Крум Дончев – министър? И още за пилотите с нюх към властта

krum donchev
За автомобилните състезатели в политиката и политиците в автомобилните състезания. Кои са българските пилоти с афинитет към властта и какво се случи с политическите кариери на най-известните им чуждестранни колеги. За победите и загубите, за народната любов и за липсата на такава. За това кое как изглежда и защо пилотите с амбиции за политиката трябва да си дават сметка за това.

Преди по-малко от месец, БСП шумно обяви партийната книжка на известния рали пилот Крум Дончев. 4-кратният рали шампион на България обяви пред журналисти, че е „убеден в идеите на партията и иска да стане неин член“.

Без да коментираме партийните пристрастия на Дончев (демократичната държава дава свобода на всеки да се излага по избран от него начин), трябва да отбележим, че той далеч не е първият БГ състезател с афинитет към политическото. Орлин Алексиев, един от софийските общински съветници на ГЕРБ, преди години участва в рали Дакар. Между другото, след поредната смяна на правителството (Борисов > Орешарски) му тарашиха сервизните камиони в търсене на митична пратка кокаин, а в неговата автокъща имаше зрелищен полицейски рейд, стартирал точно навреме за новините в 7.

Връщаме към Крум Дончев. Той коментира пред журналисти, че става партиен член, защото видял, че „БСП се отваря към хората, започва да прави общонационални дискусии и изработва политическа платформа, базирана на реалните проблеми на хората“. Публикация на вестник Труд съобщи, че Крум Дончев ще бъде водач на листата на БСП в Смолян на предстоящите парламентарни избори за 44-то Народно събрание.

Дали в опит за повече публичност или като реверанс към публиката, или като част от нещо като предизборна кампания, Дончев отправи предизвикателство към вечния си съперник Димитър Илиев за едно демонстрационно рали. Наемат си по един R5 автомобил и правят шоу за публиката. В lap.bg се появи готин коментар по темата.

А Димитър Илиев отказа да участва, ето така:

Мина време, листите на червената партия бяха обявени и … Крум Дончев отсъства от тях. Рали-пилотът не просто не е на избираемо място, той не е в листите на БСП. Нямаме информация дали той не иска да бъде депутат или в БСП не го искат, но за среден вариант не се сещаме.

По тази причина се свързахме с него, за да го попитаме какво се случва с влизането му в реалната политика и дали предизвикателството към Димитър Илиев не е част от негова предизборна компания. Той отговори, че като човек на реалните действия законодателната власт не представлява интерес за него, за разлика от изпълнителната (изненада, ето го и средния вариант!). Т.е., ако червените сформират правителство, Крум Дончев се вижда в него. Той допълни още, че не намира предизвикателството към Илиев за предизборен трик.

Може и да е така, но не изглежда така. И (кандидат) политиците трябва да си дават ясна сметка за това.

Толкова за политическата кариера на Крум Дончев. Нека обърнем внимание на политическите кариери на двама световно известни пилоти, както и на автомобилната такава на един известен политик.

Карлос Ройтеман

Reutemann_1981Той е един от добрите Ф1 пилоти, които никога не стана шампион. Ройтеман е карал за отборите на Брабам, Ферари, Лотус и Уилямс и е записал общо 12 победи за Голямата награда. През 1981 г. губи шампионската титла само с една точка, след като е изпреварен от Нелсън Пикет в последното състезание. Освен това бележи успехи и в рали шампионата, като в продължение на 30 години е единствения пилот, който печели точки както във Ф1, така и във WRC. През 2010 г. до него се нарежда Кими Райконен (разбира се, че Кими) с 8-то си място в рали Йордания през 2010 г.

След края на състезателната си кариера, Ройтеман се радва на огромна популярност в родната му Аржентина и се кандидатира за губернатор на провинция Санта Фе. Печели през 1991, кара един успешен мандат, прави пауза от 4 години (законово ограничение) и се кандидатира отново през 1999 г., когато отново печели. Вторият му мандат е белязан от краха на аржентинската икономика и благодарение на неговото управление, Санта Фе е сред малкото аржентински провинции, които минават сравнително безаварийно през кризата.

Ройтеман отклонява поканата да се кандидатира за президент след оставката на Фернандо де ла Руя, но пък през 2003-та се кандидатира за аржентинския сенат. И печели. В момента има собствена политическа формация, наречена Санта Фе Федерал, чиято цел е да защитава интересите на провинцията.

Ари Ватанен

Ari_Vatanen_-_009Всички го помним като пилотът, който абонира Пежо и Ситроен за титлите в рали Дакар. Състезателната му кариера трае цели 29 години – първото му рали е 1000 езера (с Опел Аскона) през 1974, а последното – рали Финландия през 2003 г. (с Пежо 206 WRC).

Заради дългогодишната му работа с французите от Пежо и Ситроен, Ари Ватанен се установява във Франция, където купува ферма с винарна. Развива интерес към политиката и през 1999 г. се кандидатира за евродепутат от консервативната партия Финландска национална коалиция.  Ватанен печели и това състезание. Работата му е фокусирана основно върху облагането на автомобилите, контрол върху автомобилния трафик, селскостопанска политика и помощи за развитие. През 2004-та е преизбран, този път от листите на френския Съюз за популярно движение. През 2009-та се връща в лоното на финландските консерватори, но този път не печели мястото.

Същата година Ари Ватанен декларира интерес да се конкурира с Макс Мозли за президентския пост във FIA, който към този момент не беше решил дали да се пробва за нов мандат. В крайна сметка, състезанието бе спечелено от неговия тим мениджър Жан Тод, който управляваше спортните програми на Пежо и Ситроен, когато Ватанен караше за тях.

Франсоа Фийон

683px-Francois_Fillon_IMG_3362Вярвате или не, но един от най-сериозните претенденти за президентския пост във Франция е пилот, макар и любител. Уви, шансовете на бившия премиер Франсоа Фийон за най-високото място в Елисейския дворец бяха торпилирани от разкритията за това, че е назначил съпругата си на фиктивна работа и тя е печелила добре без да върши нищо съществено.

Роденият в Льо Ман Франсоа Фийон от малък израства близо до пистата La Sarthe. Въпреки политическата му кариера, която стартира още след завършването на университета, той пази автомобилната си страст. До 2014-а г., когато се пуска в Le Mans Classic – серията за класически автомобили. Състезава се там и през 2016-та г., което е достатъчно да му донесе място в DriversDataBase, където виждаме, че най-добрия му резултат е 19-и. Изглежда, че Фийон не е истински добър нито в политиката, нито в състезанията.

Ако мислите, че пропускаме важен пилот превърнал се в политик – формата за коментари е отворена!

More from Бранимир Николов
Най-добрият дрифт
Перфектното плъзване на автомобила е комбинация от шофьорски умения, способност на автомобила,...
Read More