Защо Дачия са най-продаваните автомобили у нас?

Дачия Рали Тим Шипка
Дачия е най-продаваната марка нови автомобили в България, обявиха от представителството у нас и допълниха, че това се случва за 3-а поредна година. 13,26% от реализираните през 2016 година (януари - септември) нови коли в България са с емблемата на Дачия. Всичко това поражда един резонен въпрос. Защо?

Дачия е най-продаваната марка нови автомобили в България, обявиха от представителството у нас и допълниха, че това се случва за 3-а поредна година. 13,26% от реализираните през 2016 година (януари – септември) нови коли в България са с емблемата на Дачия. Всичко това поражда един резонен въпрос.

Защо?

На първо място е качеството. Ако си спомним за Dacia Nova, малкият седан, който румънците продаваха в началото на века, тя беше всичко друго но не и качествен автомобил. Дори и нейният наследник Solenza, който използваше двигател и трансмисия от второто поколение на Renault Clio беше далеч от нужната надеждност.

Голяма част от фокусът на Renault в румънския им проект падна именно върху качествата на автомобилите при тежки условия на експлоатация. С други думи – да не се чупят при лоши пътища. С моделите Сандеро, Логан, Лоджи, Докер и Дъстър, румънците предлагат изключително добро съотношение между цена и качество.

В допълнение към това, трябва да добавим и успехите на Dacia Rally Team, които използват почти сериен Дъстър (с непокътнати двигател и скорости), за да се състезават в Balkan Breslau Rally, където през 2014-та финишираха на 13-о място от 42-ма участници. Този резултат означава наистина много.

На второ място е честната ценова политика. Не е тайна, че клиентите често пъти се опитват да договорят отстъпки с дилърите и често пъти успяват. Търговците на Dacia не процедират по този начин. Те предлагат най-добрата твърда цена, която могат да постигнат за нашия пазар. И точка. Това е честно отношение, което клиентите оценяват.

Поради всички тези причини, 70% от съществуващите ритейл клиенти на марката избират машина на Дачия, когато сменят колите си, добави още Оливие Жан – генерален директор на Рено – Нисан в България.

Колко точно?

Цифрите са повече от интересни. Дачия Дъстър държи устойчиво над 10% от пазара на компактните всъдеходи в България, известни още като SUV-1. И то при положение, че говорим за продукт, който е на пазара вече 6-та година.

При малките лекотоварни автомобили (клас SV-сегмент) Dokker и Dokker Van са тотални лидери с дял от близо 50 на сто за първите 3 тримесечия на 2016-та година. Дачия се представя отлично и при MCV категорията (малки ванове) с пазарен дял от над 37%, въпреки че общия брой продажби тук не са кой знае колко големи.

 

More from Бранимир Николов
Системата срещу „Гражданите“ или странната история на полицай Петров
Тъй като днешната реалност в България е един изумителен театър на абсурда...
Read More