Многообразието на автомобилния парк в БГ – над 733 марки

Голфовете, Пасатите и 320i може да са ни в повече, но истината е, че в България е фрашкана с автомобили от различни марки. Над 733 производителя имат коли с български регистрационни табели. Това стана ясно от първите публикувани в платформата Open Data данни за регистрациите на автомобили в България. Това е истински пробив, след като в продължение на години МВР отказваше да предостави тази информация и/или искаше тя да бъде платена.

Голфовете, Пасатите и 320i може да са ни в повече, но истината е, че в България е фрашкана с автомобили от различни марки. Над 733 производителя имат коли с български регистрационни табели.

Това стана ясно от първите публикувани в платформата Open Data данни за регистрациите на автомобили в България.  Това е истински пробив, след като в продължение на години МВР отказваше да предостави тази информация и/или искаше тя да бъде платена.

В крайна сметка, това е факт. И както Дневник отбеляза – картинката не се е променила. Регистрациите на нови към автомобили втора ръка продължават да са в съотношение 1 към 10. Общият брой на регистрираните МПС у нас (автомобили, автобуси, камиони, мотоциклети и т.н.) е 4,13 млн. 44% от тях са на възраст над 20 години.

Най-карани в България продължават да са моделите на Volkswagen, плътно следвани от Opel. Третото място на доста по-голямо разстояние е за Renault, следвани от Ford, а първата петица се затваря от Mercedes.

Многообразието обаче се оказва истински интересно. Над 733 марки МПС присъстват в регистрите на КАТ. Сред тях са звезди от близкото минало като Java и Steyr, почти напълно забравените Robur и дори българските РИЛА, както се наричаше ловешката сглобка на Москвич 408.

Бърз преглед върху данните показва наличието на доста имена с китайски произход като Жон Вай, Жиангмен, Кужянг, Ксингиуе и т.н. В информационните масиви на КАТ, най-мило е присъствието на ЕТ Георги Янков 92, който произвежда и продава тегличи и ремаркета.

Доволно радостен е фактът, че в България има 132 автомобила с марката Bertone, както и 169 машини Булгаррено.

More from Бранимир Николов
Peugeot 508: Френски парфюм с аромат на Волфсбург
Peugeot 508 е перфектната служебна кола. Определено представителна, впечатляващо икономична, повече от...
Read More