5 страхотни прототипа от Женева и 1 (почти) липсващ

Отново е март и автосалонът в Женева все още приема посетители, жадни да се потопят в изобилие от лъскави машини и нови технологии. Макар да не посетихме изложението, имаме своите фаворити сред прототипите – онези автомобили, произведени в единичен екземпляр, за да подскажат как ще изглежда бъдещ модел или просто дизайнерско упражнение за опипване на почвата. Селектирахме 5 изключителни концепции и 1, който остана под радарите на всички.

Отново е март и автосалонът в Женева все още приема посетители, жадни да се потопят в изобилие от лъскави машини и нови технологии. Макар да не посетихме изложението, имаме своите фаворити сред прототипите – онези автомобили, произведени в единичен екземпляр, за да подскажат как ще изглежда бъдещ модел или просто дизайнерско упражнение за опипване на почвата. Селектирахме 5 изключителни концепции и 1, чиято липса се забелязва.

Mercedes-Benz AMG GT Concept

По всичко изглежда, че страхотното малко AMG GT купе ще си има 4-врат родственик. Харесваме го още отсега, не защото се опитва да бъде поредното 4-врато купе, за което знаем, че е като дървеното желязо (не съществува!), а защото е красива и вдъхновяваща машина, която събира в себе си стила на Aston Martin Rapide и възможностите на на Porsche Panamera. А може би и повече. Предстои да видим! За задвижването на AMG GT Concept се грижи хибридна система с 805 к.с., която предава мощността през 4-те колела. Ускорението от 0 – 100 км/час е в рамките на 3 секунди.

EF7

За теб Емерсон Фитипалди може да е от полезните изкопаеми на моторните спортове, но той все още един от много малкото с титла от Формула 1 в актива и няколко победи на Indy 500. Бразилецът е над 70-годишен, но не спира да мечтае и го прави красиво с първата си собствена кола – впечатляващ GT автомобил с дизайн от Pininfarina и произведен във фабриката на Ханс Вернер. Ако се чудиш кой е той, ще припомним, че е един от основателите на AMG, който в момента е собственост на Mercedes-Benz. Колата е проектирана с централно разположен V8 двигател с прекъсвач на 9000 об./мин., 600 к.с. и ускорение под 3 секунди. Не знаем колко струва, но знаем, че ще можеш да я докопаш през Playstation конзола с Gran Turismo.

Peugeot Instinct

Радваме се да видим французите от Peugeot отново в голямата дизайнерска игра. След няколко неуспешни години в лутане около огромната лъвска „паст“, която приличаше повече на усмивката на пародонтичен дядо, днес виждаме изцяло нов дизайн, който трудно те оставя равнодушен. Instinct е студия за странен хибрид между комби и shooting brake автомобил, чиято цел е да бъде страхотен за каране и в същото време автономен. За щастие не по едно и също време. Това става чрез 2 различни режима – Driving Boost & Driving Relax. Бихме избирали първия и бихме отпрашили към долното течение на Рона, без майтап.

Tamo Racemo

Новото име е част от индийската група от компании Tata, която отдели в отделна марка иновативните си начинания. Обичайно, Женева е подиум за огромни и лъскави спортни автомобили, но Racemo е далеч от това. Колата е мъничка, с размерите на Mazda MX5. Окачването е на двойни носачи отпред и отзад, и ще трябва да се справи със 187-те к.с., осигурявани от 1,2 литров, 3-цилиндров турбо двигател. Според индийците, ускорението от 0 – 100 км/час на Racemo ще става за точно 6 секунди. Само 250 бройки ще бъдат произведени и ако не се класираш за нито една от тях, имай предвид, че ще можеш да направиш няколко кръгчета с нея във Forza Horizon 3, където ще бъде достъпна за безплатен даунлоуд.

Volkswagen Cedric

Това, което виждате на снимката не прилича кой знае колко много на автомобил и това е една от причините да го включим в женевската ни селекция. Важно е да се отбележи, че това не е точно Volkswagen, а първия прототип на групата Volkswagen, т.е. от неговите постижения ще се ползват всички компании под шапката на VW – от Seat и Skoda до Lamborghini. Връщаме се към Volkswagen Cedric, чиято идея не е точно да бъде автомобил, който да можеш да си купиш, а кола, която да споделяш. БГ обществото отдавна е отхвърлило играта с орташките магарета, но пък на запад от Калотина вярват, че бъдещето е в тях. Желаем им успех!

Rinspeed Oasis

Първоначално не открихме нито дума за новия прототип на Rinspeed, малката швейцарска компания, която често пъти отнася главите на публиката със свръхсмели концепции. Но хората на Франк Риденкнехт все още са там с техния Oasis. На пръв поглед, това е поредната градска електричка, която (в съзвучие с модерната днес „автономност“) може да се движи сама. Oasis обаче има уникална конструкция, която й позволява радиус на завой от близо 0 метра и освен това вътре можеш да отглеждаш цветя или бонзай. Количката има екран с 5К резолюция, волан от ZF който може да се превърне в плоска клавиатура, MS Office (Outlook, Word, Powerpoint, Excel, какво повече му трябва на човек), 24-канален звук от Haman Kardon, защита срещу хакери от BlackBerry (които вече са извън бизнеса с мобилни телефони, но остават единствените, които знаят как да ги направят сигурни), челно стъкло – дисплей на американците от Techniplas, фарове и LED осветление от Osram, джанти от Borbet и идеи на консултантите от Earnst & Young.

More from Бранимир Николов
Изумителен начин да съсипеш нова кола
Тази историйка е споделена в българския форум на Ситроен. Тя е толкова...
Read More