на пазара излизат малкия Juke и големия X-Trail. За да постигне годишни продажби от 400 хил. бройки и то само в Европа, което е равно на пазарен дял от 12,7%.

Поздравления Nissan, ние обаче продължаваме да страдаме за Primera.

More from Бранимир Николов
Топ 6 автомобила, заради които соцът (почти) си струваше
... Това беше автомобилният соц. В който връзките в СБА бяха с...
Read More