Японци купиха Mото Pfohe. Цената по сделката не се съобщава

мото пфое дилър
Мото Pfohe, официален представител на Ford, Jaguar, Volvo и Land Rover за България ще смени собствеността си. Купувачът е Сумитомо Корпорейшън, една от големите японски производствени и търговски компании, която вече има бизнес в България с предприятие за производство на автомобилни кабелни системи.

Мото Pfohe, официален представител на Ford, Jaguar, Volvo и Land Rover за България ще смени собствеността си. Купувачът е Сумитомо Корпорейшън, една от големите японски производствени и търговски компании, която вече има бизнес в България с предприятие за производство на автомобилни кабелни системи. Към момента, цената по сделката не се съобщава.

Тя ще стане факт след решението на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри прехвърлянето на собствеността. Според служители на Мото Pfohe, не се очакват промени в мениджмънта и/или политиката на компанията. По закон, това трябва да се случи в рамките на 25 работни дни след подаването на такова искане, като този срок може да бъде удължен с още 10 (работни) дни, ако трябва да се предоставят допълнителни документи.

Кои са Сумитомо Корпорейшън?

Огромна японска компания с близо 400 годишна история, стартирала с отварянето на аптека и книжарница в Киото. Днес, това е една от трите големи японски корпорации наред с Мицуи и Мицубиши. Сумитомо се занимава с почти всичко – от производство на метал и метални изделия, през износ и добив на природен газ до търговия с хранителни продукти. Компанията има над $32 млрд годишен оборот (за финансовата 2013 г.). Част от нея е и Сумитомо Корпорейшън Юръп Лимитед, която е новия собственик на Мото Pfohe.

Освен дилъра на Ford, Jaguar и Land Rover в България, японците оперират същия бизнес в Словения и Словакия, а в Швеция имат дилърски бизнеси за марките Хюндай, Ситроен и Мицубиши. В Полша, Сумитомо притежават дилъри на Хонда и Форд. С българската си сделка, японската компания за първи път ще включи и Volvo в търговското си портфолио.

В България, Сумитомо притежава два завода за автомобилни кабелни снопове. Те се намират в Мездра и Карнобат, като в тях работят над 2 хил. души. Японците влизат в този бизнес през 2006 г., когато купуват създадената от Volkswagen компания за електрически автомобилни компоненти. Концернът VAG продължава да е сред големите клиенти на Sumitomo Electric Bordnetze, като нейни компоненти произведени в България ще намерите във VW Polo, Golf и Passat, както и в Skoda Octavia и Audi A4.

Кои са Мото Pfohe?

Това е едно от първите представителства на големите автомобилни марки, отворени в България след `89-а. Компанията е създадена от Хуго Пфое, един от големите немски търговци на Ford. От лятото на 91 г. до днес, Мото Pfohe е 100% негово притежание и освен с търговия на нови автомобили се занимава с лизингова и застрахователна дейност, както и отдава автомобили под наем.

За 2016 г., Мото Pfohe обявява приходи от 185 млн. лв. и печалба преди данъци от 5,2 млн. лв. От финансовия отчет на компанията става ясно, че 2,7 млн. лв. са преведени като дивидент на собственика Хуго Пфое ГмбХ, Германия. От дълги години, българското представителство на Ford, Jaguar, Volvo и Land Rover се управлява от Атанас Фурнаджиев и Димчо Николов.

More from Бранимир Николов
Додж Вайпър: Свърши се
Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше...
Read More