Новата Дачия Дъстър: Същата кола, но много по-добра

тест драйв Дачия Дъстър
Дачия е зайчето от ръкава, което магьосникът в автомобилния мениджмът Карлос Гон извади за управлявания от него концерн Renault-Nissan. Той трансформира невзрачната румънска марка в красив лебед в очите на счетоводители, търговци и пазарни анализатори. Така, роденият в Бразилия мениджър не просто повтори успеха на Skoda, а дори го надскочи по някои показатели. До голяма степен, грандиозният успех на Дачия се дължи на малкия всъдеход Дъстър - компактната джипка с покъртително ниска цена, семпла техника, просторен интериор и доказани 4х4 възможности от офроуд експертите на Nissan.

Дачия е зайчето от ръкава, което магьосникът в автомобилния мениджмът Карлос Гон извади за управлявания от него концерн Renault-Nissan. Той трансформира невзрачната румънска марка в красив лебед в очите на счетоводители, търговци и пазарни анализатори. Така, роденият в Бразилия мениджър не просто повтори успеха на Skoda, а дори го надскочи по някои показатели. До голяма степен, грандиозният успех на Дачия се дължи на малкия всъдеход Дъстър – компактната джипка с покъртително ниска цена, семпла техника, просторен интериор и доказани 4х4 възможности от офроуд експертите на Nissan.

Как да не я харесаш? Днес правим бърза разходка с второто поколение на Дачия Дъстър, чиито цени (ще) стартират от 21 990 лв*.

Отвън

Може би знаеш, може би не – но дизайнът на новия Дъстър е дело на българин. Емануил Клисаров е създал формите за второто поколение на безспорно най-успешния модел на румънците. Имахме шанса да го попитаме защо новата кола прилича толкова много на старата. Отговорът е, че никой не иска да рискува с промени в машина, която се продава толкова добре. Ето защо външната опаковка на новия Дъстър е поразително близка до тази на вече отиващия си модел. Това, за което съжаляваме е, че от финалния проект отпада една много симпатична закачка в „С“ колоната на автомобила, но както вече знаем – пълно щастие няма.

Отвътре

Тук са големите промени, за които си струва да се говори. В началото Дъстър беше поразително пластмасова, впечатляващо шумна, донякъде неудобна и много далеч от технологиите на 21 век.

Това вече не е така. Новият Дъстър е по-добре обезшумен, материалите са все така пластмасови (ниската крайна цена продължава да е приоритет за Dacia), но много по-удобно оформени и за капак – модерен дисплей на централната конзола, както и серия бутони, оформени като клавиши на пиано. Към това добавяме и много по-удобни седалки, както и вградени във вратите бутони на стъклоповдигачите (в първия Дъстър те бяха до ръчната спирачка, с фейслифта бяха преместени на вратите по кофти начин).

Също като приборното табло, така и воланът е изцяло нов и този път той не прилича на кръг с половин пица в него, а на модерен волан на автомобил от среден клас. Те обаче вървят в комплект с поразително малка жабка, която ще ви се прииска да уголемите с много.

Задвижването

Тук няма новини, двигателите са същите като досега. Два бензинови и два дизелови мотора, които предлагат мощност между 90 и 125 к.с. Очаквано, най-популярни ще бъдат дизелите, като ние разходихме dCi 110 к.с. с механична 6-степенна кутия и 4х4 задвижване. Има възможност и за Дъстър с автоматик, който обаче засега се предлага само с големия дизел и само с предно предаване. Също като предишния модел, очаква се и версия на пропан-бутан с газова бутилка на мястото на резервната гума, като тя също ще бъде само с предно.

В механиката няма съществени промени, но разходките извън пътя вече ще бъдат асистирани от системи за контрол на спускането и тръгването по наклон. Новото при Дъстър е възможността да си го поръчате с 4 камери, благодарение на които виждате на екрана върху централната конзола какъв е теренът около вас. Безценна екстра за всеки с афинитет към офроуд приключенията.

Джаджите

Вярваш или не, всъдеходната Дачия има какво да предложи в раздел „глезотийки“. Вече споменахме за 4-те камери, инсталирани отпред, отзад и в страничните огледала. Към тях добавяме и система за следене на изпреварващи автомобили, попадащи в „сляпата зона“. Допълваме с автоматичен климатик (за първи път в Дъстър), който има покъртително приятни контроли, сравними с тези в доста по-скъпи автомобили.

Освен това, новият Дъстър е първата кола на румънската марка, която предлага (като допълнителна екстра) безключов достъп до автомобила в комбинация със старт – стоп бутон. Системата работи повече от добре, а изпращането става с кратък сигнал от клаксона.

На пътя

Една от характерните черти на Дачия Дъстър са покъртително късите предавки на механичната трансмисия. Доколкото новият модел използва механиката на стария – това не се е променило. В реалния живот това означава следното – до 10 км/час за 1-а предавка, до 20 за 2-а, до 30 за 3-а, до 40 за 4-а и около 50 за 5-а скорост. Макар индикаторът за смяна на предавките да свети, ще трябва да измъчите двигателя, за да стигне до комфортни обороти.

Разходът на гориво е около 7 литра дизел за 100 км при градско и магистрално шофиране. Със сигурност може да падне около 6 при по-спокойна работа с педала на газта.

По отношение на сигуността, новият Дъстър печели 3 от общо 5 възможни звезди при краштестовете на Euro NCAP. Доста далеч от отличниците, но напълно задоволително по стандартите на днешния ден.

Плюсовете

Дачия Дъстър запазва ключовия си плюс, а именно – да предложи много кола за малко кеш. Към това добавяме достъп до съвременни глезотийки, по-удобен и красив интериор, както и доказана във времето техника.

Минусите

Честно казано, тази кола надскочи нашите очаквания. Бихме искали да има по-ясно изразена еволюция в екстериорния дизайн, но както вече казахме – не променяш нещо, което работи отлично.

Става или не?

Достъпна, модерна, надеждна и симпатична. Дачия Дъстър е отличен избор и това се вижда ясно от цените на вторичния пазар, които са учудващо високи, особено за 4х4 модификациите. Трябва да се има предвид, че механичната трансмисия е перфектна за извънградско и офроуд шофиране, докато за града удачният избор е автоматичната EDC скоростна кутия.

Снимки: Николай Русанов

*Към датата на тази публикация, най-евтиният модел е с цена 27 690 лв. за дизелов автомобил с предно предаване. В най-високото ниво на оборудване и с всички възможни екстри, цената на автомобила е 39 060 лв. с ДДС.

0
More from Бранимир Николов
Новият Опел Астра: По-добра кола на същата цена
През 1991 г. се разпадна Съветския съюз, американците си спретнаха спаринг със...
Read More