BMW M240i xDrive: Единствено от своя вид

BMW M240i test drive
Също като хората, така и автомобилните марки изграждат собствени образ и характер. За BMW това бяха малките и леки двуврати седани със задно. Мисли за шейсетарското и седемдесетарско BMW 2002. Не за разплутата Х6-ца, нито за любимата на анаболните батки 7-ца, нито за обожаваната от пътните хулигани М3. А за малкото беемвенце с голямата мощност, дегизирано като делнично купе.

Също като хората, така и автомобилните марки изграждат собствени образ и характер. За BMW това бяха малките и леки двуврати седани със задно. Мисли за шейсетарското и седемдесетарско BMW 2002. Не за разплутата Х6-ца, нито за любимата на анаболните батки 7-ца, нито за обожаваната от пътните хулигани М3. А за малкото беемвенце с голямата мощност, дегизирано като делнично купе.

Информация в аванс: Тъй като идеята за голям двигател в малка каросерия ни се стори безкрайно привлекателна, любезно помолихме представителството на BMW в България да ни отпусне за уикенд последното издание на BMW 2-series Coupe, което получихме във версия М240i xDrive. А сега разказваме какво усещане ни предложи тази кола.

Отвън

След още няколко години, това издание на 2 серия купе ще остане в миналото. Т.е. тук говорим за узрял дизайн, който не е толкова свеж, колкото този на конкурентите. Упс, тази кола няма конкуренти. Ако искате триобемна каросерия с две врати, задно или 4х4 предаване и надлъжно разположен, мощен двигател, ще трябва да почакате. Във времена на SUV-апокалипсис, това БМВ е приятното изключение.

Освен, че е скандално рядка гледка по пътищата, тази кола е доста симпатична на външен вид. Комбинирайте с готини джанти и атрактивен цвят (тестовата кола е в Melbourne Red) и получавате секси малка запалка.

Отвътре

За едни, интериорът на 2-серия купе може да изглежда малко остарял, особено на фона на новите модели на Audi от високия сегмент. За нас, той е класически. Запомнете километражите с истински стрелки, не след дълго приборните инструменти ще бъдат заменени от LCD екрани. Обърнете внимание на физическите бутони в конзолата, управляваща климатика. И те ще влезнат в Червената книга.

Извън елементите от старата школа, BMW M240i xDrive предлага достатъчно място за 2-ма възрастни и недостатъчно за 4-ма, но ако са стопаджии ще стане. Багажникът не е огромен, но за двамата възрастни ще стигне, стопаджиите ще си гушкат раниците.

Задвижването

Баварските моторни заводи вадят от ръкава вече популярния В58 двигател, който разчита на 6-цилиндъра, 3-литров работен обем и една туин-скрол турбина. Това е окултният камък в центъра на Мюнхен, на който всички беемвисти се кланят. Можете да го намерите и в гореспоменатите Х6 и 7 серия, но най-хубавото е, че го има и в малкия хеч от 1 серия, както и в малкото купе от 2 серия. Офертата му е 340 к.с. и симпатичните 500 Нм вътрятщ момент.

Тези цифри са една идея по-малки от резултатите на BMW M2, което освен с раздути калници и прочее оптика по броните се пъчи само с 30 к.с. повече и 35 Нм по-малко. Освен това, двигателят на нашата двойка печели две поредни години наградата за 3-литров, 6-цилиндров мотор на Ward Auto, а тези щатски разбойници си разбират от работата.

Тягата се движи към 4-те колела, благодарение на доказаната xDrive система, а мощността към нея се предава, благодарение на кадифената 8-степенна ZF трансмисия, на която баварската марка разчита през последните десетина години.

На пътя

Ако очаквате BMW M240i xDrive да бъде джобна ракета в града и извън него, няма да бъдете излъгани. В проверка на това предположение ни се наложи да накажем едно много амбициозно дизелово Infiniti, чийто кисел водач стана още по-кисел, поне според физиономията му в огледалото за обратно виждане.

От друга страна, тази кола не е чак толкова лека, колкото би ни се искало. 1665 кг. е доста тлъста цифра на кантар, натоварен с компактно градско купе. Тази маса се разпределя в съотношение между 53 и 47% между предния и задния мост и това се усеща, ако подходите агресивно към завоите. Разбира се, всяка непохватност ще бъде пресечена от ESP системата в комбинация с двойното предаване, но все пак – едно парче от образа на малкото, леко и мощно купе беше отчупено.

А разходът на гориво как е, би попитал всеки БГ ентусиаст. 12,5 от скъпия бензин, ще отговорим ние. В ръководството за експлоатация се споменават цифрите между 7,8 л./100 за извънградско шофиране и 11,8 за градско.

Плюсовете

Ще дойде ден, в който тази кола ще струва повече, отколкото днес. Не, че някой си поръчва градски автомобил с тази идея, но все пак.

Минусите

Цените на BMW често пъти са неприлично високи и стартовата цена на модела (без екстри) от 103 800 лв. е доста.

Става ли?

Тази кола е уникат, чиито ключове искаш.

Снимки: Николай Русанов

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Great Wall – краят на приказката
Тази публикация на Калоян Желев за Economix обяснява защо Great Wall (вече)...
Read More