Форд Фиеста: Българската кола на годината за 2018

форд фиеста тест драйв
В европейската автомобилна култура най-бързият автомобил, безспорно, е бялата баничарка. Е, в БГ царуват дъртите VW Golf в острата конкуренция на издуханите BMW 3, но няма как да не забележим изумителната скорост, с която се движат белите Фиести на Vivacom. Едва ли това наблюдение е натежало в крайната оценка, но все пак – новият Форд Фиеста бе избран за автомобил на годината в България за 2018 година. Ето защо, много искахме да му направим една разходка! Информация в аванс: От Мото ПФОЕ бяха така любезни да ни предоставят нова Фиеста с 1-литров, 3-цилиндров мотор със 100 к.с. и пълен резервоар. Разходихме я между Пловдив и София, като повъртяхме и доста градски километри.

В европейската автомобилна култура най-бързият автомобил, безспорно, е бялата баничарка. Е, в БГ царуват дъртите VW Golf в острата конкуренция на издуханите BMW 3, но няма как да не забележим изумителната скорост, с която се движат белите Фиести на Vivacom. Едва ли това наблюдение е натежало в крайната оценка, но все пак – новият Форд Фиеста бе избран за автомобил на годината в България за 2018 година. Ето защо, много искахме да му направим една разходка!

Информация в аванс: От Мото ПФОЕ бяха така любезни да ни предоставят нова Фиеста с 1-литров, 3-цилиндров мотор със 100 к.с. и пълен резервоар. Разходихме я между Пловдив и София, като повъртяхме и доста градски километри.

Ето какво научихме за българската кола на тази година:

Отвън

Като дизайн, новата Фиеста е по-обрана в сравнение със старата и сякаш апелира повече към дамите, отколкото към господата. Тя не е радикално различна в сравнение с предходното поколение и дори е възможно при пръв поглед да не успееш да я идентифицираш като „изцяло новия Форд Фиеста“. Ако търсиш категоричен идентификатор, имай предвид, че задните светлини вече са хоризонтални, а преди бяха вертикални.

Дали я харесваме? О да, но подозираме, че ST версията ще инжектира забележително повече ентусиазъм в главите ни.

Отвътре

Сравненията с отишлото си 6-о поколение са неизбежни. И това е областта, в която новата кола изпъква особено много. Форд казват довиждане на странната централна конзола, която беше поразително сходна с дизайна на Nokia 6110 и предлагат нещо доста по-близко до стандартите на 21 век. Но дори и в този формат, новата Фиеста е по-скоро обикновена. Въпреки малко по-голямото междуосие, няма драстична промяна в пространството отвътре и то е напълно ОК за градски автомобил.

Задвижването

Хитовите EcoBoost двигатели на Ford отново са тук в 3-цилиндрово изпълнение. Както и преди, марката ги предлага за Фиеста в изпълнение с 85, 100, 125 и 140 к.с. в комбинация с 6-степенна, механична скоростна кутия. Базовите бензинови мотори също са 3-цилиндрови, но без турбо и са с работен обем от 1,1 литра. Те идват със 75 или 85 к.с. и с 5-степенна механична трансмисия. Дизеловите мотори са с по 85 или 125 к.с., като те също се комплектоват с 6-степенна, механична скоростна кутия. Тези, които не искат да се ангажират със смяна на предавки могат да разчитат на 6-степенен автомат.

С това поколение на Fiesta, Форд казва сбогом на 1,25 литровия бензинов мотор Duratec, известен преди това като Zetec. Той беше легендарен със своята надеждност и издръжливост и често пъти надживяваше купетата, в които беше инсталиран.

На пътя

Ето тук новата Фиеста изпъква. Форд се славят с изключителното пътно поведение на своите компактни модели и тази машина не прави изключение. Вкарайте я в завой и тя ще ви бъде благодарна, защото нито един автомобил от този клас не атакува кривите като нея.

Към този апетит за ейпекси, добавете шумоизолация на много високо ниво. Новата Фиеста е учудващо тиха при високи скорости и по-груби настилки. Окачването постига превъзходен баланс между комфорт и стабилност, а спирачките са повече от прилични.

Останахме недоволни от неспособността на чистачките да се справят с размазаните върху предното стъкло мушици при движение с висока скорост. Това е по-скоро досадно изживяване, отколкото проблемно.

В градски условия ще трябва да свикнете с малко по-грубата работа на 3-цилиндровите мотори на празен ход. 3-цилиндровите EcoBoost двигатели на Форд нямат балансиращ вал, а маховик, който при развъртане на оборотите върши страхотна работа, но при празен ход модерните стандарти изискват малко повече.

Плюсовете

Икономична, с доказани и в същото време ефективни EcoBoost двигатели, новата Фиеста отстранява част от недостатъците на старата и запазва добрите й страни. Автоматичните предпазители за рабовете на вратите са нищо по-малко от гениални.

Минусите

Компромисно качество на изработка (кофти напасване на някои от елементите в интериора), неравномерния празен ход на 3-цилиндровия EcoBoost и най-вече твърде високата цена (стартира от 23 хил. лв., но 34 940 лв. за 100 к.с. бензин в ниво Titanium и барабанни спирачки отзад са твърде много по всички стандарти), са пречките пред Фиеста да бъде изключителен автомобил.

Става или не?

Новата Фиеста е по-добра от предишната, която беше много добра и за това свидетелстват цифрите от нейните продажби. От aboutcars.bg твърдят, че тя е един умален Фокус. Ние смятаме, че е супер градски автомобил но вярваме, че за тези пари можем да получим повече от друга марка. Въпреки това, със сигурност Фиеста няма да разочарова.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
HondaJet: Силата на мечтите има криле
Освен легендарни автомобили, Mitsubishi произвеждат ядрени реактори, супертанкери и отлични ролери, с...
Read More