Защо новият (по-висок) данък за старите коли няма нищо общо с екологията

Увеличаването с около 30% на данъка върху старите автомобили ще запази тенденцията техните собственици да плащат в пъти по-нисък налог в сравнение със собствениците на нови машини. Това, уважаеми, има повече общо с бюджета на общината, отколкото с екологията. В цивилизования свят е прието замърсителят да плаща замърсяването. А тук изглежда е точно обратното ...

Увеличаването с около 30% на данъка върху старите автомобили ще запази тенденцията техните собственици да плащат в пъти по-нисък налог в сравнение със собствениците на нови машини.

Това, уважаеми, има повече общо с бюджета на общината, отколкото с екологията. В цивилизования свят е прието замърсителят да плаща замърсяването. А тук, общината в София ще поиска 475 лв. за кола със 150 к.с. на 5 години и по-нова, а за същата мощност но на възраст над 14 години сумата ще бъде 169 лв. или 3 пъти по-нисък. С 30%-то увеличение, тази сума ще нарастне с около 50 лв. и така данъкът за старите коли вече ще е 2 пъти по-нисък в сравнение с този за новите. Т.е. замърсителите ще плащат 2 пъти по-малко, вместо 3 пъти по-малко в сравнение с тези, които не замърсяват чак толкова.

Което продължава да е несправедливо!

Изолираме обещанието на ГЕРБ да не увеличават данъците, докато са на власт, изолираме искането на финансовото министерство да плаща повече пари за реформирани сектори, но не можем да изолираме въпроса – а кога ще реформираме данъчното облагане на автомобилите?

Кога и как ще бъдат бонифицирани собствениците на хибридни, плъгин хибридни и изцяло електрически автомобили. А тези на природен газ и дори тези на пропан бутан, за които знаем, че произвеждат по-малко вредни емисии от бензиновите и дизеловите? А кога ще има облекчения за собствениците на класически автомобили, справка – Германия? А кога ще има данъчни стимули за купувачите на хибридни и електрически коли?

Обясненията на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), че това било възможност за общините и те ако искали можели и да не я приложат е пълен смях. Госпожа, това е отказ от политика, а не нова такава! И този отказ не е в интерес на собствениците на автомобили, нито на мръсните градове, в които хората се разболяват от мръсния им въздух. Той е в интерес на бюджета.

Ама хората са бедни и не могат да си позволят нови коли, контрират управляващите. ОК, а това причина ли е да облагаме зверски тези, които могат под предлог, че решаваме проблема с мръсния въздух?

More from Бранимир Николов
Уличен боец: Вартбург с транзитен номер (!) и Ситроен 2CV
20 години след края на производството на Вартбург и Трабант, двутактовите чудовища...
Read More