Renault Megane RS: Агент Оранж

renault megane rs road test

„Агент Оранж“ беше мисълта, която проряза главата ми в първия път, в който го видях. Оранжевият химикал, с който американците отровиха виетнамската джунгла и хората в нея няма много общо с най-мощния Megane, дори цветът им е различен. Но опустошителната им сила е еднаква. Megane RS пори асфалта точно толкова безпощадно, колкото агент Оранж минаваше през всичко живо.

За щастие, днес този химикал е забранен. За щастие, Megane RS е напълно легален. Днес разказваме за срещата си с него във версия с 6-степенна ръчна трансмисия и още по-твърдо Cup шаси, което върви в комплект с диференциал с механично ограничение на приплъзването. С четири думи – чудна бегачка за всеки ден.

Информация в аванс: Успяхме да запазим новият Megane RS и то в комбинация с механична трансмисия за един уикенд, така че да го включим в нашия GTI сериал, в който вече участваха Peugeot 308 GTI, Ford Focus RS, Renault Megane GT, BMW M3 Competition pack, MINI Coupe JCWFord Focus STRenault Twingo RS 133BMW 125d M-SportPeugeot 208 GTiRenault Clio RS 200Skoda Octavia RSCitroen DS3 RacingFord Fiesta ST, VW Golf GTI, и Megane RS Trophy 275.

Отвън

Стандартното Renault Megane е хубавеляга, в GT версия изглежда доста агресивно, но истината е в RS изданието. То печели с по-широки калници, събиращи по-широки гуми, нови брони и спойлери отпред и отзад и разбира се – специалния за тази кола цвят Orange Tonic, който я превръща в неподражаем автомобил. Сплитерът отпред е конструиран с директни цитати от F1, задният дифузьор – също. Разположеният в средата ауспух е позициониран в обърнат трапец е повече от ефектен, същото можем да кажем и за LED фаровете за мъгла, оформени като логото на Renault Sport.

Дизайнът на оригиналния Megane е фризираран толкова добре, че мигновено информира за разширените му възможности.

Отвътре

Интериорът на Megane RS също подчертава спортната му натура като разчита на комбинацията от специален RS плат и алкантара. Червени акценти върху шевовете и предпазните колани добавят щипка агресия, но истинското шоу е при стартирането на автомобила. Това се случва под съпровода на кратка анимация, прожектирана върху екрана на контролното табло, както и върху голямата мултимедия на централната конзола. Страхотен начин да кажеш „Добре дошъл на борда“, последвана от гърленото пробуждане на турбо двигателя.

Джаджите

Започваме с окачването, което е доста променено в сравнение със стандартния хеч Renault Megane. Предните макферсони са изцяло преработени, а между полуоските лежи диференциал с механично ограничение на приплъзването, произведен от експертите в областта Torsen. Той е с променлив коефицент на блокировка, което го прави адекватен в максимална степен както при ускорение, така и при спиране. Като екстра за Cup шаси, можете да поръчате двукомпонентни спирачки Brembo с диаметър на предните дискове от 355 мм.

Не трябва да пропускаме и 4-те завиващи колела от системата 4Control, която осигурява максимално добро поведение в завой, както и т.нар. хидравлични компресионни ограничители. Това е нещо като амортисьор в амортисьора и е сравнително стара рали технология. В наши дни, вместо нея се използват адаптивните амортисьори с електронно управление, но Megane RS е нищо по-малко от примерен представител на старата школа.

Към глезотийките добавяме и климатичната инсталация, която измерва качеството на въздуха отвън (много замърсен в центъра на София, изненада!), както и RS Drive бутонът, чрез който бързо можете да влезете в режим „Спорт“ или „Състезание“.

Задвижването

Новото Рено Меган РС идва с нов двигател. Ако предното издание разчиташе на 2-литров турбо двигател, тук имаме 1800 кубиков агрегат, отново с принудително пълнене. Той е много близък до мотора, задвижващ Alpine A110 и това е страхотно! Също като ускорението от 0 – 100 км/час, което става за 5,8 сек. Мощността на двигателя е 280 к.с., които са доста повече от 230-те на Golf GTI, но и доста по-малко от 310-те на Honda Civic Type R.

Двигателят развърта обороти с лекота, без да усещаш слабост в нито един диапазон. Напротив, може да е по-експлозивен от необходимото, а турбо дупка практически отсъства. За разлика от актуалното Clio RS, добрата новина при Megane RS е възможността да бъде оборудван както с механична, така и с трансмисия с двоен съединител. Продължаваме да вярваме, че истинското GTI е с предно и три педала. Новият Megane RS е точно такъв, но ако искате да не пускате волана и да се радвате на мигновена сямна на предавките – можете да изберете EDC трансмисията и нейната Launch Control функция.

На пътя

Какво предлагат всички тези технологии на пътя? На първо място страхотен звук. На второ, изключително пътно поведение. Дотолкова изключително, че е някак неестествено. Вестибуларният апарат крещи, че ще излетиш от този завой, но Megane RS го опровергава. 4-те завиващи колела със сигурност помагат, но пък сякаш заобикалят законите на гравитацията и лишават автомобила от базова естественост. Но пък дава доста висока скорост в кривата на завоя.

Добре дошли в света на горещите хечове, еднакво удобни в града и на пистата!

Cup окачването е доста твърдо, но не сме и очаквали нещо различно. В града може да бъде натоварващо, в завои е чиста благодат. Спирачките са повече от ефективни, може би им липсва малко повече чувствителност, но пък вършат отлична работа при убиването на скоростта. Същото може да се каже и за волана. Заради електрическото серво, което убедително се наложи при модерните автомобили, на него му липсва обратна връзка с пътя, но за сметка на това е дяволски прецизен. В спортен режим той е още по-рязък и има нужда от малко отваряне, за да изпише остър завой.

Задължителният в България въпрос – колко харчи? Нашият разход беше 10,7 литра бензин за 100 км смесен пробег (градско, магистрала и планински път). Това е доста добре, но ако трябва да сме честни Peugeot 308 GTi е по-икономичен.

Плюсовете

Добър двигател, чиято кубатура не предполага такива възможности, добър дизайн, великолепен лак, истински горещ хеч от Франция. Цената от 56 хил. и 60 хил. лв. за версията с автоматична скоростна кутия не е най-ниската в сегмента, но е доста атрактивна.

Минусите

Типично за френски автомобил, ходът на скоростния лост е изумително неангажиращ. Липсваща прецизност, по-дълъг от необходимото, нищо общо с това, което трябва да бъде. Но пък за разлика от старите трансмисии на Peugeot Citroen, 2-ра предавка влиза винаги и безотказно.

Става или не?

Не е отличникът в своята дисциплина, но това не му пречи да е супер.

Снимки: Николай Русанов

отвън 8
отвътре 7
двигател 9
трансмисия 6
джаджи 8
икономичност 7
спорт 9
цена 7
7.6
More from Бранимир Николов
The Auto Collections във Вегас: Колекция за много милиони
Освен безброй казина, скорострелни сватби и впечатляващи форми на кич, Градът на...
Read More