Когато държавата прави търг за коли, тя вече ги е избрала

Обществените поръчки се пишат по-безочливо от дяволския прочит на евангелието. Редят се изисквания, на които отговаря само един модел в конкретна модификация. Търси се учудващо точна амалгама от работен обем на двигателя, мощност, оборудване, екстри, размери и задвижване.

Последният скандал, свързан с обществена поръчка за покупка на нови автомобили за нуждата на държавата този път беше генериран от МВР. В медиите се появи информация, според която вътрешното министерство е обявило търг и избрало победител в поръчка на стойност близо 30 млн. лв. (без ДДС) за 290 високопроходими машини, нужни за опазването на българската граница от нелегални имигранти.

Това, което изпъква на пръв поглед е скандалната (без преувеличение) стойност от близо 100 хил. лв. без ДДС за една кола. А върхът на сладоледа е изборът на МВР, който пада върху сглобени в Ловеч китайски автомобили с марката Great Wall. Ако влезете в уебсайта им ще видите, че цените на техните машини са около 32 хил. лв. с включено ДДС.

Когато държавата прави търг за нови коли, тя обикновено вече си ги е избрала.

Стори ни се скандално и попитахме представители на един от големите автомобилни вносители, които са участвали в този търг. Те обясниха, че високата цена на единична бройка се дължи на допълнителното оборудване, с което колите трябва да бъдат екипирани като радиостанции, термокамери и т.н. Тяхната цена е била по-висока от предложението на Great Wall. Но пък допълниха, че в момента, в който са прочели тръжната документация е станало ясно, че търгът е планиран така, че да бъде спечелен от ловешката сглобка на Great Wall чрез компанията Българска автомобилна индустрия (приемник на Литекс Мотърс в процедура по несъстоятелност). На въпроса „защо?“, отговорът беше следния:

„Защото колите могат да са по вече излезлия от употреба стандарт Евро 5, а единствените, които имат такъв модел са Great Wall“

Така, приемникът на фалиращата Литекс Мотърс получава възможност да победи всички други оферти с най-ниска цена.

За пореден път виждаме как изискванията за участие в обществените поръчки и търгове се пишат по-безочливо от един доволно дяволски прочит на евангелието. Редят се изисквания, на които отговаря само един модел в конкретна модификация. Търси се учудващо точна амалгама от работен обем на двигателя, мощност, оборудване, екстри, размери и задвижване. Така беше избран VW Passat CC 4Motion TDI за нуждите на парламента, така беше наредена поръчката за свръхлуксозни всъдеходи за горските стопанства, които после кацнаха в автопарка на НСО, а от там в кортежите на министър-председателя Борисов. Който пък се фръцна обидено, когато беше попитан дали подобна практика е редна и обяви, че щом никой не се вълнува от неговата сигурност, следващата му служебна кола ще е Лада Нива. ДАНС, институцията, която трябва да се грижи за националната сигурност също си поръча коли по отработената схема.

Смърди на блато, та не се трае!

Попитахме представителите на същия този вносител, защо не обжалват тръжната процедура, тъй като по всичко изглежда, че допускането за невалидния вече Евро 5 стандарт е в разрез с европейските правила. Освен това, парите за този търг са част от шумно рекламираните 160 млн. евро, отпуснати от Брюксел за охрана на българската граница. Т.е., ако правилно се ориентираме в обстановката, ЕС ще плати машини, които не отговарят на собствените му стандарти. Попитахме и защо тяхната съсловна организация (СВАБ – Съюз на вносителите на автомобили в България) няма публична позиция по този въпрос, доколкото тази ситуация рефлектира върху честната конкуренция в техния бизнес. Не получихме отговор.

Това може да означава следните две неща. Първо, ако не всички, то повечето вносители на автомобили са играли този мач по тези правила и той е приемлив за тях. Второ, възможно е да се страхуват, че ако надигнат глас, ще елиминират бъдеща възможност да спечелят каквато и да било държавна поръчка. Може да има и трето, но всички те са без значение, защото блатото е тук и продължава да смърди. И всички се къпем в него, без значение дали ни харесва или не.

More from Бранимир Николов
BMW 335i купе: Момчешката мечта
Това е BMW 335i купе. С барнат дизайн, но някак сливащ се...
Read More