Хонда Сивик: Старшип Ентърпрайс 10

Хонда не е като останалите автомобилни компании. Ако другите правят пазарни проучвания за това какво търсят купувачите на нови автомобили, Хонда търси най-добрия начин да проектира и произвежда, след което ангажира маркетолозите със задачата да го продадат на правилните хора. Това е подходът на Соичиро Хонда, който го превръща от скромен производител на моторизирани велосипеди в следвоенна Япония в създател на глобална компания, създаваща изключителни машини на 2 и 4 колела. Всичко това се вижда и в 10-то поколение на Хонда Сивик. Той отново изпъква сред конкуренцията с изцяло нова конструкция (след близо 7-годишна развойна дейност, няма как да бъде иначе), той отново прилича на космическия кораб Ентърпрайз от Стар Трек, но е доста по-различен в сравнение с 9-то поколение на Хонда Сивик. Следващите редове разказват с какво и споделят субективната ни преценка дали се е получило.

Хонда не е като останалите автомобилни компании. Ако другите правят пазарни проучвания за това какво търсят купувачите на нови автомобили, Хонда търси най-добрия начин да проектира и произвежда, след което ангажира маркетолозите със задачата да го продадат на правилните хора. Това е подходът на Соичиро Хонда, който го превръща от скромен производител на моторизирани велосипеди в следвоенна Япония в създател на глобална компания, създаваща изключителни машини на 2 и 4 колела.

Всичко това се вижда и в 10-то поколение на Хонда Сивик. Той отново изпъква сред конкуренцията с изцяло нова конструкция (след близо 7-годишна развойна дейност, няма как да бъде иначе), той отново прилича на космическия кораб Ентърпрайз от Стар Трек, но е доста по-различен в сравнение с 9-то поколение на Хонда Сивик. Следващите редове разказват с какво и споделят субективната ни преценка дали се е получило.

Отвън

Стилистиката на 10-я Сивик отново е радикална, но сякаш не е чак толкова шокираща, какъвто беше дизайнът при 7-то поколение. Дизайнът определено не е за всеки, но не поляризира вкусовете в крайна степен. Новата Хонда Сивик е порастнала във всички посоки с изключение на височината и това се вижда с просто око. В сравнение с предишното издание, колата е по-дълга с близо 15 см. Новият Сивик се предлага и с два спортни пакета, като единия от тях включва и ауспухова система с две тръби, излизащи под центъра на задния спойлер. Звукът им е чудесен, бъдете сигурни!

Отвътре

Учудващо широка с доста ниска позиция на сядане, също като при петото и шестото поколение. Интериорният дизайн е доста характерен, но не и претрупан в опита си да изпъкне. Използваните материали са доста по-добри в сравнение с преди, но далеч не всички са на изключително ниво. Вътрешното пространство е добро, включително и отзад, където спокойно могат да се настанят високи мъже без да подпират тапицерията на тавана с главите си. Уви, замяната на използваното досега торсионното задно окачване с мултилинк, елиминира възможността да сгънете задните седалки с един бутон и да получите огромно товарно пространство. По тази причина и резервоарът за гориво, който досега беше под предните седалки вече е на доста по-обичайното си място под тези отзад.

Задвижването

Новата каросерия идва и с два нови бензинови двигателя и нова CVT трансмисия. По-късно през тази година към тях ще се присъедини и 1.6 литров дизел. Малкият мотор е с кубатура под 1 литър и разчита на 3 цилиндъра, подпомогнати от турбо компресор и VTEC. Мощността му е 127 к.с., но заради значителното тегло на автомобила (1348 кг. без техническите течности) е доста трудно да ги усетиш. 3-цилиндровият мотор няма балансиращ вал, но пък инженерите от Хонда са укротили вибрациите повече от успешно. Звукът му е ентусиазиращ, за разлика от възможностите на двигателя. Истината е, че той е повече от достатъчен за спокойно градско и извънградско каране. Ако искате нещо по-енергично, ще трябва да се насочите към 1,5 литровия, 4-цилиндров турбо двигател. Мощността му е 182 к.с., достатъчни за ускорение от 8,4 сек., което допреди не толкова много години беше в зоната на горещите хечове.

Въпреки турбо пълненето и двата бензинови мотора се развъртат линейно и имат апетит към високите обороти. Но дори и там няма да откриете характерната за атмосферните Хонда VTEC мотори истерия, която някога беше нестихващ източник на ентусиазъм. Те могат да се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия и CVT-автомат със 7 симулирани предавки. Принципно не сме фенове на тази технология, но този механизъм е сред най-доброто, което тя може да предложи, без да надскача най-добрите класически автоматици.

На пътя

Въпреки космическия си външен вид, 10-то поколение на Хонда Сивик е доста транквилизиращо преживяване. Търсачите на силни усещания ще ги получат с новия Type R, който се очаква по-късно през тази година. Между другото, това превръща текущия Type R  в една от най-бутиковите модификации на Сивик за всичките му 10  поколения!

Дори и най-базовото изпълнение на автомобила идва с изобилие от системи за сигурност и електронни асистенти, които допълват свръхпрецизното кормилно управление, а в по-високите нива на изпълнение и адаптивните амортисьори. Това резултира в много стабилност и увереност при следване на курса. Симулираните предавки на CVT трансмисията работят много добре и в същото време разумното шофиране води до приемлив разход на гориво от около 7 л. бензин на 100 км пробег.

Плюсовете

Високите нива на оборудване предлагат безжично зареждане за смартфони, което е безценно, ако имате такава джаджа. Изключително високото качество на изработка и инженеринг на Хонда са серийно включени в цената, както и надеждността на техните VTEC двигатели. Освен това, новият Сивик е доста по-голям от стария.

Минусите

Новата мултимедия е доста по-добра от предишната, но пази два от основните й недостатъци. Първият е, че задължително трябва да чукнете ОК върху сервизното съобщение, което се показва след старт на автомобила, а вторият е, че контролът на звука не става с класически въртящ се контролер а с почукване върху икони със знаците „+“ и „-“. Стартовата цена от около 37 хил. лв. за Сивик с 1-литровия мотор е покъртително висока, дори за японски автомобил, но от официалния вносител на марката Бултрако поясниха, че заради високото базово оборудване всъщност цената е съизмерима с тази на конкурентните машини със сходна екипировка.

Става или не?

10-то поколение на Хонда Сивик е поредния старшип Ентърпрайз на 4 колела. Категорично различен от всичко на пазара, по своему вълнуващ, но не и увлекателен. С 1-литровия мотор е по-близо до определението овца във вълча кожа, но това не го прави лош. Просто е различен.

0
More from Бранимир Николов
5 МНОГО красиви детайла
Красотата е навсякъде около нас, но успяваме ли винаги да я забележим?...
Read More