Рено Меган ГТ: Това е бейби RS

Всички обичаме и се радваме на горещите хечове, но нека бъдем честни – в момента те струват близо два пъти повече от базовите модели, върху чиято конструкция стъпват. Така идва въпросът дали е възможно да получим приятна смес от спорт и практичност и то на приемлива цена. Renault търсят неговия отговор с новия Megane GT.

Всички обичаме и се радваме на горещите хечове, но нека бъдем честни – в момента те струват близо два пъти повече от базовите модели, върху чиято конструкция стъпват. Така идва въпросът дали е възможно да получим приятна смес от спорт и практичност и то на приемлива цена. Renault търсят неговия отговор с новия Megane GT.

Отвън

Красив или грозен, оценката за четвъртото поколение на Megane е въпрос на вкус. Но истината е, че тази кола е различна и забележима. Фаровете и стоповете са характерни, а светлината от тях е истински ефектна. 18-цоловите GT джанти са истински симпатични, а синият металик (с характерното за френски автомобил име Berlin Blue) подчертава формите на Megane GT по великолепен начин. Всичко това е гарнирано с няколко GT емблеми, подсказващи специалния характер на тази кола. Както и с два ъгловати ауспуха, единият от които е празен. Т.е. мислим за него като за потника с мускулите на Megane GT – леко смешен и категорично ненужен.

Отвътре

Recaro седалки, алкантара и акценти в синьо доминират интериора. Седалките са удобни като в същото време дават нужната опора на тялото в завой. Това е тънък баланс, който в случая е успешно постигнат. Интериорът е просторен, но пътуващите на задните седалки биха се радвали на още място за краката си.

Също като при Talisman, контролното табло е доминирано от гигантски дисплей, разположен вертикално. Истината е, че само няколко минути работа с него са достатъчни, за да го превърнете в дактилоскопско находище. За съжаление, работата му не е перфектна и показва трудности при връзката с някои Android устройства (Galaxy S6), а интерфейсът е две идеи по-далеч от интуитивното.

Важното е, че Megane GT не дава усещане за евтина кола и неговият интериор предлага много и красиви детайли.

Механиката

Колко спортен е Megan GT? Интересното е, че той разчита на задвижването на Clio RS. Това включва 1600 кубиков турбо бензинов мотор с 205 к.с. и 7-степенна EDC трансмисия с два съединителя. Двигателят (блок на Nissan) предлага достатъчно мощност, за да изпитате спортна тръпка, но всичко това е осакатено от скоростната кутия, която (за съжаление) не може да бъде заменена с класическа механична трансмисия.

Факт е, че за голяма част от купувачите на нови автомобили удобството е равно на „автоматик“, като в това понятие те включват всички трансмисии, които могат да сменят предавки без намесата на водач. Факт е, че спортната тръпка при хечовете (все още) е неподправена само с механична скоростна кутия. Защото нека бъдем честни, перца зад волана при спортна кола са нужни само когато конските сили са доста над 300. А тук случаят не е такъв.

Към това добавяме и неспецифичната работа на EDC трансмисията, която понякога превключва с копринена мекота, а в други случаи намесата й е по-скоро груба.

Megane GT идва и с 4Control – системата за завиващ заден мост. Тя също е позната от Talisman, но ефектът от нейната работа при тази кола е много по-осезаем.

На пътя

Газ до дупка и ускорявате за малко над 7 секунди. Не е в зоната на модерните горещи хечове, но Megane GT оставя тази задача за Megane RS. И въпреки това, стартовете от място изискват здраво стискане на волана.

Искате турбо пукот от ауспуха? Имате го. Изумителна стабилност в завой? Имате и нея. Добър разход на гориво? 8,6 литра бензин на 100 е средната консумация, която постигнахме от 900 километра градски и извънградски пробег.

Автоматичните светлини са добър помощник в тъмното, но имайте предвид, че се шашкат на пътища с бързо променящ се наклон. Бързо ще свикнете с готината графика, която предлагат дигиталните километраж и оборотомер, а сигнализацията за недостатъчна дистанция с автомобила отпред е нещо истински полезно, защото законите на физиката важат еднакво за всички ни. Тя е част от адаптивния круиз контрол, който следи скоростта на автомобила пред вас. Megane GT отнема от газта, ако го доближите, но веднага се връщате в обороти, ако дадете ляв мигач. Може да бъде полезно и удобно в много ситуации.

Това, което със сигурност ще ви е невъзможността да настроите круиз контрола на скорост по-висока от 140 км/час. От една страна, това е максималната законно допустима скорост в България. От друга, трафикът в лявата лента на магистралите в България е по-бърз, а този в средната – по-бавен. С това си ограничение Megane GT е някъде по средата и тук, това не е практично.

Плюсовете

Ефектна, ангажираща, интересна и практична.

Минусите

Малко по-висока цена (46 990 лв. с ДДС), мудна мултимедия, както и трансмисия, която може да понесе още рафиниране.

Става или не?

Ако търсите всекидневен хеч със спортно излъчване, Megane GT може да бъде силно предложение. Ако беше с механична трансмисия, щеше да бъде почти перфектна и можеше да бъде истински вълнуващ “бейби RS”. Най-достъпният горещ хеч, който българския пазар може да предложи в момента е вече застаряващия Ford Focus ST, който предлага 50 к.с. повече срещу само 2 хил. лв. отгоре, така че цената на французите също не е перфектна.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Додж Вайпър: Свърши се
Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше...
Read More