Caterham Seven Sprint е най-добрата 60-годишна нова кола

Catheram Seven Sprint е чисто нова причина да харесваш британците и тяхната автомобилна култура. Изглежда така, защото отбелязва 60-та годишнина на Lotus Seven - хибрид между лека кола и болид, който е можело да бъде поръчан в кашони за сглобяване в гаража. Пристигал е с инженерната философия на сър Колин Чапман, според когото колата трябва да е семпла и лека.

Catheram Seven Sprint е чисто нова причина да харесваш британците и тяхната автомобилна култура. Изглежда така, защото отбелязва 60-та годишнина на Lotus Seven – хибрид между лека кола и болид, който е можело да бъде поръчан в кашони за сглобяване в гаража. Пристигал е с инженерната философия на сър Колин Чапман, според когото колата трябва да е семпла и лека.

Когато оригиналният Lotus Seven се появява през 1957, той се радва на учудващ успех заради достъпната цена, на която можеш да имаш състезателна кола с регистрационна табела. Lotus произвеждат този модел до 1973 г., след което продават правата на Caterham. 60 години по-късно, последните продават автентично британско ретро с мощност между 80 и 310 к.с.

Новият Seven Sprint е възможността да караш чисто нов аналогов автомобил от миналия век, но без архаичните спирачки и двигател. Всичко това е опаковано в следвоенен дизайн и с цветове от годините на Елвис. Гумите са с дебелината на пластмасови чинийки, а металните джанти са увенчани с огромни хромирани тасове. Черешката на тортата са предните калници, които сякаш са излезли от Великия Гетсби.

Catheram Seven Sprint ще се продава в 6 цвята, напълно идентични с оригиналните лакове на Lotus Seven. Интериорът също излъчва автентично ретро с класическия дървен волан, ръчно ушитите седалки и оборотомер със зони в жълто и червено – също като през 60-те.

Задвижването е поверено на 3-цилиндров турбо мотор на Suzuki, с какъвто японците оборудват техните kei микроавтомобили. Работният обем е едва 660 см3, което е равно на бира и половина, но пък в комплект с турбото е достатъчен за 80 к.с. Те стигат до задните колела чрез 5-степенна механична скоростна кутия.

Catheram Seven Sprint ще бъде произведен в едва 60 екземпляра, всеки от които с цена от 28 хил. британски лири. Тя ще струва близо два пъти повече от базовия Caterham със същия двигател. Но въпреки това е доказателство, че когато говорим за стил, малкото винаги е повече.

More from Бранимир Николов
Ferrari 250 GTO: $35 млн. за най-скъпата кола в света
През 1996 г., цената на точно тази машина е била $3,2 млн....
Read More