Защо ще продължаваме да гинем по пътищата. С или без колани в автобусите

17 (засега) души са жертвите на автобусната катастрофа край Своге от края на август 2018 г. Безумните по традиция тв репортажи от „мястото на събитието“ обаче показаха ясно нещо, което всеки шофьор може да види – този път няма отводняване. От едната страна бетон, от другата бордюр – без канавки. Ако там вали, а по време на катастрофата е валял проливен дъжд, практически караш в река. Река, ама под нея чистак – бърсак нов (хубав) път за 23 млн. евро, построен от абонираната за държавни поръчки компания TRACE. Сега е редно да го кажем ясно, за да няма недоразбрали: Новите пътища в България са същия кенеф като старите. Просто са нови

Болезненият отговор е защото сме овце, пристрастени към лотарията с късмети – днес ще съм жив, утре ще съм жив, вдругиден ще си отиде някой друг (но все пак няма да съм аз), за по-нататък Божа работа – каквото каже началникът. Директният отговор е заради зловещата комбинация от корупция, неграмотност и беззаконие. Тук трябва да отворим една дебела скоба за правилата в България, които извън това, че често пъти са неадекватни, по принцип никой не спазва, а прилагането им твърде много прилича на рекет.

17 (засега) души са жертвите на автобусната катастрофа край Своге от края на август 2018 г. Безумните по традиция тв репортажи от „мястото на събитието“ обаче показаха ясно нещо, което всеки шофьор може да види – този път няма отводняване. От едната страна бетон, от другата бордюр – без канавки. Ако там вали, а по време на катастрофата е валял проливен дъжд, практически караш в река.

Река, ама под нея чистак – бърсак нов (хубав) път за 23 млн. евро, построен от абонираната за държавни поръчки компания TRACE. Сега е редно да го кажем ясно, за да няма недоразбрали:

Новите пътища в България са същия кенеф като старите. Просто са нови

Същата или подобна на нея компания строи и НОВАТА отсечка на АМ Тракия, чиято дясна лента само за няколко години се превърна в гърба на крокодил и коли, и камиони подскачат върху нея със скорост до 140 км/час.

Изобщо не задаваме въпроса защо мантинелата на фаталната отсечка край Своге е забодена в пръстта зад тротоара, а не е циментирана пред него. Няма да питаме на каква височина трябва да бъде тя и т.н. въпроси, всичко е ясно. След като линчуваме шофьора, ще бъде и точно.

И нека дебатът за коланите в автобусите започне сега! Без да обелим и дума за състоянието, мястото и здравината на мантинелите; за типа асфалтова настилка по българските пътища; за сигнализацията им; за липсата на камери и разбира се – за храстите, зад всеки от които трябва да има поне по един полицай.

Междувременно ще получаваме още ниско качество и ще мрем в благодарност… А на TRACE, Симеон Пешов (президент на Главболгарстрой) и на техните колеги пожелаваме да усвоят изумителното изкуство по разполагане на шахтите на нивото на пътната настилка.

More from Бранимир Николов
Уникално Maserati, прототип от Nissan и над 70 премиерни за България коли са звездите на Sofia Motor Show 2015
Изложението отваря врати за посетители от 17 октомври и ще приключи на...
Read More