Opel Insignia 2.0 CDTI: Все още е в играта

В БГ Автоблог винаги сме смятали, че ако има удобен момент за покупка на чисто нова кола, това е в края на моделния й живот. Те винаги са добра сделка, защото а) колата вече е проверена и от клиентите б) преживели са фейслифт, което често върви с по-симпатичен дизайн и по-богато оборудване и в) можете да изтръгнете по-добра сделка от търговеца, тъй като на пазара има много по-нови модели. И той го знае. От друга страна, отиващите си модели често пъти изостават с технологиите. Инженерната въртележка в автомобилната индустрия е толкова бърза, че това което вчера беше достъпно само във високия клас, днес е задължително за средния и пожелателно за компактния. Мислим си за всичко това преди да се настаним в тестовата Opel Insignia с 2-литров шептящ дизел, който обещава да лапа километри със 170-те си конски сили тихо, пестеливо и неусетно. Следващите редове разкриват дали обещанието е изпълнено.

В БГ Автоблог винаги сме смятали, че ако има удобен момент за покупка на чисто нова кола, това е в края на моделния й живот. Те винаги са добра сделка, защото а) колата вече е проверена и от клиентите б) преживели са фейслифт, което често върви с по-симпатичен дизайн и по-богато оборудване и в) можете да изтръгнете по-добра сделка от търговеца, тъй като на пазара има много по-нови модели. И той го знае.

От друга страна, отиващите си модели често пъти изостават с технологиите. Инженерната въртележка в автомобилната индустрия е толкова бърза, че това което вчера беше достъпно само във високия клас, днес е задължително за средния и пожелателно за компактния.

Мислим си за всичко това преди да се настаним в тестовата Opel Insignia с 2-литров шептящ дизел, който обещава да лапа километри със 170-те си конски сили тихо, пестеливо и неусетно.

Следващите редове разкриват дали обещанието е изпълнено.

Отвън

Чисто бяла, без лак металик, готова за служебен автомобил. 18-цоловите джанти са неочакван разкош, но пък естетските линии, които помогнаха на Insignia да стане кола на годината през 2009-та година все още са тук. Задното стъкло е все така малко, но в нашия случай е и затъмнено. Тази комбинация кара по-агресивните шофьори отзад всячески да искат да те изпреварят, което е малко досадно.

Отвътре

Все така просторна и удобна. Insignia предлага място за всичко и за всички, като това се отнася и за багажника. Действително, бърз поглед върху контролното табло разкрива, че Insignia не е първа младост. Архитектурата му не може да бъде наречена архаична, но конкурентите се справят с по-малко копчета и бутони. Жабката изненадва с огромната си врата и миниатюрния обем, който се крие зад нея.

Тази Insignia е перфектна за дълъг път и заради много удобните си ергономични предни седалки, които освен, че се регулират електрически в 8 посоки, предлагат вентилация, лумбална опора и запаметяване на позициите. Облечете всичко това в перфорирана Siena кожа и получавате един доста уютен и удобен кокпит, в който има всичко необходимо.

Задвижването

Колата може да не е нова, но пък двигателят е. 2-литровият дизел със 170 к.с. е от новото поколение дизелови мотори на Opel, отличаващо се с малко повече мощност (4%) и въртящ момент (14%) и много по-тиха работа (до 80%) в сравнение с предишните двигатели. За разлика от тях обаче, тук трябва да се долива урея (Ad Blue), за да може колата да покрива днешните еконорми.

Когато завъртиш контактния ключ нямаш усещането, че двигателя шепти. Но когато се качиш на магистралата, работата му става неусетна. Още един плюс за Insignia 2.0 CDTI, ако търсите кола за много километри.

Благодарение на новия електрически актуатор на турбото, Insignia се усеща като доста пъргав автомобил, особено в ниските обороти.

На пътя

Силата на Opel Insignia 2.0 CDTI е в магистралните пътешествия. Тя е удобна, комфортна и има огромен резервоар (70 литра), с които ще можете да стартирате от София, да стигнете до Бургас, да направите няколко къси разходки по черноморието и да се върнете в столицата. С едно зареждане!

Ако сте в „мързеливо настроение“, винаги може да си пуснете адаптивния круиз контрол (в Driver Assistance пакет на цена от 1565 лв. заедно с дневни LED светлини, автоматични фарове и с доста ефективната Opel система за разпознаване на пътните знаци), който следва зададената скорост и намалява, ако автомобилът отпред се движи по-бавно. Имайте предвид, че това се случва учудващо рязко, както и изстрелването на колата в момента, в който пуснете левия мигач.

IMG_0138

Окачването е съвсем адекватно и утилизира много от неравностите на пътя. Настройките му са към златната среда – нито прекалено меко, нито прекалено твърдо. В завой колата е напълно адектватна, но все пак е с относително тежък дизелов двигател разположен пред предния мост – не можеш да очакваш чудеса от храброст.

Паркирането може да представлява трудност заради големите размери на колата и слабия обзор назад, така че парктроникът е задължителен в списъка на екстрите. Можете да го комбинирате и с камера за обратно виждане, в случай че имате нужда от повече прецизност.

Разходът на гориво е много далеч от обещаните стойности, но все пак е забележително нисък. В края на пътуването постигнахме среден разход от 6,9 литра дизел при юнашко шофиране на един доста тежък автомобил. Откъдето и да го погледнеш, това е отличен резултат.

IMG_0136

Плюсовете

Opel Insignia все още изглежда добре и е напълно адекватна пред всеки от своите конкуренти. Перфектна е за магистрала, удобна е за шофьора и неговите пътници и не харчи много. Освен това пристига с 5 години или 150 хил. км. гаранция. С ниво на оборудване Cosmo и с този двигател, стартовата цена за Insignia 2.0 CDTI е 53 130 лв. срещу които получавате доста повече в сравнение с много от конкурентите.

Минусите

Обзорът назад е далеч от перфектното, жабката е малка, дизайнът не е толкова грабващ, колкото беше преди години, а шансът да си ударите главата в рамката на задната врата заради специфичния профил на покрива далеч не е малък.

Става ли?

Перфектна е за семеен или служебен автомобил за всеки, който пътува много.

0
More from Бранимир Николов
Додж Вайпър: Свърши се
Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше...
Read More