Обновеният Форд Куга: Говори с нея

ford kuga test drive
Фейслифтът на Форд Куга вече е тук и можем да разкажем с какво е по-добър от предишното издание и с какво не. Цената на обновената Куга е с около хиляда лева по-висока в сравнение с модификацията, която заменя, но пък срещу тях получавате няколко важни глезотийки. Освен това, Форд Куга идва със сертификат N1, което означава, че фирмите ще могат да си поискат ДДС-то от НАП. Те пък ще искат да си удържат 2/7, но това а) е друга история и б) вълнува счетоводителите, а ние не сме такива.

Фейслифтът на Форд Куга вече е тук и можем да разкажем с какво е по-добър от предишното издание и с какво не. Цената на обновената Куга е с около хиляда лева по-висока в сравнение с модификацията, която заменя, но пък срещу тях получавате няколко важни глезотийки. Освен това, Форд Куга идва със сертификат N1, което означава, че фирмите ще могат да си поискат ДДС-то от НАП. Те пък ще искат да си удържат 2/7, но това а) е друга история и б) вълнува счетоводителите, а ние не сме такива.

Отвън

Обновеният Форд Куга получава стандартното за фейслифт визуално обновяване отпред и отзад. Това включва фарове и маска, които напомнят за Форд Едж, а стоповете получават кристални тела. Това последното изглежда като изскочило от китайски тунинг каталог и не е най-доброто решение.

Тази модификация идва с две нови нива на оборудване – ST Line с по-спортна визия и Vignale, което е най-луксозното изпълнение. Последното може да бъде разпознато по различната предрадиаторна решетка, по боядисаните пластмасови подкалници, както и по големия надпис под регистрационната табела.

Отвътре

Все така просторна и непретенциозна. За разлика от други марки, Форд не се натягат да се превръщат в премиум машини, каквито не са. Но пък окупират златната среда, така че да предложат всичко важно на приемлива цена.

Таблото е запазило онази извивка пред пътника до шофьора, която наказва дългите крака сякаш той/тя се намира в Chevrolet Lacetti. Но пък се е лишило от старомодните силиконови бутони, с които се управляваха аудио и навигационните системи. За сметка на това има лъскава пластмаса в цвят металик, която затваря централната конзола със скоростния лост.

Всъщност, най-голямата промяна при тази кола е новата Sync система, която комбинира тъч скрийн с физически бутони. Тя е определено по-добра в сравнение с предишното предложение и вече може да чете и пише SMS-и. На английски. Освен това предлага Apple CarPlay и Android Auto съвместимост, което е по-безопасния начин да ползваш смартфона си в колата. С гласови команди можеш да активираш смартфон приложения като Spotify, AccuWeather и т.н.

Практичността е на ниво с просторен багажник с обем от над 460 литра, достатъчно място за всички, задна седалка на релса и удобното й сваляне чрез изтеглянето на ръчка.

Задвижването

Бензиновите двигатели за обновения всъдеход на Ford са два, EcoBoost с работен обем от само 1,5 литра и с мощност от 120 и 182 к.с. Дизеловите предложения са три на брой, като малкия дизел също е с работен обем от 1500 см3 и предлага 120 к.с. Ако имате нужда от повече, 2.0 TDCI в две изпълнения – със 150 и 180 к.с. е готов да посрещне Вашите потребности.

Всички дизели са с популярната технология за акумулиране на азотни окиси в името на по-чистия въздух, който дишаме. Продължителният тест на AutoBild за Ford Kuga с двулитровия  дизел със 163 к.с., който в момента не се произвежда, показа, че може да бъде източник на големи проблеми. След пробег от 100 хил. км се оказа, че всмукателния колектор е почти запушен със сажди заради рециркулацията на обработените газове. Стискаме палци, този проблем да е отстранен с новите 2-литрови TDCI мотори.

Скоростните кутии са 6-степенни, механична и с PowerShift с двоен съединител. Задвижването може да бъде както само на предните колела, така и 4х4. Пълноприводната версия действа като автомобил с предно предаване, който чрез съединител изпраща до 50% от мощността към към задния мост в случай на нужда. Като тази нужда може да бъде от остър завой, през вихрено ускорение до загуба на сцепление на някое от предните колела. Изглежда Ford има отговор за всичко.

На пътя

Обновената Kuga не е драстично по-различна от старата. Тя запазва меката возия, като в същото време приятно впечатление прави малкия наклон, който каросерията допуска в завой. В името на по-ниския разход на гориво, сервото е изцяло електрическо, но пък воланът е приятно тежък. Обзорът е приличен по днешните стандарти, но големия плюс в тази модификация е изобилието от спомагателни системи. От автоматични фарове и старт-стоп системи, през тази за самостоятелно паркиране и за предупреждения при перпендикулярно идващ автомобил, когато се движите назад.

Плюсовете

Цената е прилична, вътрешното пространство е добро, багажникът също, има възможност за данъчен кредит. Ford Kuga не претендира да бъде нещо, което не е и това е страхотно.

Минусите

Таблото при пътника до шофьора е изнесено много напред и това не е най-подходящото оформление.

Става ли?

За цената си е чудесна.

0
More from Бранимир Николов
Zelectric: Електронурка
Днес имаме още една калифорнийска история. Тя включва Давид Бернардо, който прекарва...
Read More