Шкода Карок 2.0 TDI 4×4: Убиец на снежни човеци

тест драйв Шкода Карок
Едно от най-глупавите неща, които Шкода можеше да направи е да приспи своя снежен човек. Шкода Йети беше характерен кросоувър, каквито пазарът предлага все по-рядко. За съжаление, извън готиното име, различната форма и изумително високите му цени на вторичния пазар, Йети остана далеч от продажбите, реализирани от машини като Нисан Кашкай, например. Ето защо Шкода Карок е едно стандартно предложение на чешката марка и се превръща в поредния хеч с 5 врати и високо окачване, което може да бъде притежавано и с 4х4 задвижване. Нищо повече, нищо по-малко.

Едно от най-глупавите неща, които Шкода можеше да направи е да приспи своя снежен човек. Шкода Йети беше характерен кросоувър, каквито пазарът предлага все по-рядко. За съжаление, извън готиното име, различната форма и изумително високите му цени на вторичния пазар, Йети остана далеч от продажбите, реализирани от машини като Нисан Кашкай, например.

Ето защо Шкода Карок е едно стандартно предложение на чешката марка и се превръща в поредния хеч с 5 врати и високо окачване, което може да бъде притежавано и с 4х4 задвижване. Нищо повече, нищо по-малко.

Информация в аванс: Тъй като много искахме да проверим доколко Шкода Карок наистина си заслужава титлата „Български кросоувър автомобил на годината за 2018 г.“, която отмъкна под носа на Дачия Дъстър, получихме за уикенд една кола с 2.0 TDI, 4х4 и пълен догоре резервоар, за да разсеем или пък сгъстим всякакви съмнения.

Отвън

Кристалният дизайн на чешката марка е като цяло симпатичен, същото се отнася и за Карок, но нека сме честни – нищо особено. За разлика от четвъртития Йети, който можеше да бъде разпознат мигновено и от всеки ъгъл, формите на тази кола са почти идентични с тези на първата му братовчедка Seat Ateca (с която се сглобяват в един и същ завод в ), но пък коренно различен от този на другия братовчед – Volkswagen Tiguan. Шкода Карок прилича на смален Кодиак, какъвто всъщност е.

Отвътре

Имате нужда от простор, надеждна, удобна и непретенциозна подредба, почти като в обзаведен от ИКЕА дом? Шкода Карок предлага точно това! С тази кола получавате интериор без дизайнерски претенции, дръзки щрихи и еклектични материали. Като бонус – няколко умни решения от Шкода, като чадъра под седалката до шофьора и огромната Джъмбо кутия между предните две седалки, както и куките за закачане на чанти в багажника, така че покупките да не се разпиляват.

Материалите са повече от качествени, изключение прави имитиращата алуминий пластмаса – просто е ненужна. При високите нива на оборудване Ambition и Style получавате и LED амбиентно осветление, което поддържа 10 различни цвята. Това не е нещо, заради което ще си разкъсаш тениската, за разлика от илюминираното лого на Шкода, което се проектира от дъното на предните врати.

Централният екран се управлява с докосване и предлага достатъчно добра графика и удобство за употреба. Големият плюс тук е, че Карок е съвместим с Apple Car Play и Android Auto, а скъпата навигация Columbus поддържа и прогноза за времето. Освен това, можете да оборудвате новия Карок и с модул за безжично зареждане за смартфон, което нека не се лъжем – е утрешното днес.

Задвижването

Шкода може да се похвали с доста богата палитра от задвижващи агрегати. Дизелите са 3 и са с мощност между 115 и 190 к.с., а бензиновите са два – със 115 и 150 к.с. Всички те могат да бъдат комбинирани с DSG трансмисията с двоен съединител на Volkswagen. Двойно предаване получават само големия бензин и средния и големия дизел.

Трансмисиите са 2 – 6-степенна механична (препоръка) и 7-степенна DSG с двоен съединител. Последната вече може да се управлява и от лостове зад волана – възможност, която Йети не предлагаше.

На пътя

За разлика от Сеат Атека, Шкода Карок не се опитва да бъде спортист. Настройките на окачването са по-скоро комфортни, което разбира се означава и повече наклон в завой. Като почти всяка модерна кола с електрическо серво, воланът е неинформативен, но за сметка на това прецизен. Множеството модерни асистенти подпомагат паркирането и маневрирането, така че с тази кола няма да ви липсва нищо от модерните технологии в един автомобил.

Нашата тестова кола беше дизел със 150 к.с. и двойно предаване, които добавят близо 200 кг. върху теглото на еквивалентната бензинова модификация. В комплект с по-слабата от тази на лек автомобил аеродинамика, разходът на гориво по-скоро разочарова. Късите градски трипове през зимата не могат да паднат под 10 литра дизел на 100 км, а извънградските – малко под 8. Т.е., ако търсите икономия и достъпност – насочете се към бензиновите TSI мотори. Ако искате по-малко обезценяване и изобилие от въртящ момент, дизелите са по-добрият избор.

Извън пътя

Шкода Карок е далеч от определението офроуд звяр, но е дяволски компетентна извън пътя. Двойното предаване разчита на електронно управляем многодисков съединител, който разчита на данните от различни сензори (обороти на гумите, ъгъл на завой, надлъжно и напречно ускорение, позицияна педала на газта и т.н.), за да оцени реалната ситуация и да изпрати точно толкова тяга към всяко колело, отколкото то има нужда. Умна работа! Режимите за офроуд и сняг ограничават приплъзването на колелата и така Карок се превръща в един малък багер, който не се спира пред (почти) нищо. Поне това показа нашата игра в снега.

Освен това, колата има функция за контролирано спускане по наклон, както и автоматично задържане при спиране на обратен наклон. Можете да оборудвате колата със специален защитен пакет, който предпазва спирачните маркучи, кабелите в двигателния отсек и дъното на двигателя от камъни и други лоши неща, които ви очакват извън пътя.

Все полезни благинки…

Плюсовете

Новият Карок предлага най-доброто от концерна VW в опаковката на бохемски кристал. Simply Clever решенията са сред многото причини да харесвате тази кола, освен това Карок е по-добър от Йети в почти всяко едно отношение.

Минусите

Безличният в сравнение с Йети дизайн, относително високите цена и разход на гориво за тази модификация (60 хил. лв. за тествания автомобил) не са сред силните страни на Карок.

Става или не?

Новата Шкода Карок е безспорно много добър, но не и изключителен автомобил. Мислете за нея като за Тойотите отпреди 20 години – семпъл дизайн, изключителна надеждност и една идея по-висока цена. И всичко ще бъде точно!

А дали е по-добра от Дачия Дъстър? Определено да, но само при условие, че не отчитаме фактора „цена“. Срещу 20 хил. лв. по-малко (или 1/3 по-ниска цена), румънците предлагат дяволски много.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
5 страхотни машини от автосалон Детройт `16
Някои от тях са прототипи, други са реални автомобили, които скоро ще...
Read More