Новият Мерцедес Е-класа: Е, това е класа

Във времена, в които всички искат да бъдат спортни, динамични, прецизни, ефективни и какво ли още не, изчезващото изкуство да създадеш комфортен автомобил се поддържа живо от машини като тази Е-класа. Това е тевтонски разкош, който не можеш да намериш никъде другаде. Към това добавяме отличния дизайн, удобството, изобилието от вътрешен обем, големия багажник и качество с емблемата на Мерцедес.

Дните за Daimler изглеждат щастливи. Мерцедес продава повече от всякога и повече от BMW. Нещо, което доскоро не беше така. Новата Е-класа е част от този успех и след уикенд с нея имаме удоволствието да разкажем подробности.

Отвън

Продължаваме да страдаме от унификацията в дизайна на Мерцедес. C, E и S-класите изглеждат като правени под индиго, като единствената разлика е в размерите им. Формите са плавни, а линиите гладки и подсказват за аеродинамични постижения. Силуетът на Е-класата е сякаш изтеглен назад и това се вижда най-ясно при С-колоната и сякаш късия багажник. Това решение се дължи изцяло на стремежа да се осигури нужното количество комфорт за пътниците на задната седалка и аеродинамиката в задната част.

За съжаление, дизайнерското решение с фалшивите хромирани ауспуси (познато от C-класата) е все така обидно за всеки нов Мерцедес.

Каквото и да си говорим, новата Е-класа изглежда добре.

Отвътре

Тук суперлативите не трябва да се пестят. Интериорът на новата Е-класа е подчинен на флуидни линии, които се вливат една в друга. Вътрешното пространство не е огромно, то е точно толкова, колкото ти трябва. На теб и още 3-ма души.

Филигранно бродираните седалки напомнят за креслата в бизнес класа на презокеански полет. Но са по-красиви. Контролното табло е изградено от два монитора, умело скрити зад едно стъкло. А графиката, която те показват е изключително добра. Може би най-добрата, която модерен автомобил предлага в момента. Добавяме опционалния фурнир от ясен с открита текстура и завършваме с пакет Air Balance – уханието на стилен парфюм, разпръскван чрез климатичната система.

Разбира се, бихме се разделили с цветното амбиентното осветление, което е повече кичозно, отколкото красиво, но кой в наши дни е съвършен?

Задвижването

В новата Е-класа на Мерцедес дебютира и 4-цилиндровият, 2-литров турбодизел. Той предлага 192 к.с. и ще го познаете по означението 220d на задния капак. Основното му предимство пред стария 2,1 литров агрегат е по-голямата мощност, по-ниските разход на гориво и нива на вредни емисии, както и по-тихата му работа.

Този двигател далеч не е дизеловата фурия, която ще сцепи дино-стенд на съставните му части. Нито впечатлява с мощност или копринен ход, това е запазена територия за бензиновите мотори. Но пък се справя повече от успешно със задвижването на близо 5-метровата каросерия с тегло от 1680 кг. Ускорението от 0 – 100 се случва за 7,3 сек., което е добре, а максималната скорост е 240 км/час, което пък е отлично за непретенциозен дизел.

9-степенната скоростна кутия е класически автоматик (няма опция за механична), който винаги успява да държи двигателя под 2000 об./минута, но само ако е в режим комфорт. Изберете спортната настройка от въртящия се селектор до скоростния лост и получавате учудваща пъргавина от непретенциозен и базов 4-цилиндров дизел.

На пътя

Тук е истинската история на новата Е-класа на Мерцедес. Всичко, което прочетохте до момента е необходимото инженерно условие, за да може тази история да бъде разказана.

Преди да го направим, ще споделим само едно. Досега сме сядали зад волана само на два автомобила, които завиват по точно този характерен начин – класически голям Мерцедес и съвършено нов Ролс Ройс. Смяната на посоката в тази кола е придружена от специфичен крен, сякаш си на борда на луксозна яхта. И в същото време е прецизна като оптически мерник. Всеки следващ градус от всеки завой е като отваряне на нова страница от огромния списък с технологични постижения на Мерцедес.

Действително, този автомобил се носи върху асфалта с маниерите на класически мерцедес, но предлага в пъти повече комфорт. Елегантната и в същото време стремителна каросерия те носи напред в среда, която създава някак бароково усещане чрез свръхмодерни технологии. Без майтап! Истината е, че Е-класата (поне в това й изпълнение) отстъпва на 5-та серия на БМВ като динамика. Отстъпва и на Ауди А6 по отношение на директната комуникация с настилката. Но в графа „комфорт“ създава класически стандарт. Едно от най-впечатляващите качества на новата Е-класа се проявява, когато изключите стереото. Само тогава ще различите шума (или неговата липса). Нежния шепот на обтичащия се въздух и тихото търкаляне на гумите са дискретното подсказване, че тази кола се намира в движение.

Съчетанието от двигател и трансмисия не е истински брилянтно, но за базов дизел в този ценови клас е отлично. Ускорението се случва плавно, а предавките се сменят неусетно. Окачването е с щедри към неравностите настройки и в същото време предвидимо държи автомобила в зададената с волана траектория.

Извънградският разход на гориво е около 7 литра дизел на 100 км, с повече нежност върху педала на газта със сигурност ще може да падне и под тази стойност. В градски условия със сигурност ще бъде повече, но ако можеш да си позволиш подобен автомобил, това едва ли ще те притесни. В града, новата Е-класа се справя успешно въпреки близо 5-метровата си дължина. За това помагат и изобилието от парктроник сензори и камери, безценен помощник при паркиране в ограничени места. Новата Е-класа пристига с претенцията за интелигентност, като според Мерцедес това включва полуавтономно движение по магистрала, автономно паркиране и дори управление от смартфон.

Уви, това последното, не е активно в България.

Плюсовете

Във времена, в които всички искат да бъдат спортни, динамични, прецизни, ефективни и какво ли още не, изчезващото изкуство да създадеш комфортен автомобил се поддържа живо от машини като тази Е-класа. Това е тевтонски разкош, който не можеш да намериш никъде другаде. Към това добавяме отличния дизайн, удобството, изобилието от вътрешен обем, големия багажник и качество с емблемата на Мерцедес.

Минусите

Цялата тази немска идилия е почти успешно торпилирана от фалшивите ауспуси и многоцветното амбиентно осветление. Стартовата цена от почти 90 хил. лв. с ДДС също не е за подценяване.

Става ли?

Новата Е-класа е отлична за представителен автомобил, който не трябва да бъде прекален в нито едно отношение. Е, това е класа.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Ford Fiesta ST: Ето това е фиеста
Успяхме да се докоснем до новата Fiesta ST за две кръгчета на...
Read More