5 вълнуващи автомобила от автосалон Париж `16

Провеждан по времето на седмицата на модата, автосалонът в Париж е точно това – силна заявка за тенденциите през следващия сезон. Премиерите са много и голяма част от тях интересни. Ние обаче селектирахме 5 от най-вълнуващите машини.

Провеждан по времето на седмицата на модата, автосалонът в Париж е точно това – силна заявка за тенденциите през следващия сезон. Премиерите са много и голяма част от тях интересни. Ние обаче селектирахме 5 от най-вълнуващите машини.

Honda Civic Type R

honda-civic-type-r
Японците от Хонда спечелиха тълпата с прототип на бъдещия Civic Type R. По традиция, той изглежда още по-зъл и мощен в сравнение с предшественика си. И за разлика от него има 3 ауспухови тръби, също като Ferrari F40 и 458 Italia. В Париж стана ясно, че новият Type R ще бъде достъпен в Европа през втората половина на следващата година.

Land Rover Discovery

hss-storage-midas-653f5441b517b8e8fe8313a2f544391b-204383197-1
Новото Диско изглежда по-голямо и обло, но пък на кантара ще тежи по-малко. Ще бъде базирано върху платформата използвана за Range Rover и Range Rover Sport. Discovery има претенциите да се превърне в ултимативния семеен автомобил, чийто wi-fi рутер ще може да поддържа до 8 смарт устройства едновременоо, ще има до 6 USB порта и 6 12-волтови контакта. 7-те седалки ще могат да се управляват електрически, а част от задната врата ще може да се превръща в маса/стойка, която ще издържа тегло до 300 кг. О, да – и що може да минава (почти) навсякъде.

Renault Trezor

renault-trezor-car
Този прототип е дълъг, елегантен и дързък, какъвто трябва да бъде всеки френски поглед върху автомобилното бъдеще. Освен всичко друго, Renault Trezor е индикатор за стилистиката на бъдещите модели на френската режия. За съжаление, те няма да получат отварящия се стъклен купол на Trezor, но пък не пречи да си помечтаем.

Nissan Micra

nissan-micra-gen5
Новата Микра дебютира в Париж, за да ни покаже колко симпатична може да бъде. За разлика от своя предшественик, 5-то поколение на Nissan Micra изглежда интересно и добре. Когато влезе в шоурумовете в началото на следващата година, новата Микра ще се предлага с 1,5-литров дизел с 90 к.с., познат от Renault & Dacia, както и с два бензинови мотора – 0,9 литровия 3-цилиндров бензинов двигател от Clio и 1-литров мотор със 75 к.с. Не, че е нещо истински вълнуващо, но все пак това е първата Micra с дизайн, различен от този на сапунерка и това си струва да се отбележи.

Volkswagen ID

volkswagen-id
Какво може да бъде вълнуващото в прототип на компактна градска електричка, чието реално производство се очаква след няколко години? Много, ако говорим за VW. Истината е, че немците от Волфсбург направиха силен залог върху дизеловите автомобили. Който пропиляха чрез Дизел-гейт – скандалът с устройствата, помагащи да се излъжат екологичните тестове. Така, дизелът бавно отива в немилост (включително в Европа), а с тази кола VW показва трансформиращата промяна, през която предстои да мине.

Opel Ampera-e

opel-ampera-e
Новата Ампера-e няма нищо общо със старата, но също като нея е клонинг на GM автомобил. Chevrolet Bolt пристига в Европа, благодарение на Opel и с обещание за изцяло електрически пробег от минимум 400 км, а тестове в реални условия показват и потенциал за пробег от 500 км. Интересното е, че тази кола е смятана за пряк конкурент на Tesla Model 3, за която всички са чували, но пък все още никой не е виждал (в движение).

Nissan IDx

19cmbd9k9v1t5jpg
Тук вълнението трябва да отстъпи на разочарованието. Причината е, че по време на автосалона в Париж стана ясно, че Renault-Nissan, концернът собственик на Datsun, няма да произведе обещаната преди години малка, достъпна спортна кола със задно предаване, каквато трябваше да бъде IDx. Убедени сме, че тя нямаше да бъде многотиражно счетоводно чудо, но пък щеше да бъде чудесна конкуренция на BMW 2 купе. Уви, то остава единствен играч в сегмента.

 

More from Бранимир Николов
BMW, Audi: Войната на рекламите
Полемиката е едно крайно интересно за кибиците и в същото време възпитано...
Read More