БалканСтар си отива, а Бец?

БалканСтар
След продължителни опити за продажба и на моменти агония, БалканСтар – официалният представител на Mercedes-Benz в България се разделя с този си бизнес. Представителството на трилъчата звезда ще бъде поето от новорегистрираното дружество СилвърСтар, собственост на търговски и производствен холдинг от Саудитска Арабия. Информация в тази връзка вече се появи в няколко български медии, а миналата седмица бе потвърдена и от Reuters. Към момента и двете компании не коментират, очаква се официално изявление по този въпрос.

След продължителни опити за продажба и на моменти агония, БалканСтар – официалният представител на Mercedes-Benz в България се разделя с този си бизнес. Представителството на трилъчата звезда ще бъде поето от новорегистрираното дружество СилвърСтар, собственост на търговски и производствен холдинг от Саудитска Арабия. Информация в тази връзка вече се появи в няколко български медии, а миналата седмица бе потвърдена и от Reuters. Към момента и двете компании не коментират, очаква се официално изявление по този въпрос.

Как се случи така, че един по правило успешен бизнес бе изпратен в небитието?

БалканСтар бе основана в началото на 90-те от международния спедитор Вили Бец, собственик и на СОМАТ. Тя стартира с продажби на всички продукти на Mercedes-Benz, по-късно добавя в портфолиото си още марки като Jeep, Setra, Mitsubishi, Smart, Dodge, Chrysler и т.н.

Всичко тече страхотно, докато кризата през 2008 – 2009 г. не удари силно продажбите на леки и товарни автомобили в България. Това съвпадна и с присъдата за измама срещу Томас Бец, син на Вили Бец за измами. Той бе осъден на 5-годишна затвор, тъй като в края на 90-те е подкупил немски чиновници, за да издадат визи на българските шофьори на СОМАТ, но е плащал социалните им осигуровки в България.

Дали заради лошо стечение на обстоятелствата, слаб мениджмънт или декапитализиране на дружеството от неговия собственик, БалканСтар не успя да се възстанови изцяло след трусовете преди 10-на години. Стигна се до ситуация, в която служителите не са получаваха заплатите си на време, доставки на поръчани и платени машини са били отказвани от Daimler, заради забавени плащания, а търговците на БалканСтар нямаха достатъчно машини на склад, които да предложат на своите клиенти.

Междувременно се появи информация, според която Стоян Желев, собственик на официалния дилър на Пежо у нас – София Франс Ауто е преговарял за покупката на БалканСтар. По една или друга причина, до сделка не се стигна. Малко преди това Желев купи Камор Ауто, които в първите години на новия век поеха представителството на BMW от Дару карс, а след отварянето на официално представителство на марката у нас, дружеството стана един от големите му дилъри.

Какво ще се случи с Mercedes-Benz в България?

Със сигурност, марката няма да отвори свое официално представителство в България, така както направиха BMW и групата Renault-Nissan. И двете марки са лидери в своите сегменти у нас, но истината е, че българският пазар е малък, поради което безинтересен. По тази причина Daimler търсят стратегически партньор и го намират в лицето на саудитците от Juffali and Brothers.

Все още няма официална информация за детайлите и структурата по сделката, но в момента тече преназначаване на част от служителите на БалканСтар в новото дружество, включително неговия мениджмънт. Управлението на новата компания ще бъде поето от Стивън Уитакър и Ролф-Юрген Заерле, като двамата заедно ще бъдат управители на дружеството. Последният е работил в представителството на Daimler в Сърбия.

Не е известно каква точно част от бизнеса на БалканСтар ще бъде придобит, дали това включва дилърски центрове и сервизните бази. Най-вероятно новото дружество ще се фокусира изключително върху продукти на Daimler и бизнесът с продажбата на Mitsubishi и дилърските центрове на Renault, Nissan и Dacia в София и FIAT и Jeep в Пловдив остават извън обхвата на сделката.

А с бизнесът на Бец в България?

Дано не сме прави, но по всичко изглежда, че Томас Бец не се вълнува много от бизнеса, създаден от баща му в България. От някогашното лидерство на СОМАТ в европейските товарни превози не е останало нищо. Шофьорите отдавна напуснаха заради неплатени възнаграждения, а базите им пустеят. Причината за това е проблемна сделка с поддоставчик на американската армия в Афганистан, чийто договор е бил прекратен заради измами. За да стане контрагент по този договор, СОМАТ купува през БалканСтар голямо количество товарни камиони и ремаркета. След нейния провал, дружеството няма възможност да плаща поръчаните и доставените машини, а като капак – част от тях са задържани в Афганистан.

Вкрая на миналата година, Виена Риъл Истейт – дружеството за имоти на Бец продаде на куриерската компания Спиди по-голямата част от базата на СОМАТ в Горубляне за 46 млн. лв. Компанията вероятно ще задържи представителството на Mitsubishi в България, но бизнесът на марката в цяла Европа е нищожно малък, заради ограничено й продуктово портфолио.

Просто посетете официалния уебсайт на БалканСтар, за да завършите картинката сами.

More from Бранимир Николов
Как наследникът на Nissan Almera се превърна в мултимилиарден бизнес случай
Когато Nissan започва работа по наследник на остаряващата Almera, японската компания сформира...
Read More