Рено Меган Седан: Френска разходка

рено меган седан
В нито едно от многобройните си издания, триобемната каросерия на Рено в средния клас не е изпъквала с ярко и забележимо присъствие. Без значение дали говорим за Рено 9, Рено 19 Chamade, Рено Флуанс или за Меган Седан, тези коли не обръщат глави, още по-малко стават повод за непринуден разговор на светофара. Грешка.

В нито едно от многобройните си издания, триобемната каросерия на Рено в средния клас не е изпъквала с ярко и забележимо присъствие. Без значение дали говорим за Рено 9, Рено 19 Chamade, Рено Флуанс или за Меган Седан, тези коли не обръщат глави, още по-малко стават повод за непринуден разговор на светофара.

Грешка.

С новото Рено Меган Седан получихме поздрав от шофьор на същата кола, но неговата беше произведена преди 20-на години. По всичко изглежда, че тази непретенциозна и в същото време практична кола има своите фенове в БГ. И те се радват да видят най-новата й версия. Защото, каквото и да си говорим, е готино собствениците на едни и същи коли (макар и разделени от няколко поколения) да се кефят на машините си.

Отвън

За разлика от своя предшественик Флуанс, новото Рено Меган Седан (почти) изцяло се придържа към линиите на 5-вратия хеч. Той пък въплъщава формите на новия дизайн на Рено, за който можем да кажем, че е различен, забележим и приемлив. Седанът е с около 30 сантиметра по-дълъг от хеча и срещу тях предлага повече литри обем в багажника.

Уви, не всичко е мед и масло! Модерният автомобилен дизайн категорично пожертва видимостта назад в името на аеродинамичния силует и по-големите багажници. Това от една страна те задължава да си поръчаш паркинг асистент, от друга трови живота на колите зад теб, които нямат идея за случващото се в трафика пред теб.

Отвътре

Оформлението с техно намигвания, също като при хеча и комбито са налични и в Рено Меган Седан. Говорим си за хоризонтален таблет а-ла Тесла, разчупено инструментално табло и в същото време относително семпъл интерфейс за общуване между водач и машина. Пространството е в излишък отпред и достатъчно отзад. Качеството на материалите в интериора е прилично, но пък кожата в най-високото ниво на оборудване е далеч от най-фините образци. Нашата тестова кола беше екипирана с такъв салон и след навъртени няколко хиляди километра, шофьорската седалка вече беше започнала да образува гънки. Твърде рано, казваме ние.

За сметка на това, можете да имате амбиентно осветление, чийто цвят да избирате вие.

Задвживането

Напречно разположен двигател, задвижващ предните колела е класиката в този жанр и Рено Меган Седан не прави изключение. Вече имахме възможността да усетим интригата от Рено Меган ГТ с неговите 200 бензинови конски сили, но тук имаме на разположение 1,6 литров дизел със 130 к.с., който е най-скъпият двигател в списъка с опциите за тази кола (моторизира всичко – от лимузината Talisman до Infinity Q30). Нашият беше комбиниран с 6-степенна, механична скоростна кутия, която (ние) предпочитаме пред по-скъпата EDC трансмисия с двоен съединител. Уви, тя предлага малко странен ход на скоростния лост и това я отличава от най-добрите образци в този клас, но пък върши работата си чудесно с много добре сметнати предавателни числа. Дотолкова, че ускорението става осезаемо мудно чак при 170 км/час.

На пътя

Изкуството на комфортния автомобил отдавна изгуби своите последователи. (Почти) всички марки се опитват да пробутват „динамични“, „атлетични“ и дори „спортни“ тръпки в пластмасови многотиражки. Но кой, ако не французите ще запазят комфортното пътуване? Рено Меган Седан предлага меко окачване, което охотно потушава неравностите по надупчените като проядени от молци български пътища. В комбинация с щедрия интервал в хода на педала на съединителя, при който колата отлепя, получаваш едно много релаксиращо изживяване. Паветата ти струват като ромона на планинско ручейче и това превръща градската среда в истинско приятно място, без тя да е задължително такава.

Дизеловият мотор ни предложи разход на гориво от 5,6 литра нафта на 100 км/пробег, по-голямата част от който беше магистрално пътуване със скорост около 140 км/час. Тествахме и адаптивния круиз контрол, който не позволява скорости над 140 км/час, но пък работи доста по-плавно от този на Опел например.

Плюсовете

Привлекателен, практичен, модерен и в същото време надежден автомобил с доказана във времето механика на разумна цена (стартира от 30 690 лв. с ДДС, цена на тестовия модел с екстрите 54 680 лв. с ДДС).

Минусите

Компромисно качество при някои детайли, отсъстваща видимост назад.

Става ли?

Рено Меган Седан е много добър служебен, пък и семеен автомобил. Не е отличен, но пък е икономичен, практичен, представителен и може да бъде купен на прилична цена. Разходката с него е по френски небрежна, може би защото си с най-удобните си обувки.

0
More from Бранимир Николов
Българска реклама на Audi Quattro спечели награда от международен фестивал
Всички обичаме готини реклами, още повече им се радваме, когато са автомобилни....
Read More