Емануил от София, който нарисува новия Дъстър

Дачия Дъстър е една от най-важните коли за Renault-Nissan, защото е изключителен пазарен хит. Този модел е един от много (наистина много) малкото, чиито продажби продължават да растат със всяка изминала година. По тази причина се радваме да те срещнем с Емануил Клисаров – човекът, който създаде екстериорния дизайн на новата Дачия Дъстър. Емануил е роден в София през `80-а, винаги си е падал по рисуването и машините. Ако го попиташ кое е нещото, предизвикало интереса му към автомобилите и техниката, отговорът ще те изненада, но и ще ти стане мило – ратраците на Витоша.

Дачия Дъстър е една от най-важните коли за Renault-Nissan, защото е изключителен пазарен хит. Този модел е един от много (ама наистина много) малкото, чиито продажби продължават да растат със всяка изминала година. По тази причина се радваме да те срещнем с Емануил Клисаров – човекът, който създаде екстериорния дизайн на новата Дачия Дъстър.

Емануил е роден в София през `80-а, винаги си е падал по рисуването и машините. Ако го попиташ кое е нещото, предизвикало интереса му към автомобилите и техниката, отговорът ще те изненада, но и ще ти стане мило – ратраците на Витоша.

След като комунизмът си отиде през `89-а, Емануил се мести със семейството си във Виена, а след това в Монреал, където както казва „живях стандартния живот на тинейджър в Северна Америка“. Именно в Канада учи Индустриален дизайн, а след това специализира Транспортен дизайн във френския Strate Design College.

Още там лови окото на търсачите на таланти, успява да си уреди стаж в Ситроен, а GM стават спонсор на дипломната му работа. Първият му работодател са канадците от Bombardier, а дизайнерската му работа е посветена на джетовете. След това получава оферта от Renault и се мести в новосъздаденото дизайнерско студио в Букурещ, което обслужва не само Dacia, но и Renault.

Именно там Емануил успява да остави съществен отпечатък върху дизайна на новите Renault Espace и Scenic, които за съжаление не се продават в България. Работата му е оценена от Лорънс ван дер Акер, вицепрезидент по дизайна на Renault и е повод да бъде привлечен в студиото в Париж, където работи и върху концепцията за F1 болид от 2027 г.

През 2013 г., той стартира работа по скиците на новата Дачия Дъстър, която вече е вселенски хит в света на автомобилния бизнес. Вътрешнофирмената политика на Renault, пък и на почти всички автомобилни концерни, включва конкуренция сред дизайнерите за всеки нов автомобил. Ако твоят проект бъде избран – страхотно, ако не – продължаваш да опитваш. Както казва Емануил, не печелиш повечето от проектите за които участваш. Той обаче успява да се пребори с колегите си и мениджърите решават, че ще поверят второто поколение на Дачия Дъстър на нашия сънародник.

В чест на истината, в първата му идея има страхотен пиниз в С колоната, който за съжаление отпада от финалния дизайн. Причината е, че никой не иска да поема рискове с резки промени, тъй като индустрията е повече от предпазлива и всяка грешка може да те обрече на стагниращи продажби. Емануил разказа и за усилията да запази пластмасовия елемент зад предните гуми на новия Дъстър, който в крайна сметка остава в серийния модел.

В момента Емануил Клисаров е старши дизайнер в Renault. За себе си казва, че не е типичния motor head, сякаш се радва повече на самолети и хеликоптери, и още помни емоцията от момента, в който е видял самолетите на Сините ангели – аеробатичната група на американските ВВС. Казва, че според него майсторът на автомобилния дизайн за всички времена е безспорно Джорджето Джуджаро, като не пропуска и Пининфарина – баща и син. Не харесва дизайна на Tesla, но разбира много добре защо е такъв. За сметка на това е впечатлен от настоящата дизайнерска работа в Lexus. Не за друго, а защото вкарват в производство форми, които са дръзки и различни. И ако може да си избере един класически автомобил, със сигурност ще се спре на Jaguar E-Type. А от актуалните оферти, продължава да чака новия Alpine. Също като нас.

Това е Емануил Клисаров. Мисли за него като Григор Димитров на БГ индустриалния дизайн. Защото е страхотно да видиш българско име върху скицата на автомобил, който скоро ще залее (почти) целия свят.

Стискаме му палци и му желаем успех!

More from Бранимир Николов
Писмо до депутата Казак
Ще се разплача! Депутатът от ДПС Четин Казак е така затрогващ с...
Read More