5 концепции от Франкфурт `17

Не, не успяхме да стигнем до тазгодишния франкфуртски автосалон. Това обаче изобщо не ни попречи да извъртим автомобилния интернет в търсене на нови и изключителни прототипи, които чертаят колата на утрешния ден. Ето тук са 5-те машини, които ни грабнаха окото. А част от тях и сърцето ...

Не, не успяхме да стигнем до тазгодишния франкфуртски автосалон. Това обаче изобщо не ни попречи да извъртим автомобилния интернет в търсене на нови и изключителни прототипи, които чертаят колата на утрешния ден. Ето тук са 5-те машини, които ни грабнаха окото. А част от тях и сърцето …

Mercedes-AMG Project One

Хиперколата на Mercedes ни припомни още веднъж кой е измислил автомобилите и кой (в момента) е най-добър във F1. 1,6 литровият V6 двигател е много подобен на този, който (по всичко изглежда, че) ще спечели и тазгодишния шампионат във F1, и се развърта до изумителните 11 хил. об/мин. Към него са добавени и няколко електромотора, ей така за разкош, които пък въртят с до 50 хил. об/мин. при стандартни 20 хил. Цената? $2,54 млн. и според нас, всеки цент от тях си струва.

Honda Urban EV

Истински готин и смислен градски електромобил с малка ретро закачка – ето това ни липсва в пейзажа от „решения за мобилност“, с каквито клишета автомобилните концерни пълнят съобщенията си за пресата. По всичко изглежда, че японците от Honda намират вдъхновение в архивите със скици и вадят прототип за истински готина електричка. Ако батерията и цената са ОК, няма причина да не се влюбим в тази кола, стига тя да стигне серийно производство с близък до показания чрез прототипа дизайн.

MINI John Cooper Works GP Concept

Харесваме MINI защото върнаха картинг усещането в малкия спортен автомобил. Не ги харесваме, защото го изгубиха някъде по пътя и започнаха да правят шишкави автомобили, които са всичко друго, но не и мини. JCW Concept обаче изпепелява ретини с грандиозни аеродинамични панели и с Union Jack в стоповете. От британската компания не обявиха дали ще предложат на феновете ново GP и ако да, дали то ще изглежда по този начин.

Borgward Isabella Concept

Това е прототип на електрически автомобил на китайска компания, използваща емблемата на отдавна нефункциониращата немска марка Borgward. С нея, китайците планират да наводнят европейския (пък и не само) пазар с SUV автомобили от всякакъв размер и характер. Уви, те нямат никакви планове в посока производството на еклектичен електрически седан, какъвто показаха с концепцията Isabella. Този прототип обаче е забележителен, защото подсказва за потенциала на КНР в тази индустрия. Това, което виждаме на повърхността са дизайн чрез алгоритми, красиви линии и дръзки форми. Точки!

KIA Proceed Concept

Един от най-добрите ходове на бюджетната корейска марка KIA беше да привлече Петер Шрайер като главен дизайнер. Откраднаха го от VW Group, след като създаде Audi TT, една бъдеща автомобилна класика. Това е и човекът, който превърна KIA от невзрачна марка (спомнете си за Sephia и Clarus) в носител на първокласна естетика. На тазгодишния автосалон във Франкфурт KIA Proceed Concept показа, че Mercedes-Benz CLS Shooting Brake ще трябва да се потруди здраво за парите си.

More from Бранимир Николов
Шевролет подарява баровско Камаро на Кид Рок за рождения му ден
Шевролет и състезателят от NASCAR Джими Джонсън направиха впечатляващ подарък на Кид...
Read More