Дачия Дъстър с EDC автоматик

В БГ Автоблог харесваме Дачия Дъстър. Този всъдеход на цената на компактен хеч обира нашите симпатии, защото е много кола за малко кеш, защото е честен автомобил, защото е надеждна машина, защото е предпочитан избор в БГ, може да изглежда добре и защото статиите посветени на нея са сред най-четените в БГ Автоблог. За пет поредни години ... Гореизброеното, както и фактът, че се увеличава броя на хората, които искат да карат коли с автоматична трансмисия ни се струват основателна причина да разкажем за комбинацията между Дачия Дъстър и скоростната кутия EDC.

В БГ Автоблог харесваме Дачия Дъстър. Този всъдеход на цената на компактен хеч обира нашите симпатии, защото е много кола за малко кеш, защото е честен автомобил, защото е надеждна машина, защото е предпочитан избор в БГ, може да изглежда добре и защото статиите посветени на нея са сред най-четените в БГ Автоблог. За пет поредни години …

Гореизброеното, както и фактът, че се увеличава броя на хората, които искат да карат коли с автоматична трансмисия ни се струват основателна причина да разкажем за комбинацията между Дачия Дъстър и скоростната кутия EDC.

Интересното в случая е, че ако искате да имате Дъстър с автоматик, това може да се случи само с един двигател и това е дизеловият агрегат със 110 к.с. Той е сред най-добрите предложения за модела и предлага добро съчетание между мощност и разход на гориво. В нашия случай около 7 литра дизел на 100 км при смесен цикъл на шофиране.

Автоматичният Дъстър ще дойде с още едно ограничение. Той няма да се предлага във версия 4х4, т.е. ще разчита единствено на предния мост. Не е фатално, доколкото ако искаш автоматични скорости, вероятно караш предимно в града. Освен това, Дъстър е доста проходим автомобил и само с предно. Кал, локви, камъни, бродове – минава ги, казваме го от личен опит.

6-степенната трансмисия с двоен съединител на Renault е повече от прилично предложение, без да бъде изключителна. Тя е произведена от Getrag и е достатъчно интелигентна, за да търси най-високата възможна предавка в името на по-ниския разход на гориво и да държи високи обороти, когато имаш нужда от бързо ускорение. При Дъстър, симбиозата между нея и дизеловия двигател е повече от добра. Не можем да кажем същото за тази трансмисия при Рено Клио RS, където тя можеше да бъде управлявана от лостчета зад волана – тук нямаме такава възможност. Но пък предавките могат да бъдат контролирани чрез скоростния лост, което е особено полезно при изпреварване.

Българската цена на Дъстър с автоматик все още не е обявена. Това, което знаем е, че в България, Renault предлагат EDC трансмисия срещу 3 хил. лв. за Megane седан с идентичен дизелов двигател. Според ценовата листа за Дъстър, дизел със 110 к.с. и средно ниво на оборудване в момента струва малко над 31 хил. лв. с ДДС. Няма нужда да вадите калкулаторите, картинката до голяма степен е ясна!

More from Бранимир Николов
Когато КАТ/МВР ти пишат по мейла с молба да им свършиш работата
Въпреки дългото умуване, все пак реших, че историята от следващите редове си...
Read More