Peugeot 3008: Пежо, което изненадва

Пежо 3008 2016
(Почти) всички искат джипове. Дали заради по-големия вътрешен обем, дали заради повишената проходимост или пък заради малодушното усещане за превъзходство, което получаваш с по-високата позиция и по-голямата кола, всички искат джипове. За Европа, това означава 1 от всеки 4. 25% от новите леки коли, продадени на стария континент са в клас SUV. Търсенето им през тази година е с 21% по-високо в сравнение с продажбите за същия период на миналата. Ето защо няма изненада, че французите от Пежо искат да получат парче от тези продажби за себе си.

(Почти) всички искат джипове. Дали заради по-големия вътрешен обем, дали заради повишената проходимост или пък заради малодушното усещане за превъзходство, което получаваш с по-високата позиция и по-голямата кола, всички искат джипове. За Европа, това означава 1 от всеки 4. 25% от новите леки коли, продадени на стария континент са в клас SUV. Търсенето им през тази година е с 21% по-високо в сравнение с продажбите за същия период на миналата.

Ето защо няма изненада, че французите от Пежо искат да получат парче от тези продажби за себе си. Така предишният 3008, който беше кръстоска между миниван и кросоувър получава наследник в SUV сегемента. Който пък не предлага 4х4 задвижване. Всичко това ражда обилно количество скепсис. Дали е заслужено?

Отвън

През последните години, Peugeot, също като Пастор Малдонадо, натрупаха дебело досие. Но за разлика от редовния причинител на инциденти във Ф1, тяхното е пълно с автомобили, чиито предници са прекалени. 3008 добавя още един лист в него. Но за разлика от пародонтичната усмивка на 307 и 407 например, тук имаме линии, оформящи по американски квадратна челюст. И тя говори за характер.

Страничния силует е на класически SUV, като остъкляването не е особено щедро. По-голямото междуосие в сравнение с предходния модел е видимо с просто око. Дизайнът на задната част обаче е истински ефектен като трите LED ленти, изграждащи стоп светлините и габаритите имат ключов принос в тази посока.

Отвътре

Тук Peugeot имат много силно предложение. Пространството отвътре не е изобилно, но определено е достатъчно. За сметка на това дизайнът, формите и материалите са убийствени. Усещането, което получаваш е съотносимо към амбициите на французите да преместят позиционирането на Peugeot по-близо до премиум сегмента.

Малкият волан, който влиза в графата силно-любиш-или-мразиш, отново е тук. iCockpit пък е начинът, по който Peugeot разбират интерфейса между водач и автомобил. Той е подчинен на минимум физически бутони, които покриват най-важните функции, достъпна информация на видимо място (над малкия волан) и на дизайн, който обгръща шофьора. Интересно и различно е, пробвайте го при възможност! Към това добавяме модерното напоследък амбиентно осветление, както и система пречистваща въздуха в купето.

Решението, което окончателно ти взима сърцето е употребата на истински плат в интериора, използван за тапициране на част от вратите и седалките при нива на оборудване Allure и GT Line. Също като в доброто старо време … Казваме го, защото твърде често днешните текстилени седалки предлагат крайно найлоново усещане при допир. Съжаляваме Кашкай, но това е самата истина.

Последно по ред, но не и по значение – графиката на инструменталния панел е не просто дяволски добра. Тя е наслада за окото всеки път, когато палши тази кола.

Puegeot 3008 from БГ Автоблог on Vimeo.

Задвижването

То е ключова съставка в горивната смес, подхранваща предразсъдъците по адрес на новото Peugeot 3008. От френската марка не крият, че не планират истинско AWD задвижване, но обещават, че по-късно ще се появи хибридна модификация с електромотори в задния мост. Дотогава, 3008 ще разчита на системата Grip Control. Тя не е нещото, заради което Peugeot спечелиха тазгодишното рали Дакар с 2008 DKR, който е с две задвижващи колела, но в реалния живот може да бъде доста полезна. Нейния контролер се намира точно до скоростния лост и управлява ESP системата, която се грижи предния двигателен мост да получава оптимално сцепление при сняг, кал, пясък и асфалтов път. Доверете се на високия просвет от 22 см., добавете малко по-висока скорост и Peugeot 3008 може да преодолее отсечки, подходящи повече за офроуд, отколкото за паркетни всъдеходи като него.

Peugeot 3008 from БГ Автоблог on Vimeo.

3008 разчита на два бензинови и 4 дизелови двигателя с мощност между 120 и 180 к.с. Колата получава и новия 6-степенен автоматик, чиято работа ще ви накара да простите роботизираната трансмисия, която Peugeot и Citroen използваха през последните няколко години. Тя може да се управлява и с пера зад волана, които обаче не са фиксирани към него, така че в завой ще трябва да ги търсите. Истината е, че 3008 не е създаден с идеята за спортни изпълнения, напротив.

На пътя

Peugeot 3008 е способно да осъществи пътуването на 4-ма души в добър комфорт и стилна атмосфера. Окачването е меко, дори и с големите 19 цолови джанти. Спирачките са добри, дизелите също, автоматикът е направо чудесен. Малкият волан е отзивчив, макар да не е кой знае колко информативен.

Маневрирането назад може да бъде трудно заради малкия прозорец на петата врата, но пък винаги може да платите 257 евро с ДДС срещу които да получите парктроник и камера за заден ход.

Плюсовете

Характерен и забележим дизайн, много добър интериор и славата на френския дизел са сред силните страни на Peugeot 3008.

Минусите

Разумното изпълнение на тази кола включва 2.0 HDI двигател със 150 к.с., механична трансмисия и ниво на оборудване Allure. Това струва близо 52 хил. лв. с ДДС. Ако изберете няколко квадратчета от списъка с екстри, цената му лесно може да стигне 60 хил. GT, най-високото ниво на изпълнение стартира от 70 хил. лв. Не са малко пари за паркетен SUV с две задвижващи колела.

Става ли?

Ако си предубеден към френските коли, трябва да дадеш шанс на тази кола, за да установиш, че тя не е лоша. Peugeot 3008 изненадва и то приятно. Освен това е чудесен за хора с афинитет към различното.

0
More from Бранимир Николов
Благой и неговите над 4 хил. коли, автобуси и камиони
Нито един от тези над 4 хил. автомобила, за които разказва този...
Read More