Ford Edge: Всъдеходът, създаден за теглене

форд едж тест драйв
Глобалните компании знаят отлично, че добрите продажби идват с локални продукти. По тази причина, в Северна Америка Ford продават едни автомобили, други в Южна, трети в Европа, четвърти в Азия и пети в Австралия. Но пък марката има досие в опитите за създаването на глобален автомобил и Ford Edge е новото предложение в тази категория. Дали ще му се получи? Предстои да видим.

Глобалните компании знаят отлично, че добрите продажби идват с локални продукти. По тази причина, в Северна Америка Ford продават едни автомобили, други в Южна, трети в Европа, четвърти в Азия и пети в Австралия. Но пък марката има досие в опитите за създаването на глобален автомобил и Ford Edge е новото предложение в тази категория.

Дали ще му се получи? Предстои да видим. Началото в САЩ е повече от обещаващо с по над 10 хил. продадени бройки месечно или около 5% от общите продажби на марката.

Отвън

Ford Edge стартира европейското си приключение с вече познат в Северна Америка дизайн. Макар моделът да е около 2-годишен, формите и линиите не изглеждат демоде. Силуетът на автомобила е по-близък до този на огромен хеч, отколкото на класически всъдеход. Колата изглежда по-ниска от стандартен SUV автомобил и с по-голямо междуосие. Дизайнерският език на Ford е видим и тук с характерен светлинен подпис отпред и отзад, както и с характерна предрадиаторна решетка. Дизайнът е интересен, но не бихме го определили като дързък.

Истината е, че този средноразмерен по американските стандарти SUV изглежда огромен за нашите вкусове. Другата истина е, че има и по-големи от него.

Отвътре

Ако търсите средно голяма гарсониера на колела, новият Ford Edge ще ви свърши чудесна работа. Това е един от най-просторните автомобили, които парите могат да купят в Европа. 2-метрови мъже се настаняват удобно както отпред, така и отзад. За съжаление, Edge не се предлага с трети ред седалки за разлика от някои негови конкуренти. Но пък за сметка на това, можете да си кръстосате краката, ако се настаните на задната седалка. Без майтап!

В ценовия клас на Ford Edge бихме искали да видим по-добро качество на изработката, доколкото някои от пластмасовите елементи интериора лесно могат да бъдат изкорубени от по-шавливи деца. Качеството на използваните материали като цяло е добро, което обаче не може да се твърди за интуитивността в употребата на мултимедията и климатизацията. Американската марка все още е далеч от първосигналното и мигновено разбирателство между шофьор и машина, но пък лесно се свиква. Аудиото е производство на Sony и о, чудо – силата на звука се контролира с класически кръгъл контролер. Елемент, който (за съжаление) бавно и полека отпада от модерните автомобили.

Техниката

Ford Edge стъпва върху платформата на Mondeo и S-Max. Това до голяма степен елиминира неизвестността по отношение на надеждност и издръжливост, а през последните години Ford се представят доста добре по тези показатели. Европейското изпълнение на машината се сглобява в заводите на Ford в Канада, като 2 литровите дизеловите TDCi двигатели се доставят там от Европа, след което готовата кола се експедира към стария континент.

форд едж дизелов двигател

За разлика от Съединените щати, в Европа (както и в България) бензинови версии на Edge няма да се предлагат. Дизеловите опции са две с мощност от 180 и 210 к.с., като моторите могат да бъдат съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия или с 6-степенна роботизирана трансмисия с възможност за ръчна смяна на предавките. Имахме щастието да се запознаем с втората и тя е в пъти по-добра от всички други роботизирани скоростни кутии, до които сме имали (не)щастието да се докоснем.

Двойното предаване разчита на AWD система, която е способна да прехвърли цялата мощност на предния или задния мост. Блокажи на диференциалите няма, нито има различни режими, които можете да избирате. За сметка на това, двойното предаване следи сцеплението на гумите с пътя на всеки 16 милисекунди. В цифри и факти това изглежда така: 0,0016 или с около 20 пъти по-бързо от скоростта, с която мигате.

Т.е. не става за офроуд, но ако решите да се хвърлите в калта, Ford Edge няма да ви изостави.

На пътя

Въпреки чутовния въртящ момент от над 400 Нм, които и двата дизела предлагат, Edge е далеч от определението пъргав. Ускорението от 0 – 100 км става за малко под 10 секунди при по-мощния двигател и малко над при по-слабия. Липсата на пъргавост се дължи най-вече на огромното тегло на автомобила, което е близо 2 тона, но само когато е празен.

Всичко това се отразява на разхода на гориво, който спокойно може да бъде удържан в границите на 9,5 л. на 100 км смесен пробег (градски, извънградски и магистрала). Благодарение на скоростната кутия и големия въртящ момент, поддържането на скоростта не изисква много, но ускорението праща разхода в космоса. По тази причина предполагаме, че градското шофиране ще източва иначе гигантския резервоар доста по-бързо.

На пътя Ford Edge се усеща като голям и масивен автомобил какъвто определено е. Окачването е по фордовски стегнато, без да има почти спортните настройки на Focus. Голямата изненада обаче идва от изумително тихото купе, дори при движение със 160 км/час. Това се постига чрез 3 микрофона, скрити в интериора и които предават информация за нивото на шум в купето. И докато слушате Dark Necessities на Red Hot (или това, което ви радва) стерео системата излъчва контра вълни, които тушират нежеланите звуци. Чиста магия!

Ford Edge отдавна се хвали с 5 звезди за безопасност от щатските тестове за сигурност, но в Европа може да бъде оборудван със система, предотвратяваща удар с коли и пешеходци и която работи в скоростния диапазон между 8 и 180 км. Сигнализацията й е далеч от симпатичното, но пък е ефективна. Срещу 410 лв. с ДДС можете да добавите и задни предпазни колани с вградена въздушна възглавница. Това е предложение, което към момента можете да получите само от синия овал на Ford.

Плюсовете

Ford Edge е честно SUV, което няма офроуд претенции. Перфектен е за теглене на големи каравани и ремаркета (теглич в комплект със стабилизираща система за ремарке струва 1650 лв. с ДДС), и в добавка предлага огромен вътрешен обем. Гаранцията е 5-годишна, но пък няма ограничения в пробега.

Минусите

Интериорната сглобка издава северноамериканския му произход, теглото му е чутовно, размерите са съществени, а разходът на гориво трудно може да бъде наречен пренебрежим, макар да не е изненада. Липсва трети ред седалки, макар от Moto PFOHE да споделят, че колите за българския пазар пристигат с N1 сертификат, което ги прави годни за данъчен кредит.

Става или не?

Ако имате каравана или ремарке, Ford Edge е перфектната кола, с която да го теглите. Трудно ще намерите по-удобна, комфортна и в същото време надеждна машина. Цените на Edge стартират от 85 900 лв. с ДДС за малкия дизел.

0
More from Бранимир Николов
Австралийците изпратиха в Сената член на Партията на авто-мото ентусиастите
Австралийците винаги са били подозрително готини със сърфовете, които вадят по време...
Read More