Opel OnStar: Виртуален асистент в колата

Siri е виртуалният асистент, който получавате със всеки iPhone. Подобни решения имат още Google, Amazone и Microsoft и те предлагат изкуствен интелект, способен да разбира човешка реч и да изпълнява прости команди. Звучи хубаво, но условностите са много. Като това, че работят само на английски, придирчиви са към произношението и в крайна сметка – те са просто машини. Opel решават всички тези проблеми със своята система OnStar.

Siri е виртуалният асистент, който получавате със всеки iPhone. Подобни решения имат още Google, Amazone и Microsoft и те предлагат изкуствен интелект, способен да разбира човешка реч и да изпълнява прости команди. Звучи хубаво, но условностите са много. Като това, че работят само на английски, придирчиви са към произношението и в крайна сметка – те са просто машини.

Opel решават всички тези проблеми със своята система OnStar. Тя също е виртуален асистент, в нея има елементи на изкуствен интелект, но освен това предлага възможност за контакт с жив човек, чиято работа е да ти помогне. Т.е. ако търсите ресторант в град, в който идвате за първи път – OnStar ще ви каже къде да отидете. Ако претърпите инцидент, OnStar автоматично сигнализира на местното 112, а ако колата бъде открадната – системата може да блокира нейното стартиране. Освен това, Opel OnStar интегрира в себе си приложение за смартфони, 3G/4G връзка с Wi-Fi рутер в колата, който може да храни с данни до 7 устройства.

Истината е, че подобни системи отдавна не са иновация. Дори в България, Citroen поддържат собствен кол-център, с който се свързвате чрез натискане на бутон в автомобила. Също така е истина, че Opel OnStar е най-сложната и компетентна асистираща система от този тип, която има поддръжка в нашата страна.

opel-insignia-onstar

От тази година Opel OnStar вече се предлага и в нашата страна и разчита на български оператори. Това означава, че усмихната леличка, родена в Силистра (примерно) ще ви напътства от OnStar центъра, който се намира в близкото до Лондон селце Лутън (съвсем конкретно). Системата е серийна при всички нива на оборудване на новите Opel автомобили с изключение на най-ниското Selection. Използването й струва 200 лв. годишно, с изключение на първата година, когато е безплатна. В тази сума не влиза SIM карта с 3G/4G Интернет трафик, чийто абонамент Opel все още договаря с българските телекоми.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Audi SQ7 маркира Витоша
Винаги сме харесвали готините реклами и поводът за този блог пост е...
Read More