Mercedes-Benz X 250d: Пикап артист

Мерцедес Х250d тест драйв и цена
Mercedes-Benz, създателите на модерния и луксозен SUV отново правят нещо нестандартно, което има потенциал да пренареди пъзела на автомобилните продажби в Европа, като с доза артистизъм, създават собствен пикап. Инженерите от Щутгарт взимат механиката на новата Nissan Navara и я трансформират в луксозен работяга, достоен да носи трилъчата емблема върху предния капак. Най-интересното: няма да се продава в САЩ! Запознайте се с Х-класата на Мерцедес, първият малък (по щатските стандарти) пикап на марката.

Противно на очакванията, пикап артистите далеч не са улични музиканти, цигулиращи в коритото на пикап (примерно). Всъщност, те са хора, превърнали флиртуването с жени в изкуство на убеждаващата комуникация. Също като пикапите, родината на пикап артистите е САЩ. Там, където всичко е ясно, точно и структурирано, често пъти в нещо като наръчник за експлоатация, без значение дали целта е да постигнем щастие, богатство, успех, свалка или каквото се сетите.

САЩ е и родината на пикапите – онези автомобили с леген отзад, които комбинират успешно кола за личното, свободното и служебното време. Отново там, 80% от автомобилите, продадени през изминалата година са пикапи или всъдеходи, като най-продаваната е огромния (за нашите разбирания) пикап Ford F-Series.

Mercedes-Benz, създателите на модерния и луксозен SUV отново правят нещо нестандартно, което има потенциал да пренареди пъзела на автомобилните продажби в Европа, като с доза артистизъм, създават собствен пикап. Инженерите от Щутгарт взимат механиката на новата Nissan Navara и я трансформират в луксозен работяга, достоен да носи трилъчата емблема върху предния капак.

Най-интересното: няма да се продава в САЩ! Запознайте се с Х-класата на Мерцедес, първият малък (по щатските стандарти) пикап на марката.

Отвън

Машината грабва с характерен Бенц дизайн, който по оптимален начин опакова техниката на Nissan. На живо, Mercedes-Benz X-Class изглежда доста по-голям, отколкото на снимки и комбинира успешно плавни и меки линии със сериозната си осанка. Огромните калници са способни да поберат огромни гуми, качени върху не по-малко огромни джанти като при това оставят достатъчно пространство за дългия вертикален ход на окачването. Все пак говорим за автомобил, който трябва да (може да) носи много и то навсякъде.

За разлика от японския технологичен донор, немската му интерпретация се предлага само с 4 врати. Базовите версии пристигат със стандартни стоманени джанти, докато луксозното изпълнение е оборудвано с всички звънчета и камбанки.

Колкото и да е субективно, като теглиш чертата – това е най-добре изглеждащият пикап в момента. VW Amarok, Nissan Navara, Toyota HiLux, Isuzu D-Max и Ford Ranger отстъпват по този показател.

Отвътре

Първокласна естествена кожа в изключителен кафяв цвят? Да. Кожа върху таблото? Да. Полиран алуминий за декорация? Да. Ярък екран с навигация и мултимедия? Да. Стелки с дебелината на скъп килим? Да.

Колко от тези неща очакваш да видиш в кола с товароносимост от 1 тон и възможност да тегли ремарке с тегло до 3,5 тона?

От друга страна, родствената връзка с Nissan Navara е видима. Скоростния лост, разположението на духалките върху таблото и разни други дребнотии не са типични за Mercedes. Вътрешното пространство е много добро отпред и добро отзад. Там стоите малко по-изправени и тази позиция на тялото е нетипична при леките и SUV автомобилите, но е почти задължителна при пикапите с 4 врати.

Задвижването

Mercedes-Benz X-Class атакува европейския пазар с двигателите, скоростните кутии и двойното предаване на Nissan. Целия задвижващ тракт е на японците, което само по себе си не е лошо, но истината е, че Mercedes има какво да предложи в тази посока. И това ще се случи, но по-късно. Тогава ще бъде истински интересно.

За момента, X-Class 250d разчита на 2.3 литров, 4-цилиндров дизел с две турбини, достатъчни за 190 конски сили. Х 220d предлага само една турбина и с нея двигателят постига 161 к.с. Интригата се очаква догодина, когато ще се появи Х 350d, който ще има V6 дизел от Mercedes с 254 к.с., комбиниран с автоматична трансмисия на трилъчата звезда, която ще поддържа перманентно 4х4 задвижване в съотношение от 40 към 60 между предния и задния мост.

Системата за двойно предаване на Nissan, с която е екипиран нашият тестов автомобил не е с перманентно 4х4 задвижване, но пък за сметка на това, задният диференциал предлага блокаж.

На пътя

Усеща се като доста по-голям, отколкото всъщност е, особено в градски условия. Немците са свършили превъзходна работа с фризирането на Nissan Navara и имаме учудващо комфортна кола, която има малко общо с работен автомобил. За разлика от повечето пикапи с този размер, задното окачване на Х 250d е многозвенно като при скъп автомобил, а не на листови ресьори като при стандартен пикап. Това прави движението доста комфортно и разликата между двете технически решения е осезаема.

Инженерите на Mercedes са работили върху окачването, управлението на двигателя и трансмисията, за да представят едно премиум преживяване на пътя и извън него. До голяма степен успяват.

4-цилиндровият дизел (агрегат на Renault) не е от най-мощните и бързи двигатели, но пък е напълно достатъчен за употреба във всякакви условия. С него, Х 250d постига разход на гориво от 6 – 7 литра при 100 км извънградски пробег и между 9 и 11 литра при градско шофиране. Съвсем прилично, дори е по-близо до икономичното за кола с тегло от близо 2200 кг.

Извън пътя, дългоходовото окачване и камерата с 4 изгледа (особено полезна при пресечени терени и паркиране) са напълно достатъчни да ти дадат сигурност зад волана.

Плюсовете

Това е различен и характерен автомобил. И е първият премиум пикап, който стига нашите географски ширини, а трилъчата звезда продължава да означава много. Не е много по-скъп от Navara с най-високото ниво на оборудване Tekna. Но пък, ако добавиш екстри, нещата могат бързо да излязат от контрол и да стигнат цифрата от 114 хил. лв., каквато е цената на тествания автомобил.

Минусите

Не е истински Бенц, ние го знаем, вече и вие го знаете, а ако сте карали и други коли с трилъчата звезда на предния капак, със сигурност ще го усетите. Багажникът е огромен леген, чиято защита изисква допълнителни аксесоари, които нито са лесни за употреба, нито са евтини.

Става или не?

О, да! Но ще бъде супер, когато получи двигател и трансмисия от Mercedes-Benz. Защото ги заслужава.

Снимки: Николай Русанов

0
More from Бранимир Николов
Рено Каптур: Кросоувър, но не точно …
Има един автомобил, който отвън прилича на кросоувър, отвътре е подобен на...
Read More