Volvo V90: Завръщането на голямото шведско комби

Сред всички странни създания, които населяват автомобилната джунгла, голямото шведско комби е едно от най-специалните. Някога то беше истински популярно заради надеждността, непретенциозността и заради способността му да погълне половин магазин на ИКЕА. Ако не беше появата на Volvo V90, днес щяхме да броим голямото шведско комби за изчезнал вид. Все пак, днес всички искат да карат джипове, нали?

Сред всички странни създания, които населяват автомобилната джунгла, голямото шведско комби е едно от най-специалните. Някога то беше истински популярно заради надеждността, непретенциозността и заради способността му да погълне половин магазин на ИКЕА. Ако не беше появата на Volvo V90, днес щяхме да броим голямото шведско комби за изчезнал вид.

Все пак, днес всички искат да карат джипове, нали?

Отвън

С дължина от близо 5 метра, Volvo V90 е с едва десетина сантиметра по-къс от  7-та серия на БМВ и S-класата на Мерцедес. Тази кола е голяма, без да бъде огромна.

Шведският дизайн изпъква с минималистични линии, оформящи характерно присъствие. Истината е, че новият дизайн на Volvo създава различно изглеждащи автомобили, без да ги превръща в крещящо присъствие на пътя. И това излъчва класа по недостижим за конкурентите начин.

t20161102-051

Отвътре

Интериорът на Volvo V90 е близък до първокласния. Перфектен дизайн, вложки от истинско дърво, метални лайстни и мека естествена кожа. Всичко това е събрано от една отлична сглобка. Първокачествените материали, добрата изработка и изобилието от пространство дефинират интериора на Volvo V90 като една от най-уютните и удобни гарсониери на 4 колела. Всичко това е леко помрачено от относително високия тунел на пода на каросерията, който ограничава пътника, изтеглил късата клечка на средното място на задната седалка.

Управлението на почти всички функции в тази кола се осъществява чрез голям вертикален тъч скрийн с размерите на стандартен таблет. За съжаление, неговият интерфейс е далеч от интуитивното, а бутоните са някак малки. Но дори и с опърничавото отношение на мултимедията, когато поискахме да пуснем музика през Bluetooth, тя остава добро предложение. За сметка на това, опционалното аудио от Bowers & Wilkins е забележително с 19-те си говорителя, всеки един от които разположен на оптималното място за постигането на завладяваща акустика.

Каквото и да си говорим, багажникът е най-важното нещо в голямото шведско комби, каквото е Volvo V90. Както може да се очаква за премиум автомобил, 5-та врата е електрическа. Тя разкрива обем от 560 литра, което е малко повече от комбитата на 5 серия на БМВ и Е-класата на Мерцедес, но и доста по-малко от 660-е литра, с които се хвали Skoda Superb. Под багажника се крият две нива с отделения за вещи, а под тях е малката резервна гума. Истината е, че елегантния силует и ниския покрив на V90 крадат от литрите в багажника и въпреки по-малките си размери, предишните големи комбита на Volvo предлагат повече обем зад задните седалки.

Задвижването

Volvo V90, както и триобемният му събрат S90 разчитат единствено на 4-цилиндрови турбо двигатели. Искаш 5 или 6 цилиндъра? Ние също, но по всичко изглежда, че няма да ги получим с тази кола.

Дизелите са с мощност от 150 за D3, 180 за D4 и 235 к.с. за D5, а бензиновите са с 254 за Т5 и 320 к.с. за Т6. Всички те използват един и същ блок с работен обем от 1969 см3. По-късно към тях се очаква да се присъедини Т8, който ще комбинира големия бензинов мотор с електрически двигател и хибридно задвижване.

Големият дизелов двигател на Volvo се пъчи с PowerPulse технология, която представлява метален бойлер, който вместо с гореща вода е пълен с въздух под налягане [видео]. Този въздух може да бъде използван за ранно развъртане на турбото, което елиминира т.нар. турбо дупка. Така получавате най-доброто от двата свята – много въртящ момент в най-ниските обороти, почти като електрически автомобил.

На хартия цифрите изглеждат обещаващо, но характерната черта на тази кола не е ентусиазиращата динамика. Просто от премиум комби с цена около 100 хил. лв. очакваш повече. Истината е, че 4-цилиндровата двигателна архитектура лишава Volvo V90 от възможността да бъде също толкова бърз, колкото конкурентите от Германия и Великобритания. Но в същото време тя води до по-ниско тегло и по-нисък разход на гориво, като в същото време е напълно способна да предложи комфортно и скоростно магистрално пътуване.

Задвижването е предно или AWD, а скоростната кутия може да бъде 6 или 8-степенен автоматик, като за най-малкия двигател е предвидена възможност и за 6-степенна механична трансмисия. Имахме възможност да пробваме само тази с 8 предавки, за да установим, че се вписва отлично в спокойния характер на V90.

На пътя

И тук, голямото шведско комби няма нищо общо с немските си конкуренти. Настройките на окачването са подчертано стегнати, като в същото време осигуряват добър комфорт. Така наклонът в завой е ограничен, а преминаването през неравности не предизвиква сътресения. Огромните гуми (има възможност за 21-цолови джанти) предлагат отлично сцепление, което превръща Volvo V90 в това, което трябва да бъде – сигурен и предвидим автомобил.

Шведите предлагат и самонивелиращо се въздушно окачване за задния мост, което струва 3783 лв. и дори да върши работа за толкова пари, това не се усеща.

Електрическото серво на волана постоянно гони правата посока, което означава, че в завой ще трябва да стискате здраво. Така Volvo V90 те държи особено ангажиран с целия процес и позволява отпускане при движение направо.

Истината е, че това Волво може да бъде дотолкова фрашкано с изкуствен интелект, че да се движи самостоятелно на пътя. Камери, радари и асистенти могат да се справят с почти всичко, включително самостоятелно паркиране [видео], но шведите категорично бягат от заявката „автономен автомобил“. Изглежда, представата на Volvo за сигурност на пътя не означава прехвърляне на отговорността върху алгоритми и сензори.

Плюсовете

Това е необичаен и различен автомобил. Volvo V90 e много стилна, забележима и в същото време ненатрапчива заявка. Шведите са перфектни в детайлите, а интериорът е първокласен.

Минусите

Причината за съществуването на голямото шведско комби е огромния му багажник. При V90 това вече не е така. Не знаем дали това е минус или плюс, но фактологията е такава.

Става или не?

Volvo V90 може да бъде перфектен бизнес и семеен автомобил.

0
More from Бранимир Николов
Цвети от Белица, която изчислява аеродинамиката във F1 отбора на Red Bull
Българка работи за един от престижните тимове в една от най-престижните надпревари...
Read More