Volvo V90 Cross Country: Приключенецът

volvo v90 cross country test drive
Преди точно 20 години шведите от Волво стартираха своята игра с луксозните офроуд комбита. Дотогава, идеята на по-високото комби, обилно декорирано с пластмасови вежди и раздувки беше специалитет единствено на Субару, но нека бъдем честни - на тях им липсваше класа. Volvo XC70 се превърна пазарен успех, защото успя да комбинира премиум усещането и възможността да кривнеш от пътя без да се нуждаеш от отделна кола за тази цел. Тенденцията беше скоростно уловена от Audi и съответно VW, и Mercedes, които се включиха с известно закъснение. Разбираме ги напълно, купонът на високите комбита продължава! Днес те срещаме с неговия наследник – Volvo V90 Cross Country

Преди точно 20 години шведите от Волво стартираха своята игра с луксозните офроуд комбита. Дотогава, идеята на по-високото комби, обилно декорирано с пластмасови вежди и раздувки беше специалитет единствено на Субару, но нека бъдем честни – на тях им липсваше класа.

Volvo XC70 се превърна пазарен успех, защото успя да комбинира премиум усещането и възможността да кривнеш от пътя без да се нуждаеш от отделна кола за тази цел. Тенденцията беше скоростно уловена от Audi и съответно VW, и Mercedes, които се включиха с известно закъснение. Разбираме ги напълно, купонът на високите комбита продължава!

Днес те срещаме с неговия наследник – Volvo V90 Cross Country, изграден по вече познатата рецепта, която печели портфейлите на всеки с нужда от малко повече проходимост, без неудобствата на псевдо всъдехода. Говорим за голямо и луксозно шведско комби с по-високо окачване, интелигентна 4х4 система и скандинавски дизайн. В нашия случай с D5 дизелов двигател с 235 к.с. и 8-степенен автоматик.

Отвън

Продуктовата офанзива на Волво след като станаха собственост на китайците от Geely е нищо по-малко от впечатляваща. Volvo V90 Cross Country е още едно естетско допълнение в нея. Дизайнът е забележим, без да бъде агресивен и това е най-ценното му качество. С дължина от близо 5 метра, тази кола е всичко друго, но не и малка. Намирането на подходящо място за паркиране в града може да се окаже едно голямо предизвикателство. За щастие, тестовото V90 Cross Country беше оборудвано с 4 камери, асистиращи точно тази операция, без да броим системата за автономно паркиране.

Този автомобил има 2 цвята, уникални само за него. Метално сивият Inscription Electric Silver (на снимките) добавя 2575 лв. към крайната цена, но ако изберете Inscription Crystal White Pearl, ще трябва да подготвите допълнителни 3248 лв. На този фон, цената на стандартния лак металик от 1901 лв. изглежда почти пренебрежима.

Отвътре

V90 Cross Country може да бъде купено с две нива на оборудване – стандартното Momentum и високото Inscription, което добавя 19-цолови джанти, кожена тапицерия Agnes Nappa и още няколко глезотии, най-важната от които е Drive Mode (за нея ще стане дума по-късно). Интериорът на V90 Cross Country не предлага дръжка върху колоните на челното стъкло, както XC70 преди години, но нямаме право да тъгуваме по нея, тъй като в този храм на скандинавския минимализъм, тя няма да стои добре. Вместо това имаме естествен дървен фурнир, изключително аудио от Bowers and Wilkins и панорамен стъклен покрив. Пространството и отпред и отзад е повече от достатъчно, багажникът е голям, но не и изключителен. За сметка на това печели точки с няколко хитри решения за организация на товара, със свързаната с 5-та врата текстилна щора, която се сгъва заедно с отварянето на багажника, както и с възможността да поръчате електрическо сваляне на задните седалки.

Задвижването

Всички нови модели на Волво ползват един и същи двигателен блок с един и същи работен обем. Разликата е в горивото, турбото и евентуалното наличие на хибридна технология. В нашия случай говорим за D5 с 235 к.с. Освен по-високата мощност, той се отличава от D4 с Powerpulse технологията на Volvo. Електрически компресор вкарва въздух под налягане в изпускателния колектор, за да събуди турбото по-рано. Така получаваш мощност и в много ниските оборотни диапазони и достъп до линейно ускорение. И действително е така. D5 дизелът на марката реагира учудващо бързо и с огромно желание. В същото време се усеща като едно истинско Volvo – сигурно, балансирано и удобно.

8-степенната автоматична трансмисия печели комплименти в едни ситуации и повдигане на веждите в други. Плавното превключване на предавките при ускорение е чисто удоволствие, но рязкото връщане на предавките при бавно намаляване на скоростта преди червен светофар е леко изненадващо.

За сметка на това, AWD системата работи неусетно. Ако оборудвате V90 Cross Country с Drive Mode селектор, ще получите на разположение няколко режима – комфортен, икономичен, офроуд и динамик. Първите 2 разчитат почти изцяло на предния мост. Офроуд режимът променя настройките на газта и изпраща тяга и към задния мост. Не е точно като понижаващи предавки, но е учудващо адекватен и несъмнено ще върши работа в кал, сняг и лед. Динамичните настройки изключват старт-стоп системата, държат празния ход на по-високи обороти, газта реагира мигновено, а тягата към задните колела е повече.

На пътя

Volvo V90 Cross Country е безкрайно цивилизован автомобил. На практика, това означава, че е послушен, предвидим, удобен и в същото време естетически приятен. Освен това не е SUV, което ще му даде аеродинамиката на тухла четворка и в същото време носи стилна скандинавска емблема.

За сметка на това, електрическото серво е стерилно като хирургически ръкавици и точно толкова неинформативно. Но пък върши работата си повече от прецизно. Стабилността на каросерията в завой е повече от добра за автомобил, чийто просвет е с 6 см по-голям от този на стандартната версия. Окачването е със стегнати настройки, без да залита в нито една от двете крайности и макар да има въздушни амортисьори отзад – те не могат да променят клиренса. Освен това, колелата имат увеличен ход, което е в пряка връзка с възможността смело да се впуснеш в приключения извън пътя.

Когато се насочиш към бензиностанцията с Volvo V90 Cross Country и провериш борд компютъра, ще получиш среден разход на гориво от 8,1 литра дизел на 100 км. Не е малко, но пък говорим за автомобил с тегло от 2 тона и дължина от почти 5 метра!

Плюсовете

Стилен, модерен, красив, скандинавски, различен и идва с 5 годишна гаранция, без значение на изминатите километри!

Минусите

Не е евтин (стартова цена за малкия дизел от 102 хил. лв. и 125 хил. лв. за тествания екземпляр), изненада с подозрителни скърцания и пукания от интериора при преминаване през неравности.

Става или не?

Volvo V90 Cross Country е перфектната кола за модерни градски хора с извънградски хобита, които искат да имат един автомобил с много приложения и не държат да притежават това, за което всички други мечтаят (Пасат комби или Х5-ца, в зависимост от афинитета и амбициите).

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Skoda Superb е българската кола на годината
В българското представителство на Шкода със сигурност са щастливи, след като техен...
Read More