[Test Drive] BMW 540i: Бизнес експрес

БМВ 540i
Казваме добре дошъл отново на 5-та серия на БМВ - спортният седан, който неусетно се превърна в бизнес автомобил. 7-то поколение на „петицата“ пристига с директни цитати от лимузината 7 серия, но не и с карбоновата й каросерия. Имахме шанса да прекараме известно време с 540i, което в нашия свят е равно на най-доброто от Мюнхен – 6-цилиндров, редови бензинов мотор с 340 конски сили.

Казваме добре дошъл отново на 5-та серия на БМВ – спортният седан, който неусетно се превърна в бизнес автомобил. 7-то поколение на „петицата“ пристига с директни цитати от лимузината 7 серия, но не и с карбоновата й каросерия. Имахме шанса да прекараме известно време с 540i, което в нашия свят е равно на най-доброто от Мюнхен – 6-цилиндров, редови бензинов мотор с 340 конски сили.

Отвън

Дизайнът на новата петица губи диманичните си форми, които отстъпват пред по-консервативни линии, с каквито е опакована и 7 серия. Този факт отново подчертава тихата трансформация на спортния седан в бизнес автомобил. Въпреки това, новата 5-ца предлага излиза извън общоприетата тенденция да „подпухне“ във всички посоки и демонстрира елегантен силует.

М-спортния пакет добавя 19-цолови двулъчеви джанти и аеродинамични елементи върху броните и праговете. Ще го различите от по-скромните му събратя по правоъгълните ауспуси, надничащи изпод задната броня. Другите модификации разчитат на ауспухови накрайници с овален профил.

Отвътре

Баварците са свършили страшно много работа по интериора и това е осезаемо. Качеството на изработката и използваните материали е безупречно, макар в единични случаи при преминаване през неравности каросерията да издава специфичен пукот. Седалките са изцяло нови, а шевовете включват вафлена геометрия. Удобството както отпред, така и отзад е на изключително високо ниво, а разликата в сравнение с предишното поколение е, че задната седалка е по-близо до определението 3-местна.

Джаджите

Новата 5-ца демонстрира трансформацията на ултимативната машина за шофиране в ултимативния автопилот. Тази кола (може да) е фрашкана с камери, асистенти и системи, които минимизират човешката намеса и да бъде умна (почти) колкото теб. Ако не и повече! 540i следи пътни знаци, поддържа дистанция и забележете – може да изпреварва сама. Но не и в България. Причината е, че хоризонталната маркировка у нас не покрива стандартите на БМВ за целта и тази функция не е налична в милата ни татковина.

Какво означава това на практика? Ако застигате колоездач и в името на сигурността пресечете маркировката, но пропуснете да дадете мигач, тогава воланът се самонавива към колоездача. В първия момент това е фрустриращо, а след това – дисциплиниращо. И ясно показва, че изкуствения интелект е кръгла нула без човешки такъв.

Това БМВ се предлага с мултифункционален ключ, чрез който можете да паркирате колата дистанционно. За първи път го видяхме в 7 серия, има го и тук. Малко по-тежък от обичайното, с цветен екран, чиято разделителна способност е като на възстар смартфон, но пък дяволски ефектен.

Истината е, че прегледът на технологичните опции, достъпни с новата 5-ца на БМВ е като да бъдеш гост във фрашкания с хай-тек джаджи дом на Бил Гейтс. Има всичко, включително това, което не би могъл да си представиш.

Задвижването

6-цилиндровите редови мотори на баварците са легендарни и има защо. Копринено мека работа, докосващ звук и неумолимо разгръщане на мощността. Между 5500 и 6500 об./мин. тя е 335 к.с. Максималната тяга е налична още от 1380 об./минута, което е скандално рано за турбиниран бензинов мотор. Харесването идва още със стартирането на мотора, който издава прекрасен ръмжащ звук за секунда и половина, през които държи една идея по-високи обороти. След това двигателят държи спокоен тон, но само докато не сриташ педала на газта.

Ускорението от 0 до 100 км/час става за по-малко от 5 секунди и в същото време не е драматично усещане. Само за протокола ще отбележим, че този резултат превръща БМВ 540i в по-чевръста машина от Ferrari Testarossa – плакатната кралица на 80-те години. Какви времена доживяхме, а?

Скоростната кутия е добре познатият 8-степенен автоматик от ZF, който превключва все така неусетно и наврема като преди. При тази кола обаче, (по всичко изглежда, че) обновеният софтуер не се разбира особено добре със старт/стоп системата. Това понякога води до ненужно придърпване при спиране и потегляне.

На пътя

БМВ 540i е залепен за асфалта като дъвка под училищен чин. xDrive системата допринася това да бъде така и през зимата, когато сцеплението е по-трудно постижимо. Воланът е по-тежък от очакваното, изумително неинформативен, но пък в същото време е хирургически прецизен. Това е още един малък елемент от трансформацията на 5-та серия на БМВ от спортен седан в бизнес автомобил.

Опционалното адаптивно окачване върши изключителна работа като компенсира нископрофилните гуми върху 19-цолови джанти и комбинира комфорт със стабилност като за разлика от Mercedes-Benz E-класа, акцентът е върху стабилността. Отличната шумоизолация допринася комфортът на пътуване да бъде първокласно изживяване.

Разходът на гориво? Над 9 литра бензин за 100 км. смесен цикъл на шофиране е естествен

Плюсовете

Премиум емблема, премиум материали, премиум изработка, премиум технологии, премиум поведение на пътя, премиум екстри, премиум от горе до долу.

Минусите

Ние тъгуваме по динамичния дизайн, намираме системите за сигурност за по-агресивни от необходимото, а мултимедийният ключ има нужда от по-добър дисплей.

Става или не?

BMW 540i xDrive е много добър автомобил, който ще радва мениджъри от среден калибър по оптимален начин.

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Уебсайт на деня: Спортните коли на СССР
С редки изключения, по времето на соца, състезателните коли също бяха (предимно)...
Read More