Volvo XC60 T8 R-Design: Нищо по-малко от изключителен

volvo xc60 t8
Тази година в България избрахме Форд Фиеста за автомобил на годината, но светът се спря на друг автомобил. Volvo XC60 спечели титлата Световен автомобил на годината (избира се от международно жури) като интересното около него е, че тази кола може да бъде притежавана в хибридна версия с около 400 к.с. Запознайте се с Volvo XC60 T8 – джипката с мощност почти като на Mustang, която можете да заредите и в контакта.

Тази година в България избрахме Форд Фиеста за автомобил на годината, но светът се спря на друг автомобил. Volvo XC60 спечели титлата Световен автомобил на годината (избира се от международно жури) като интересното около него е, че тази кола може да бъде притежавана в хибридна версия с около 400 к.с. Запознайте се с Volvo XC60 T8 – джипката с мощност почти като на Mustang, която можете да заредите и в контакта.

Отвън

Визуалният език на шведите, наложен с Volvo S90 и XC90 се вижда и тук. За щастие, пренасянето му върху ХС60 не е свръхбуквално, както е при Audi, но разликите определено не са големи. Колата определено изглежда привлекателно и в същото време ненатрапчиво. Линията на LED стоповете е убийствена, огромните 21-цолови джанти изглеждат повече от добре, но пък са някак прекалени. Все пак говорим за средноразмерен всъдеход SUV! Да, но R-Design изпълнението за Т8 комбинира голямата мощност със спортна естетика, която пък неизменно е придружена от гигантски джанти и съответно гуми.

Volvo XC60 T8 R-Design е красавец и това не може да се отрече! Вижте снимките на Николай Русанов и кажете, че не е така!

Отвътре

Тук Volvo XC60 изпъква. Интериорът на колата е нищо по-малко от първокласен, а комбинацията от кожа, полиран алуминий и, забележете – кристал, е най-доброто от скандинавския дизайн. Ненатрапчиви етикети с шведския национален флаг маркират източника на този уют, който предлага и доста функционалност.

Седалките са удобни и осигуряват приятно висока позиция, контролното табло е семпло и интуитивно, все още не можем да свикнем с огромните дисплеи, чрез които се управлява почти всичко, но пък се радваме на класическия потенциометър, с който се управлява силата на звука. Това последното си струва да се отбележи, тъй като много модерни автомобили губят този елемент някъде по пътя между футуристичните прототипи и серийното производство.

Вътрешният обем е достатъчен както отпред, така и отзад, корите на вратите побират бутилки от 1,5 литра, а поставките за чаши са разположени удобно, така че XC60 е едно приятно за обитаване място. Но ако трябва да паркирате този шведски уют, задължително ще се нуждаете от услугите на камера за заден ход, защото видимостта е повече от скромна. За разлика от багажника – 468 литра обем, които са с 38 по-малко от нехибридните ХС60, но все пак – напълно достатъчни да придвижиш разумно количество хора до някое приятно местенце или пък да натъпчеш цялата екипировка за всички онези аутдор неща, които рекламните брошури показват.

Задвижването

407 к.с.! С толкова разполага този среден по размер всъдеход и това е един малък шок, доколкото този по-скоро дамски автомобил предлага повече мощност от Ferrari Testarossa – 12-цилиндровият суперавтомобил на 80-те, чиито плакати украсяваха много момчешки стаи! 320 от тях произвежда 2-литровият, 4-цилиндров двигател, който стоварва мощността върху предните колела. Задният мост получава допълнителни 87 к.с. и така собствениците на този автомобил могат да се радват на почти толкова мощност, колкото и тези на 5-литров, V8 Мустанг.

Цялата тази мощност стига до гумите чрез 8-степенна автоматична трансмисия, която сменя предавките неусетно и незабележимо. Драмата с нея е, че в позиция D на скоростния лост, газта трябва да бъде натисната, за да тръгне колата. Когато това се случи, тя получава повече тяга от необходимото и това е крайно неприятно, ако сте паркирали ХС60 на място с размерите на носна кърпичка.

На пътя

5,3 сек. от 0 до 100 км/час, ако батерията е заредена. Това е само с 1/10 от секундата по-бавно от Maserati Levante S, което както знаем разхожда V6 двигател на Ferrari. Ускорението е покъртително и френетично мигащата лампа на ESP системата сигнализира за нейните опити да обуздае превъртането на гумите дори и на 3 скорост. Ще го кажем така – при 4х4 автомобилите, това е голяма рядкост.

След като първоначалния шок от старта от място отмине, усещаш как 2-литровият мотор се задъхва в по-високите обороти, но това няма кой знае какво значение, защото следващата предавка вече е тук.

Това обаче не го правиш всеки ден. Но всеки ден с тази кола ще се радваш на доста комфортни настройки на окачването, въпреки 21-цоловите джанти, на адекватна обратна връзка от волана, на усещане за изобилие от мощност във всеки момент, както и на възможността да изминеш не повече от 43 км само с електрическия двигател. Практически, голяма част от едно градско пътуване до работа може да бъде изминато само с енергия от батерията и в резултат да получиш разход на гориво под 2 л./100 км пробег.

Зареждащите се хибриди обаче страдат от един съществен недостатък и това е теглото, в случая – малко под 2,2 тона. Максимално допустимото тегло на ХС60 Т8 е 2660 кг, а това е дяволски много. По тази причина, не очаквайте ХС60 да бъде икономичен, ако батерията му е празна. А излезете ли извън града, това ще се случи учудващо бързо и се пригответе за разход на гориво около и над 10 л за 100 км пробег.

Джаджите

Новите модели на шведската марка пристигат натоварени с екстри и сигурност, за каквито не бихме предположили, че може да съществуват преди години. Капсулата зад огледалото е с впечатляващи размери, за да побере всички сензори, радари, а вероятно и процесори, чиято изчислителна мощност със сигурност е по-голяма от компютъра, с който този блог беше започнат.

Volvo се стремят да бъдат лидер в технологиите за сигурност и този им модел е оборудван с всичко, което могат да предложат в тази посока, като 7-те въздушни възглавници са само началото, а краят е в адаптивния автопилот, който може да поддържа лента, да тръгва и да спира сам, както и да паркира. Разбира се, не може да пропуснем огромния вертикален дисплей върху централната конзола, от който се управлява почти всичко, както и първокласното аудио на Bowers & Wilkins, предлагаща режим „Концертна зала“.

Пробвахме да го заредим при добрите хора от „Морска вила“ в Созопол, но не се получи. От представителството на Volvo у нас споделиха, че контактът/зарядната станция задължително трябва да бъде заземена, за да може ХС60 Т8 да се зарежда.

Плюсовете

Високотехнологичен, добре изработен, красив, стилен и естетски автомобил. За разлика от други plug-in хибриди, багажникът и резервоарът на ХС60 Т8 не са изядени от батерията и електрическия двигател.

Минусите

Цената за ХС60 с два двигателя стартира от 129 хил. лв., като тя не включва различните екстри и пакети, които няма как да не пожелаете. Доста амбициозно, дори и за първокласен автомобил като този.

Става или не?

Volvo XC60 T8 R-Design е нищо по-малко от изключителен. Но ако търсите нещо по-достъпно в този клас и с комбинацията от бензинов и електрически двигател, и зареждане в контакта, има доста по-бюджетни, но пък и слаби предложения като Mitsubishi Outlander PHEV.

0
More from Бранимир Николов
Renault Megane dCi 110 EDC: И последно десет
За Renault Megane следващото раздаване ще се случи (вероятно) догодина, когато ще...
Read More